TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yöresel lezzetlere yoğunlaşacaklar


04.08.2019 / Çankırı



TOBB Çankırı Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Merve Güldür Temeltaş, Çankırı'da kooperatif kurmayı düşündüklerini söyleyerek: "Kooperatifte, yerel anlamda unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerin güncelleşmesi üzerine yoğunlaşmak istiyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerimizi bilen Çankırı'nın yerlilerinden olan kadınlarla, bu lezzetleri bilmeyen yeni nesil kadınlarımızı bir araya getireceğiz" dedi.​
TOBB Çankırı Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Merve Güldür Temeltaş, doğma-büyüme Çankırılı bir iş kadını. Üniversiteden sonra önce mesleki kariyer olan Ankara'yı düşünen Temeltaş, "Aklımda Ankara varken, 2011 yılında mimarlık bölümünden mezun oldum ve abimle birlikte hareket etmeye karar verdik. Girişimcilik ruhumuzu bir bütün haline getirip, ailemizin de desteğiyle Çankırı'da şirket açtık" diyerek kendi girişimcilik hikayesini anlattı. 

Temeltaş şöyle devam etti: "Ailede ilk mühendisler biziz. O an yaşımızın gençliğinden ve ailede ilk olmamızdan dolayı yeni bir işe girişmek bizim büyük bir girişimcilik, büyük bir karardı. İyi ki de almışız bu riski. Halen şirketimizde proje çizimi, şantiye şefliği ve müşavirlik hizmetleri veriyoruz. 2016 yılında müteahhitlik de yapmaya başlayan şirketimiz her gün büyüyor. Kariyerim böyle devam ederken, bir aile de kurdum. 2013 yılında evlendim ve 1 çocuğum var. Eşim uzman olarak devam ediyor. Hem annelik, hem de kariyer iç içe geçmiş durumda devam ediyor. Ayrıca bu yıl yapılan yerel seçimlerde de en genç kadın belediye meclis üyesi olarak göreve seçildim. Girişimcilik ruhumu her alana taşımaya çalışıyorum." 

BAZEN ZOR OLABİLİYOR 

Temeltaş, ilk olarak 2015 yılında koordinatör oda Çankırı Ticaret Sanayi Odası kapsamında olan Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığına seçildi. Bu yıl ikinci dönemlerinin başladığını kaydeden Temeltaş, "İlk dönem yeterli sayıda icra kurulu üyemiz bulunmuyordu. İlk dönemi 'farkındalık peşinde koşma dönemi' olarak söyleyebiliriz. Ancak bu dönem öyle değil. 22 kurul üyesi, 15 icra kurulu ve 3 başkan yardımcımızla birlikte çalışmaya hazırız. 81 ilimizde böyle bir çalışma ortamı oluşturan TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkürü borç biliyorum. Koordinatör odamız başkanı Hayrettin Çelikten'e ve yönetim kurulu üyelerine de teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Çankırı'da kadın odaklı çalışmanın zaman zaman zor olabildiğini söyleyen Temeltaş şunları söyledi: "Çankırı biraz içe kapanık bir yapısı olduğundan zaman zaman zor olabiliyor. Ancak günümüzde artık geçimin anahtarı kadında. Çeşitli meslek dallarından ve 3'ü Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim üyesi olan kurul üyelerimizin fikirleri ve birlikteliğiyle Çankırı'da bir ilk olacak kooperatif kurma düşüncemiz var. Bununla ilgili araştırmalarımız ve Ar-Ge çalışmalarımız devam etmekte. Sürekli eğitimlere katılıyoruz. Kooperatifte, yerel anlamda unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerin güncelleşmesi üzerine yoğunlaşmak istiyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerimizi bilen Çankırı'nın yerlilerinden olan kadınlarla, bu lezzetleri bilmeyen yeni nesil kadınlarımızı bir araya getireceğiz. Böylece kadınlar kendi tecrübelerini paylaşacaklar, Çankırı'nın kültürü de aktarılmış olacak. Öğrenilen bilgileri ise başkanımız Hayrettin Çelikten'in de desteğiyle bir mekanda sergilemek istiyoruz. Bu mekanda her gün, kadınlarımızın hazırladığı özel bir yöresel yemek, misafirlerimizin beğenisine sunulacak. Bununla ilgili olarak bir yemek yarışması düzenleme düşüncemiz de var. Büyüklerimizin de desteğini alarak sağlam adımlarla ilerlemek istiyoruz. Çankırı kadınları marifetli ve birliktelik seven kadınlardır. Kadınlarımızın da bizlerle beraber olacağına eminim. TOBB Başkanımız Rifat Bey'in de söylediği gibi 'birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır' sözünü kendimize ilke edinerek ilerleyeceğiz. Diğer kadın kurullarıyla da aktif bir şekilde işleyen bir ağımız var ve sık sık bir araya geliyoruz. Bunu yeni fikirler öğrenmek için önemli görüyoruz. Çankırı Tuz Mağazamız ise, bizim için çok önemli bir turizm değeri. Biz çalışmalarda Çankırı'nın turizm yönünü de ele almak istiyoruz. Kısacası yapacak çok işimiz var." 

-Nasıl girişimci oldular? 

Aynur Kapdan: Üniversite sınavını kazanamayınca çok üzülmüştüm. Babam ise çıraklıktan gazete sahipliğine kadar yürüyen bir isimdi. Benim üzüldüğümü görünce, "Hiç üzülme teorik bilgilerin olacaktı, biz ise burada seninle pratiği öğreneceğiz" dedi. Gazetemiz 1969 yılında kurulmuş, bölgenin en eski gazetelerinden biri. Şu anda gazetenin müdürüyüm. Uzun yıllar bu bölgenin ilk ve tek kadın muhabiri olarak çalıştım. 2002 yılında babamı kaybettikten sonra, kardeşimle işlerin basma geçtik. Ofset teknolojiye geçtik, diğer teknolojik gelişmeleri izledik, şu anda yayıncı sertifikasına sahip ilk matbaayız. Biz babamın mirasını sürdürdük, esas girişimi başlatan oydu ve çok ileriyi gören bir isimdi. Şu anda annem de şirketimizin üyesi. Kardeşim de var. Bir aile şirketiyiz. Baktığında boya kokusuna çok alışmışız, kopamıyoruz. Kurula ise Merve hanımın davetiyle geldim ve kadınlara dokunan çalışmalar yapmak istiyorum. 

Aynur Çalışkan: Çalışkan Kuyumculuğu işletiyorum. İşi rast gitmeyen bir esnaf, 2006 yılında dükkanını devretmek istiyordu. Eşim 'Yapabilir misin' diye sordu. O kadar paramız da yoktu üstelik. Bir cesaretle girdik. Evi sattık, kredi çektik. Kuyumcu açabilmek için bir kuyumcunun yanında 10 yıl çalışma şartı vardı. O belgeyi aldım. Meslek lisesinin ek derslerini istediler, onları verdim. O şuada kızım sürekli muhalefet ediyordu, oğlum ise "Abla üçüncü kardeşimiz gibi düşün" diyordu. Erkek egemen gibi bir yerde ilk kadın kuyumcuyum. Çok zor. İşe başladığımda altında pazarlık yapıldığını bile bilmiyordum, fiş çıkarmasını bilmiyordum. İlk başladığımda 'Bir yılı atlatabilsem' diyordum. 14 yıl geçti. Eşim de emekli olduktan sonra bana katıldı, kuyumcuları dernekleştirdi.

Evren Yücel: Üniversite yurdu işletiyorum, üniversitede kendi arkadaşlarımın yaşadığı zorluğu görünce yurt fikri sıcak geldi. Normalde öğretmenim, yurt müdürü olarak başladım. 8 yıl bu işi yaptım sonra kendi yurdumu açtım. Kredi çektim, Bir riskti ama bu riski aldım. Çankırı küçük bir yer. Çok şükür. 4 yıldır işletiyorum, iki tane yurdum var. Bunu bir iş olarak görmüyorum. Kadınların her işi yapabileceğine inanıyorum. Sürekli değişen bir mevzuatımız var. Önce belediyeye bağlıydık ona göre ayarlamalarımız yaptık. Bir sene sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlandık. Bütün şartlar değişti. Ama sonuca bakarsak, hayalimdeki ışı yapıyorum. 

Selma Karabaş: Öğretim üyesiyim. 6 yıldır Çankırı'dayım. Bölümüm işletme. Kurulu bizlerle buluşturan şey, öğrencilerle birlikte kurduğumuz kariyer yönlendirme topluluğumuz. Birçok ismi üniversiteye davet ederek öğrencilerimizle buluşturduk. Çankırı'yı tanıtmak istedik. Üniversitemizin adını duyurmak istedik. 7-8 ay önce Muğla'yla ortak bir kariyer günü gerçekleştirdik. Gelecek yıl da İstanbul’da yapacağız. Çankırı'ya ilişkin birçok hedefimiz var. Buranın doğası çok güzel. Ilgaz gibi bir değerimiz var. Ekolojik turizmi de öne çıkarmak istiyoruz. Bu hedefler doğrultusunda yürüyeceğiz. 

Duygu Uysal: Çankırılıyım. Matematikçiyim. Kendime 'serbest matematikçi' diyorum. Özel kurumlarda matematikçilik, finans danışmanlığı, bankacılık yaptım. Yüksek lisansımı tamamladım. Şimdi de doktora aşamasındayım. Girişimci olmak isteyen kadınlara destek olmak için buradayım. Kooperatif işinin fizibilitesini yapıyorum. 

Sevgi Alabaş: Sigortacıyım. Nevşehir öğretmen lisesi çıkışlıyım. Bir sigortacının yanında çalışmaya başladım. Acentelik aldım. Kadın sigortacı çok yoktu, erkekler var. Kadınlar yapamaz diye bakılıyor. Böyle bir ortam içinde 15 yıldır bu işi yapıyorum. 

Ümit Kethüda: Çankırı kız meslek lisesi mezunuyum. 1992 yılında evlendim ve iki çocuğum oldu. Eşimin küçük bir dükkanı vardı. Sonra mobilya üzerine küçük bir şirket kurduk. Zamanla şirketimiz büyüdü. İnşaat sektörüne de giriş yaptık. İşlerin basma da oğlum geçti. Arada fikirlerimi alıyorlar. Mobilyada fabrika yatırımı yapmak için üretim atölyesi de açtık. 

Selda Tiraki: Şehir plancısıyım ve 1995 doğumluyum. Girişimcilik ruhuyla mezun olur olmaz, harita mühendisi ortağımla birlikte şirketi kurduk. 23 yaşında bu sorumluluğun altına girmek beni ürkütse de, şu anda yolun başındayım. Şehir planlamacılığı ve harita üzerine çalışıyoruz. Özel sektörde çalışan tek şehir planlamacısı biziz. İlk başladığımızda herkesin tercihi f arklı illerdi. Ama artık yavaş yavaş bizi tanımaya başladılar. Yönlerini hemen çeviremezler tabu ama geliyorlar ve çalışmalarımızı görüyorlar. Ailede ilk girişimciyim, işe atıldığımda stajyerlik dışında bir alanım yoktu ama geldiğim noktada yaptığım işten mutluyum. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA