TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Ali Kopuz: "Özel sektör olarak standartların önemini kavradık"


14.10.2019 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, Uluslararası Standardizasyon Zirvesi'ne katıldı. Kopuz burada yaptığı konuşmada ticaretin olduğu yerlerde medeniyetlerin yükseldiğini, yaşamın ve toplumların sosyal ve kültürel olarak zenginleştiğini belirterek, standart değişikliğinde yaşananları anlattı. ​

Kopuz, "Şimdiye kadar maalesef standartları oluşturan, tasarlayan değil, uygulayan tarafta kalmışız ancak şimdi standardizasyon faaliyetlerine katılmanın önemini anlamış durumdayız. O kadar önemli ki bir standart değiştiğinde biz de üretim şeklimizi değiştirmek zorunda kalıyoruz veya ihracat yapmak istediğimizde pazar engeliyle karşılaşmış oluyoruz. Türk özel sektörü olarak standartların önemini kavradık." diye konuştu.

 

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ise konuşmasında, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin, kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında etkin bir güce kavuşmak mecburiyetinde olduğunu belirterek, "Çünkü hedef pazarlara engelsiz girebilmemizin anahtarı standardizasyon ve uygunluk değerlendirmededir." ifadesini kullandı.

 

Standartlar üzerine kurulu bir dünyada yaşandığını aktaran Şahin, "Ticaretin birinci şartı olan standartlar, tarımdan inşaata, enerjiden ulaşıma, kimyadan sağlık sektörüne kadar, hayatın her alanında kullandığımız ya da tükettiğimiz ticarete konu mal ve hizmetlerin tümünü kapsıyor." diye konuştu.

 

-Korumacı politikalar terk ediliyor

 

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de "Dünyanın neresinde olursa olsun üretilen bir ürün veya hizmet diğer ülkelere kolaylıkla ulaştırılabilmekte. Artık yerel üreticilerin ülke gümrük duvarları ile korunması politikaları terk edilmektedir. Bir yandan ulusal sınırlar içerisinde ithal ürünlerle rekabet edebilmek ve diğer yandan da küresel pazarda yer alabilmek için standartlara uygun üretim yapılması zorunlu hale gelmiştir" diye konuştu.

 

Hasan Büyükdede, uluslararası standardizasyonun, uluslararası ticarette yaşanan artışla birlikte kaçınılmaz olarak tüm ülkelerin gündemindeki öncelikli konulardan biri haline geldiğini vurgulayarak, "Hızla gelişmekte olan Türk sanayisi ve Türk sanayicilerinin küresel ölçekte yaptıkları ihracat ve ticaret ile bunun ülke ekonomimize sağladığı katkılar dikkate alındığında, uluslararası standartlara ve standardizasyona vermemiz gereken önem açıkça görülmektedir." dedi.

 

Zirvede açılış konuşmalarının ardından 14 Ekim Dünya Standartlar Günü dolayısıyla "Standardizasyon Çalışmalarına Aktif Katılım Ödül Töreni" düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede, standardizasyon alanında çeşitli kategorilerde başarılı bulunan kurumların temsilcilerine ödüllerini verdi.

 

Ödül töreninde, Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tunçer de kurumu adına "Aktif Ayna Komite" ödülünü aldı. Tunçer, ödülünü almaya rehber köpek "Kara" ile geldi. "Kara", salondaki katılımcılardan büyük alkış aldı.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA