TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi toplandı


18.10.2019 / İstanbul



Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Toplantısı, Meclisten sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın katılımıyla, Meclis Başkanı Ahmet Pura başkanlığında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri ile gerçekleştirildi.​

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını ileterek, TOBB olarak sektörün yanında olduklarını, sektör temsilcileri tarafından dile getirilen her sorunun kıymetli olduğunu ve takibini sağladıklarını, TOBB ve Türkiye Sektör Meclisleri olarak ilgili makamlara ilettiklerini ifade etti.

 

Meclis Başkanı Ahmet Pura, genel ekonomide yaşanan olumsuzluklara rağmen sektörün iki haneli büyümesini sürdürdüğünü hassasiyetle dile getirdi. Pura, ekonomik kriz dönemlerinde bile hem temizlik hem kozmetik ürünlerindeki talebin arttığını, ruhsal yönden de bile insanları etkilediklerini önemle vurguladı. Geçen yılın rakamlarına bakıldığında ithalatın düştüğünü,  ihracatın 2 milyar doları yakaladığını belirten Meclis Başkanı Pura, bu göstergelerin ekonomiye katkı anlamında olumlu olduğunu dile getirdi. Ayrıca Pura, reklam yatırımlarında sektör meclisimizin kapsadığı bütün kategorilerin yatırım miktarının Türkiye reklam yatırımlarının 20,5’i olduğunu dile getirdi.

 

Toplantıya davet edilen Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu(TİTCK)  Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik Araştırmalar Dairesi Başkanı Dr.Asım Hocaoğlu, TİTCK’nın faaliyetleri hakkında değerlendirmede bulunarak, sektörün gündeminde olan sorunlara değindi.

 

-Meclis üyeleri görüşlerini paylaştı

 

Meclis Üyesi Melike Özener, 2013 Ekim ayından beri temizlik ürünleri ve hijyenik kağıt ürünlerinin yönetimini Ticaret Bakanlığı’nın devraldığını, ürün gruplarının yönetiminin devredilmesinden sonra Bakanlık ile çok uyumlu çalışıldığını, gerek mevzuat düzenlemeleri, gerek pazar içi denetimlerinde sektör adına bir problem yaşanmadığını, karşılaşılan sorunlarda bile karşılıklı müzakerelerle çözme fırsatı bulduklarını hassasiyetle vurguladı. Diğer bir gündem maddesi olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı SEA ve KKDİK mevzuatları hakkında değerlendirmelerde bulunarak sunum gerçekleştiren Özener, mevzuatların eksik kalan yönlerini meclis üyeleriyle paylaştı.

 

Meclis Üyesi Şerifenur Taşkıran ise, GS-1 Komitesinin global olarak tüketici ürünlerinin serbest dolaşımını/satış kanallarında rahatça satabilmesini sağlamak için kurulmuş bir global komite olduğunu ifade ederek, kozmetik ürünlerinin ÜTS sistemine alınmasıyla barkod zorunluluğunun geldiğini söylemiş, bu kapsamda da GS1 Komitesi ile Barkod konulu çalıştay yapılmasının planlandığını dile getirdi.

 

Meclis Üyesi Sibel Tüzün ise, İstanbul Sanayi Odası’nın ilave gümrük vergisinden muaf olacak şekilde kozmetik sektöründe kullanılan cam şişeler özelinde yeni bir GTİP oluşturulması hakkında açıklamalarda bulunmuş, 11 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan bir ek kararla bazı cam eşyalara ve plastik grubuna ilave gümrük vergisi geldiğini, bundan da kozmetik sektöründe cam ambalaj kullanan üreticilerin çok etkilendiğini ifade etti.

 

Son 2 yıl içerisinde çevre konularının hem Devletimizin hem de sanayinin gündeminde olduğunu söyleyen Meclis Üyesi Fügen Soykut, sürdürülebilirlik amaçlandığı için her alanda bu konu ile ilgili ciddi çalışmaların olduğunu belirterek ambalajlar için Çevre Kanunu değişikliği ile getirilen geri kazanım katılım payı hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Yönetmelikle gelen katılım payının sanayiye ciddi bir yük getirdiğini, ambalaj atıkları için yıllık bazda bir ödeme yapılırken, Kanun devreye girdiği takdirde bu rakamın aylık bazda hesaplanıp ödeneceğini, bununda sanayiye ciddi bir vergi olarak geri döneceğini dile getirdi.

 

Meclis Üyesi Pınar Karabulut, biyosidal ürünler mevzuat ve uygulamalarındaki son durum ile ihracat sertifikası alım sürecinde yaşanan zorluklar hakkında bilgilendirmede bulundu. Tip 1 ve Tip 19 biyosidal ürünlerdeki yetki değişikliğine değinen Karabulut, Biyosidal Ürünler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in getireceği yenilikleri ele aldı. İhracat Sertifikası teminine ilişkin sorunların Haziran 2019’da Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na iletildiğini belirten Meclis Üyesi, bildirim/etiket inceleme süreçlerinin halen devam etmekte olduğunu, 14.10.2019 tarihli İhracat Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Kılavuz Sürüm ile başvuru adımlarının netleştirildiğini ve ürün bildirimlerinin tamamlanması sonrasında başvuru yapılacağının açıkça belirtildiğini dile getirdi.

 

Özlem Berke ise, Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği, ÜTS ve AB mevzuatı uyarlanmasının etkileri ve uygulamalarını içeren sunumu meclis üyeleriyle paylaştı. 31 Ekim 2019 tarihi itibariyle tüm ürünlerde tekil takip zorunlu hale geleceğini belirten Berke, Ek-3 Satış Merkezleri Haricinde Satışı Yapılabilecek Cihaz Listesi’nde yer alan ürünler için «Tanımsız Yere Verme Bildirimi» yapılarak ürünün hareketi sonlandırılacağını, tanımsız yere verme bildiriminde verme işlemi yapılan firmanın sisteme kayıtlı olmadığı durumda vergi kimlik numarası girileceğini, e-ticaret sitelerinden tüketiciye satış yapılan durumlarda verme bildirimlerinde tüketicinin bilgileri girileceğini hassasiyetle ifade ederek, üyelerin sorunlarını yanıtladı.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA