TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

‘İşte kadınlar' ile danışmanlık verdiler


29.09.2019 / Zonguldak



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu olarak hayata geçirdikleri "İşte Kadınlar" projesiyle, iş kadınlarına danışmanlık verdiklerini söyleyen Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu Başkam Nurcan Abay, "Zonguldak'ta kadın istihdamının artırılması için Avrupa Birliği'nden sağlanan destekle 22-28 yaş arası lise mezunu yoksulluk riski altındaki işsiz 100 kızımıza çağrı merkezi operatörlüğü eğitimi verdirttik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde girişimde bulunarak, 200 kişilik bir çağrı merkezi açılmasını sağladık" eliyor.​

TOBB Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu, önceliğini kadınların ticarete atılmasının önündeki engelleri azaltmak olarak belirlemiş durumda. Koordinatör odaları olan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'nın 100. yılı etkinliklerini de bu kapsamda değerlendirmeye hazırlanan kurul, 100. yıl etkinlikleri içinde de faal bir şekilde görev almayı hedefliyor. Kurul ayrıca, üretici kadınlarla zincir marketleri buluşturmaya hazırlanıyor. Böylece kadınların ürettiği ürünlerin zincir marketlerde, standlarda yer alması sağlanacak.

 

-CUMHURİYET KADINLARINI AĞIRLADIK

 

Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay, rahatsızlığı nedeniyle Zonguldak'taki kurul buluşmamıza gelemedi. Daha sonra yazılı olarak soruları yanıtlayan Abay, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: "İlk faaliyetimiz 8 Mart Dünya kadınlar günü nedeniyle çeşitli konuşmacılar ve örnek girişimcilerin konuşmacı olarak katıldığı bir program yapmak oldu. Aynı yıl kadın mahkumlara eğitim ve sergi desteği verdik. 23 Nisan Çocuk bayramını ayrı bir coşkuyla kutladık. Bu vesileyle kız meslek lisesi öğrencilerini de teşvik etmek amacıyla çocuk kıyafetleri defilesi yaptık. Oldukça ilgi çeken bu çalışmaların yanı sıra, Zonguldak kız meslek lisesi bilgisayar odasının tefrişatım üstlendik. Cumhuriyet'e olan vefa duygumuzu göstermek için Cumhuriyet kadınları programı yaptık. Programa da iki çok özel Cumhuriyet kadınını davet ettik. Ayten Gökçer ve Yıldız Kenter. Ayrıca Yıldız Kenter'in 16 ayrı kadın karakterini canlandırdığı tek kişilik oyununu şehrimizle buluşturmayı başardık."

 

-TÜRK SPASTİK ÇOCUKLAR DERNEĞİNE HİBE ETTİK

 

Zonguldak'ta sanayi konulu fotoğraf sergisi çalışmalarını yürüttük. Türkiye tarihinde önemli bir yeri olan şehrimizde geçmişten günümüze üretim yapan sanayicileri ve işyerlerini hem tanıttık, hem de gelecek kuşaklara kalacak bir arşiv oluşturduk. Kuruluşundan günümüze dek 10 yıllık süre içerisinde kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla çeşitli konferans ve toplantıları yaptık. Kadın girişimcilere maddi destek oluşturmak adına kermesler düzenledik, bu sayede kadınlarımız arasında bir bağ kurulmasını da sağladık. Kadınların dış ticaret konusunda bilgi almalarını sağlayacak programlar yaptık. Engelli arkadaşlarımızın iş gücü piyasasına entegrasyonu konusuna eğildik, bu konuda seminerler düzenledik. Ayrıca elimizi taşın altına koyduk ve spastik öğrencilerimizin okula ve hastaneye rahatça gidebilmelerini temin etmek için 17+1 aracı aldık ve Türk Spastik Çocuklar Derneği'ne hibe ettik."

 

-ZILBITIN PATENTİ ALINDI

 

"iş kadınlarının sermayeye ulaşabilmesine destek olmak için, çeşitli Avrupa birliği fonlarının kullandırılması konusunda eğitimler yaptık. KOSGEB teşviklerinden faydalanılması, kalkınma ajansı teşviklerinden faydalanma yöntemlerinin sağlanması, proje yazılması eğitimlerini koordine ettik. Yöresel bir geçmişi olan yemeğimiz zılbıtın patentinin alınması için gerekli süreci başlattık, ilimizde dağınık olarak iş yapmaya çalışan koy kadınlarını teşvik eden ve bugün bir işyerine dönüşen ilimizin ilk kadın kooperatifinin kurulmasını sağladık. İşyerlerimizde o dönemde uygulanmaya başlayan iş güvenliği yasalarının uygulanabilir olmasını sağlamak için seminerler düzenledik, iş hayatı ve sanatta başarılı kadınları ilimize çağırarak, girişimcilik ruhunu arttırıcı faaliyetler yaptık. Bizim için çok önemli olan bir projemiz de "işte kadınlar" projesi. Bu proje kapsamında odamızda kurduğumuz kadın danışma odasıyla, iş kadınlarının bilgi ve sermaye erişim noktasında danışma alacağı bir mekan oluşturduk. Zonguldak'ta kadın istihdamının artırılması için Avrupa Birliği'nden sağlanan destekle 22-28 yaş arası lise mezunu yoksulluk riski altındaki işsiz 100 kızımıza çağrı merkezi operatörlüğü eğitimi verdirttik. Akabinde de bu kızlarımızın istihdam edilebilmesi için Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı nezrimde girişimde bulunarak, 200 kişilik bir çağrı merkezi açılmasını sağladık ve eğitim gören kızlarımız burada istihdam edildiler."

 

-NASIL GİRİŞİMCİ OLDULAR

 

Ayşen Orhan: İşletme mezunuyum. Üniversite yıllarında aktif pazarlamayla başladım. 3.5 yıl devlet memurluğu yaptım. Eşimle birlikte bir şirket kurmaya karar verdik ve bu yıl itibariyle toplam 40 yıldır ticaretle uğraşıyoruz. 70 odalı bir apartmanımız var, aynı zamanda mobilya firmalarının bayiliğini yapıyoruz. Aslen Manisalıyım ama bu şehri çok seviyorum. Zonguldak'ı niye seçtiğimin de ilginç bir hikayesi var. Üniversitede bir araştırma yapmıştık. O zaman Zonguldak'ta 55 bin işçi vardı ve bu bölgede pazarlama çok gelişmemişti. Biz de bir şekilde bu sürece dahil olduk ve müşterinin ayağına hizmet götürmeyi denedik. Başarılı da olduk şimdi ise 3. kuşak müşterilerle çalışıyoruz. Ticarette en önemli prensibim, kaliteli mal satmak. Müşteri o paranın karşılığım almalı. Bizim ilişkilerimiz satışla bitmiyor. Müşterinin cenazesine gidersin, düğününe gidersin. Kısacası müşteriyle hayata dair bir ilişki kurarsın. Şirketimizde şu anda 12 çalışan var. Bir kızım var, 26 yaşında ve avukat. Bir de 16 yaşında tenisçi bir oğlum var. Çocuklarımın da girişimci olmasını çok istiyorum. Bazen 'Kime bırakacağım' diye düşünüyorum. Ama oğlumda bir ışık görüyorum. Son söz olarak söyleyeyim, tekrar dünyaya gelsem yine girişimci olurum.

 

Hikmet Yılmaz: İngilizce öğretmeniyim, ilk olarak atandım ve 5 yıl devlet memurluğu yaptım. 1997 yılında ise Halkbank ilk kadın girişimcisi kredisini açmıştı. Biz de 3 kadın birleşip, ingilizce kursu kurduk. Sonrasında diğer iki arkadaşım devletteki görevlerine geri döndü. Bense kaldım. 2006 yılında kursa, tercüme bürosu ekledik. Tercüme büromuz, tüzel kişilik seçildi ve toplamda 18 il bağlandı. 2012 yılında ise, bambaşka bir alanda daha şirket açtım ve hafriyat işine girdim. İş makinası kiralamaya başladım. Önce ilkini sonra ikinci makineyi aldım. Bizim ailemizdeki ilk devlet memuru bendim, sonra ben de girişimciliğe geçtim. Kadın olmanın iş yapmaya ayrıca zorluk getirdiğine inanmıyorum. Ana mesleğim dershanecilik ama artık hafriyata da ciddi şekilde zaman ayırıyorum, ilk başta girişimci olmak konusunda zorlandığım yerler oldu. Hafriyata geçince de zorlandım, İlk birkaç yıl bu alanda iş bulmak için çok çabaladım. Operatörlerle ve işlerle ilgilenmek yorucu oldu. Ama umursamadım. Ben işimi yapıyorum. Bir kızım var. Ne yapmak istediğine karışmam ama devlet memuru olmasını istemem.

 

Edibe Keleş: Bilkent işletme mezunuyum. Ailem ticaretle uğraşıyor. Ağabeyim iktisat, kardeşim de hukuk mezunu. Babam okuldan sonra 'geleceksiniz ve işin başına geçeceksiniz' dedi. Biz de donduk. Tam 22 yıl oldu. Şirketin finansman işlerini ben yürütüyorum. Otomotiv bayiliği, sigorta şirketi ve otel işimiz var. Süreç içinde müşteriye bakışımız çok değişti. Eskiden siz patrondunuz, ama sonrasında müşteri patron olmaya başladı. Bizim şirkette yer almamamızla birlikte, firmamızı kurumsallaştırmaya dönük çalışmalar yaptık. Her işin basma kurumsal yöneticiler koyduk. Önümüzdeki dönemde bir otel projemiz daha var. Bir kız, bir erkek çocuğum var. Bizim ailede devlet memuru olmak yasak. Eşim de doktor ama o da çok girişimci bir doktor. Çocuklarımın girişimci olmasını tabii ki çok isterim ama kendi istekleri esas olur.

 

Ayşegül Likoğlu: Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce işletme mezunuyum. Şirket kurmaya lisedeyken karar vermiştim. Şirketimin adı "ASL" olacaktı ve bunu her yere yazardım. Yurtdışında dış ticaret okudum. Danışmanlık ve aracılık yaptım. Firmalarla çok yoğun çalışmaya başlayınca istediğim işin bu olmadığına karar verdim ve sonunda ASL danışmanlığı kurdum. KOSGEB’den destek alarak başladım. O zaman hatta Zonguldak'ta bu eğitimler yoktu, Sakarya'da eğitim aldım. Sonrasında 'Niye bizim bölgemizde eğitim yok' dedim ve bunu da işe dahil ettim. Üç çocuğum var, hamilelik süreçlerinde de psikolojiye kaydım. Kendime yönelik bir yolculuk yaptım ve bunun herkeste de olduğunu görünce koçluk sürecim başladı. Uluslararası Koçluk Federasyonu'nun onaylı koçlarından biriyim. Kişilerin düşünce ve inançlarının sonuçlarım yaşadığını düşündüğümden, onların kendi yollarını bulmalarım sağlıyorum. Zihinsel süreçlerin fiziksel süreçleri etkilediğini düşündüğümden, zihinlere yoğunlaşıyoruz. Bilinçte değişiklik yaparak, kişinin serüveninin değişebileceğine inanıyorum.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA