TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Adanalı Kadın Girişimciler sanal şirketler kuracak


13.10.2019 / Adana



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Adana Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rana Dal, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği'yle ortak çalıştıklarım söyleyerek, "Yürüteceğimiz projeye göre, babaları, eşleri aynı ortamda toplayıp, sanal şirketler kuracağız. Bu sanal şirketler üzerinden kadınların problem çözmedeki yeteneklerim, şirket yönetmedeki kabiliyetlerini göstermek istiyoruz" dedi.​

TOBB 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.

 

- TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rana Dal

 

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rana Dal, peyzaj ve iç mimar olarak çalışıyor. Gündeminde hep Adana'nın bulunduğunu belirten Dal, "Adana doğumluyum. 1994 yılından bu yana çalışıyorum. 2000 yılında kendi şirketimi kurdum. Mimarlık stabil bir iş gibi geliyor kulağa ama yeni hikayeler beni heyecanlandırır. Bir şeyi ilk yapmak heyecanlandırıyor. Her girişim farklı kapılar açıyor" diyerek hayat felsefesini anlattı.

Dal kendi girişimcilik hikayesini "Hiçbir zaman stabil proje çizen bir mimar olmadım, ilk doğal taş uygulamasını getirdim. O ruhumdaki girişimcilik malzemeyle çıktı. Kullanılmamışı kullanmak için yola çıkıp, böyle bir 15 yıl geçirdim. Birçok şey yaptım, bahçe mobilyalarına yöneldim, sonra başka alanlara yöneldim. Üretimin ayrı bir heyecan olduğunu fark ettim. Bölgenin dinamikleriyle hareket ettiğim bir dönemde meyve kurutmayla ilgilenmeye başladım. Yakın bir sürede de narenciye gibi meyveleri üretip ihraç etmeye başlıyorum" sözleriyle anlattı.

 

-Bin çocuğa tasarım eğitimi

 

Kadın Girişimciler Kurulu'nda ikinci dönemleri olduğunu belirten Dal, kurulda yaptıkları ve yapacakları çalışmaları da şöyle aktardı: "Çalışmalarımızda, 3 odamız birlikte hareket ediyoruz. Başta TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere, Adana Ticaret Odası Başkanımız Şahin Bilgiç, Adana Sanayi Odası Başkanımız Zeki Kıvanç ve Adana Ticaret Odası Başkanımız Atila Menevşe'ye teşekkür ediyoruz. Kadınları iş hayatında görünür kılan her projeye destek oluyorlar. Biz her çalışmamıza erkekleri de aldık ve alıyoruz böylece başarıya ulaşmanın daha mümkün olduğunu düşündük. E-ticaret zirveleri yaptık. İstanbul Modern'le iş birliği yaptık. İstanbul Modern ilk kez kendi alanlarının dışına çıktı. Burada bin kadar çocuğumuza tasarımcılık eğitimi aldırdık. Bunu tekrar etmeyi umuyoruz. Adana'nın tanıtımı için 81 ildeki kadın girişimcileri Adana'da ağırladık. İstanbul Sanayi Odası'yla kadın girişimciler organizasyonunda aktif olarak çalıştık."

 

-CEO olabilecek kadınlar hedef kitlemiz

 

Yönetim Kurulu'nda Kadın Derneği'yle ortak çalıştıklarını söyleyen Dal, "Bizim gördüğümüz kadınlar ne kadar güçlü olursa olsun, kendilerini sınırlıyor. Kadınlar her durumunda ite ite, mücadele ederek kendine yer buluyor. Bunu kırmak için bir çalışma yapıyoruz. Yürüteceğimiz projeye göre, babaları, eşleri aynı ortamda toplayıp, sanal şirketler kuracağız. Bu sanal şirketler üzerinden kadınların problem çözmedeki yeteneklerini, şirket yönetmedeki kabiliyetlerim göstermek istiyoruz. Bu proje yönetici ve üder olmaya aday tüm kadınlarımızı içeriyor, tümü hedef kitlemiz" diye konuştu.

 

Adana pamuğunun altım çizen Dal, "Adana pamuğundan üretilmiş ürünler üzerine çalışacağız. Mesela şalvarı modernize edeceğiz. Misafirlerimiz Adana'da keyifli vakit geçiriyorlar ancak giderken yanlarında herhangi bir şey götüremiyorlar. Adana'ya özgü bir hediyelik oluşturmak istiyoruz. Geliştireceğimiz ürünlerin üretimini ve satışım da yine kadın girişimcilerle birlikte yapacağız" dedi.

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

Berman Mantı: 'İtalya'da ziraat üzerine mastır yaptıktan sonra memleketime döndüm. Annemin ve çevremin ısrarlarıyla bir sigorta şirketinde işe girdim. İşte 15. günümde rekor kırdım. Üstüne de başka başarılar eklendi. Ancak gün geldi çalıştığım şirket birleşme kararı aldı, ben de o gün ayrılmaya karar verdim. Üç arkadaşla birlikte sigortacılık üzerine olan şirketimizi kurduk ve çok hızlı bir şekilde yükseldi şirket. Şu anda en büyük fona sahip acenteyiz. İstanbul firmalarıyla yarışıyoruz. İşin özünü bildiğimiz için 12 yılda bu noktaya geldik.”

 

Ümit Onat: “Tekstil mühendisiyim, çalıştığım yerde 5 ay maaş alamayınca istifa ettim. Sonunda iş kurmaya karar verdik. İç çamaşırı, pijama gibi ürünler üretmeye başladım. Birinci yıldan itibaren kendi markamla ihracat yapmaya başladım. Toplam 21 bin Euro kazanana kadar şirketi açmadım. O kadar garantici hareket ettim. Şimdi kendi koleksiyonumu satıyorum.”

 

Gülay Şule Karalı: “Makine mühendisiyim. Üniversiteden soma evlendim ve Adanalı oldum, Adana'da iş hayatına atılmak istedim ama makine mühendisi bir kadının yer bulması zordu. İş için gittiğim bütün kapılar kapandı. En sonunda eşim gel bir bayilik alalım sana dedi. 10 yıl bayilik yaptım. Sonrasında eşimin şirketine geçtim. İş makineleri parçalan üretiyoruz. Japonlarla birlikte çalışıyoruz. Şu an itibariyle hem yönetim kurulu üyesiyim, hem de kalite güvence müdürüyüm. Ekvator'dan Rusya'ya kadar birçok ülkeye ihracatımız var.”

 

Hatice Bilici: “ABD'de 8 yıl yaşadım ve aile şirketimiz olan Bilici Holding'te çalışmaya başladım. Erkek enflasyonu olan bir ailede kendi varlığımı hissettirmek için mücadele verdim. Şu anda ihracat ve üretimden sorumluyum. Ailenin üçüncü jenerasyonuyum. İyi bir eğitim hayatim var. Ama işi işte öğrendim. Babam "İşi mutfağında öğren" dedi. Fabrikaya girdim ve iki ay masasız-sandalyesiz çalıştım. İş ve sorumluluk verilmez alınır diye yola çıktım ve sorumluluk ala ala ilerledim. 7 yıldır bu işi yapıyorum. Şirketlerimiz tekstil, tarım, enerji ve otel alanlarında. Ben tekstil bölümündeyim.”

 

Belgin Özçelik: “Turizmciyim ve 17 yıllık girişimciyim. Seyahat acentesi işletiyorum. 2003'te kendi işyerimi açtım. Adana çıkışlı birçok turu ilk kez biz düzenledik. Direkt uçuşlu turlar yaptık. İlk başladığımda eşim çok negatifti. Değil çalışmak dışarı çıkmama bile izin vermiyordu. Anormal kıskançtı. O yurtdışı seyahatlerine gittiğinde ben gizli gizli işe gidiyordum. Böyle yapa yapa direncini kırdım. Sektörde bir firmada 12 yıl çalıştıktan soma da, aldığım tazminatla kendi işyerimi açtım. Ne maddi ne de manevi hiçbir destek yoktu. Ailemde bakkal bile yoktu. Çok korktuğum zamanlar oldu. Ama şu anda Doğu Akdeniz'in en büyüklerinden biriyim. 10 kişiye iş sağlıyorum. İki dönemdir de TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'ndayım.”

 

Tuğba Aktunç: “Mücevher işiyle uğraşıyorum. Sektöre gireli 10 yıl oldu. Üç firmada tasarım eğitimleri aldım. Başladığımızda gümüş işi yapıyordum. Ancak aldığım bir pırlanta yüzük herkes tarafından çok beğenilince bu işe girmeye karar verdim. Taşlarla mutlu olmayan bir kadın olacağına inanmıyorum. Pırlanta her yıl yenileme imkânı veriyor ve artık bir yatırım aracı olarak görülüyor. Bu nedenle de geleceği olan bir sektör. Benim sektörümde çok kadın yok ancak ben bu sektörde olmaktan mutluyum.”

 

Bedriye Hozatlı: Emekli öğretmenim. Somadan aile şirketine dâhil oldum. Oğlum esas işleri yürütüyor. İnşaat ve müteahhitlik yapıyor. Eşimle ben de ona yardımcı oluyoruz. Aslında her okul açıldığında çocuklan rüyamda görüyorum. Ama ustalar ve inşaat benim için farklı bir dünya oldu. Kurulda da üçüncü dönemim.”

 

Hatice Yüksel Doğru: “Metal ayağı imalatı yapıyoruz. 2006 yılından bu yana şirketteyim. Baba tarafından kabul edilmeme sürecim vardı, direnerek kabul ettirdim. İşe başladıktan soma şirketin ismini markayı yemden konumlandırdık. 2007 yılından bu yana çalışıyoruz ve şu anda 50 ülkeye ihracat yapıyoruz. Benim başlamamdan soma atölyeden fabrikaya geçtik. Ben de bu süreçte finans yönetimini başarıyla üstlendim. Metal sanayi çok farklı bir sektör. Benim orada çok duracağımı düşünmemişlerdi ama onları yanılttım.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA