TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Orman Ürünleri Meclisi İstanbul’da toplandı


11.10.2019 / İstanbul



Türkiye Orman Ürünleri Meclisi Toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun katılımıyla, TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclis Başkan Yardımcısı Sabri Avcı’nın başkanlığında TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi.​
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını ileterek başladı. TOBB olarak sektörün yanında olduklarını, sektör temsilcileri tarafından dile getirilen her sorunun kıymetli olduğunu ve takibini sağladıklarını, TOBB ve Türkiye Sektör Meclisleri olarak ilgili makamlara ilettiklerini ifade etti.

Meclis Başkan Yardımcısı Sabri Avcı ise tüm üyelere katılım ve katkıları için teşekkür ederek, bir arada sorunların tartışıldığı, çözüm önerilerinin oluşturulduğu Meclis toplantılarının önemine vurgu yaparak, sektör meclislerinin görev ve çalışmalarıyla ilgili kısa bir bilgilendirmede bulundu.

Toplantıya davet edilen Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkan Yardımcısı Reşat Benli, ülkemizin orman varlığı ve odun üretimi hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Benli yaptığı sunumda, orman alanlarımızın ve odun servetimizin arttığını, 2018 yılında 19.080 m3 olan endüstriyel odun üretimimizin 2019 yılı itibariyle 24.800 m3 olduğunu dile getirdi. Ülkemizdeki tomruk üretiminin de arttığına değinen Benli, Dünyada ilk sıralarda yer alan levha sektörünün hammadde ihtiyacının %80’ninin de yerli kaynaklardan karşılandığını önemle belirtti. Orman Genel Müdürlüğü olarak üretimde verimliliği artırmak ve sektöre daha düşük maliyetle ürün verebilmek için dikili ağaç satışlarını da yaygınlaştırdıklarını dile getiren Benli, yıllara göre ürün fiyatlarını meclis üyeleriyle paylaştı. Orman Genel Müdürlüğü olarak hedeflerinin, odun hammaddesi ihtiyacımızın tamamını yerli kaynaklardan karşılamak olduğunu söyleyen Reşat Benli endüstriyel ağaçlandırmanın önemine dikkat çekti.

Sektörün yurtdışı piyasalarla rekabet gücünü artırmak için sertifikalı orman alanlarımızın artırılması gerekliliğine de vurgu yapan Benli, ahşap kullanımın yaygınlaştırılması için yaptıkları projelerden bahsetti.

Kastamonu Entegre A.Ş. Genel Müdürü Haluk Yıldız ise, sektörün öncelikli sorunlarının yer aldığı sunuyu sektör temsilcileri ile paylaştı. Sektörün en önemli sorununun kaliteli, yeterli ve uygun fiyatlı odun hammaddesi temininde yaşanan sıkıntılar olduğuna değinen Yıldız, sorunun çözümü için Orman Genel Müdürlüğü’nün, yıllık üretiminin 25 milyon m3’ten 30 milyon m3’e çıkarmaları gerektiğini hassasiyetle vurguladı. Orman ürünleri sanayisinde hammadde fiyatlarının istikrarsız ve öngörülemez olması nedeniyle üreticilerin ve yatırımcıların uzun vadeli planlama yapamamaları ile sektördeki KDV oranlarını da diğer önemli sorunlar olarak anlatan Yıldız, sorunların çözümü için önerilerini meclis üyeleriyle paylaştı.

TORİD Başkanı Göksel Korkmaz, sektörün önünü açmak için temsilciler olarak çok çalıştıklarını, katma değeri, rekabet gücü yüksek bir sektör haline gelmek için eylem planı toplantıları gerçekleştirdiklerini belirtti. Korkmaz ayrıca, 2018 yılında Kalkınma Bakanlığı’nın da 1,5 milyon TL’lik desteğinden 120 bin TL’sinin Orman Genel Müdürlüğüne aktarılarak, ahşap kullanımın yaygınlaştırılması için projelere devam ettiklerini vurguladı. Doğru bilgi ve doğru sonuç için orman varlığına dayalı kalite stratejisine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen TORİD Başkanı, analiz yapılmadan işe başlanamayacağını ifade ederek GEF 7 ahşap binalar ve mukavemet testleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Dünyadaki modern ahşap sistemleri, ülkemizde başlayıp yaygınlaştırılması için nelerin yapılabileceği konularına değinip bir sunum yapan Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Celalettin Akça, sektörün ihtiyacının açılım olduğunu söyledi. Örnek olmadan sanayi olmaz diyen Akça, ahşap binaların yaygınlaştırılması için sektörün öncü sanayici kurumlarının veya kamu binalarının örnek bir yapı yaparak sektördeki bilincin uyanmasının önemine dikkat çekti.  Ürüne değer katmanın, hammaddeyi yerinde ve verimli kullanmaktan geçtiğini söyleyen Akça, yeni yaklaşımlar ve yurtdışı örneklerini meclis üyeleri ile paylaştı. Ahşap ve çevrenin uyumuna dikkat çeken Akça, 1 m3 ahşap kullanıldığında doğaya 2 ton karbondioksit verilmemiş olduğunu örneklerle açıkladı. 

Palet sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunmak üzere toplantıya davet edilen TSE Muayene Gözlem Başkanlığı Yurtiçi Gözetim Müdürü Fatih Taşkın, bir ürünün piyasaya sürülmesi için paletin önemine dikkat çekerek, paletle ilgili standart kriterlerinin hazır olduğunu ifade etti. Ahşap sektörü içinde paletin büyük bir yer aldığını belirten Taşkın, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek çalışmaların yapıldığını, Ekim ayı sonunda standartların yayınlanacağının bilgisini vererek bir sunum gerçekleştirdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA