03.11.2019 / Erzurum
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Erzurum Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı.
TOBB Erzurum Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Feride Eda Çalıkuşu, genç yaşına karşın girişimcilik hikayesine birçok tecrübe sığdırmış bir isim. Dış ticaret ve uluslararası ilişkiler bölümünü bitirdikten bir süre sonra Güney Afrika'da Cape Town'a giden Çalıkuşu, burada da girişimcilik ruhunu ortaya çıkarmış. Rehberlik, restoran işletmeciliği, turizm gibi alanlarda tecrübe edinen Çalıkuşu, ardından da bu ülkede bir şirket kurarak güneş enerjisi ve meyve suyu konsantresi üzerine çalışmış. Çalıkuşu, "Babam rol modelim, ondan maddi ve manevi destek gördüm. Annem de güçlü bir kadın olmayı öğretti" diye konuştu. Bir süre soma Erzurum'a dönen Çalıkuşu, hikayesinin kalan bölümünü şöyle anlattı:
"8 senenin sonunda şehrime geri döndüm ve 27 yıldır sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmamızda çalışmaya başladım. Şirketin her alanında çalıştım. Şu anda şirketin yönetim kurulu başkan yardımcısıyım. Ayrıca Gürcistan ve Azerbaycan'daki grup şirketlerinde ülke distribütörlüklerimiz var. Buradaki şirketimizden bu ülkelere yerli ürün ihracatı gerçekleştiriyoruz. Küçük çapta da olsa küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla uğraşıyoruz. İlaç, gıda, lojistik gibi alanlara yönelmeyi düşünüyoruz. Kayağa özel bir ilgim var. Kış turizmine yönelik kişisel projelerimle Dirlikte memleketimi İtalyan ve Fransız Alpleri gibi tanıtmak istiyoruz. Tüm bu farklı yapılanmalarla projelerimizi hayata geçirip, günün birinde Doğu Anadolu'dan çıkan bir holding olmak hayalim."
-17 İLÇEMİZE DE GİTTİK
7 Mart itibariyle TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı'm üstlendiğim belirten Çalıkuşu attıkları ve atacakları adımları da şöyle aktardı: "Kurulla ilgili çalışmalarımızı anlatırken ilk olarak TOBB Başkanı ve Kadın Girişimciler Kurulu Onursal Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na, bizlere, kadınlarımıza güvendiği ve TOBB KGK'yla ekonomik kalkınmada kadınlara verdiği önemi gösterdiği için teşekkür ediyorum. Bununla hem gurur duyuyoruz, hem de böyle bir güven ortamı sunduğu için kendisine minnettarız. Ayrıca koordinatör odamız Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Lütfü Yücelik başta olmak üzere, tüm yöneticilerimize de teşekkürlerimizi sunuyoruz. Biz göreve gelir gelmez ilk olarak geleceği yazan kadınlar projesi için sınıflarımızı açtık. Yerel lezzetler kapsamında kadınlarımızla tanıştık. Paneller düzenledik. Kurul hafızamızı tazeledik."
-İSTİŞARE KOMİSYONU KURACAĞIZ
Çalıkuşu, "Şehirde tüm ilgili kurumların görevlilerinin dahil olacağı bir istişare komisyonu kuruyoruz. İlk toplantımızı da Ocak 2020'de yapacağız. Amacımız ilimizdeki kadın girişimcilere ve istihdama yönelik olarak tüm kurumların ve belediyelerimizin yapacağı projelerden birbirimizi haberdar edip, birlikte hareket etmeyi sağlamak. Şehir çapında bu birlikteliği ve farkındalığı sağlarsak başarılı olacağımıza inanıyorum. Kooperatifçiliğe de önem veriyoruz. Bölgede yetişen katma değeri yüksek endemik bitkilerin coğrafi işaret ve marka tescilleri için de çalışma başlattık. Kadın kooperatiflerimizi de bu ürün gruplarına göre planlı bir şekilde hayata geçirip özellikle e-ticaretin önünü açmak istiyoruz. Erzurum TSO'nun başlattığı iş okulu projesini de destekliyoruz. Ağustos ayında yapılan seçimle Doğu Anadolu Bölge Temsilciliği'ne seçildim. Doğu Anadolu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun en kalabalık ve büyük bölgesi, 6 günde 10 ile giderek mini çalıştaylar düzenledik. Bu bölgenin potansiyelinin farkındayız. Aralık başında da Erzurum'da bir bölge toplantısı yapmayı planlıyoruz. 'Güneş Doğu'dan yükselir' sloganıyla tüm Türkiye'ye bu bölgenin iş insanlarının adım duyuracağız" diyor.
-Nasıl girişimci oldular
Hülya Saltuklu: 1 Erzurumluyum. 22 yıl öğretmenlik yaptım. Meslek lisesindeki çocuklarımızın çalışmalarım satabilmek için dernek kurdum. Ehram üzerine çalışmalar yaptık. Kadınlarımız atölyede üretiyor ve onları satıyoruz. 2014 yılında Ehram markasını tescillettik, coğrafi işaretimizi de aldık. Avrupa'dan da tescil almak istiyoruz. İnternetten de satış yapıyoruz. Fuarlarda satış yapıyoruz, 300'den fazla kadına da eğitim verdik. Atölyeye sürekli gelen 20 kadınımız var. Ehramda koyun yünü, boya yok. Dokuma şekli de kendine özel. İstanbul'da bir Erzurum'da iki defile yaptım. Amacım yurtdışı. Tokyo'da yapılacak bir sergide de yer alacağız. Eşim ve üç çocuğum da bu süreçte bana çok destek verdi.
Aysun Talay: 1 Erzurum doğumluyum. 1970'den bu yana ticaretle uğraşan bir ailenin çocuğuyum. Atatürk Üniversitesi mezunuyum. Çalışma hayatına muhasebecilikle başladım, Erzurum'da kendi alanlarında lider üç firmada muhasebe müdürlüğü yaptım. 2015 yılında üniversitenin kantin ihalesi için kendi firmamı kurdum ve ihaleyi kazandım. Halen bu işi yapıyorum. İdeallerim arasında muhasebeyle ilgili kurslar açmak var. Bugüne kadar 17'ye yalan çalışma arkadaşım oldu, hepsine de birikimlerimi aktardım. Beni ben yapan aileme ve ağabeyime sonsuz teşekkür ediyorum.
Zeynep Polat: İşletme mezunuyum. Aynı zamanda sosyoloji eğitimi alıyorum. İki erkek kardeşimle doktor olan babam 30 yıllık doktorluktan soma otel işletmeciliğine geçti. İstanbul'da bir otelimiz var. Eşim de Atatürk Üniversitesi'nde benim gibi işletme mezunu. En sonunda biz de kendi işimizi kurduk. Eşimle, endüstriyel temizlik malzemeleri üzerine çalışıyoruz. Nakliyat ve taşımacılık üzerine çalışmalarımız var. Köşe yazarlığı da yapıyorum. Girişimcilik konusunda en büyük destek ailemden geldi. İki çocuk annesiyim. İlerleyen dönemde aile danışmanlık şirketi kurmak gibi bir hedefim var.
Emine Kahveci: 1977'de Mersin'in Tarsus ilçesinde doğdum. Evliyim, 3 kız annesiyim. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldum. 20 yıl Sağlık Bakanlığına bağlı çeşitli kurumlarda çalıştım. 2006 yılında görevlendirilerek gittiğim yaşlı bakımevinde, bu alandaki eksikleri ve ihtiyacı gördüm ve 2009 yılında ilk engelli ve yaşlı bakım merkezimizi açtık. 3 yıl sonra 2. şubemizi faaliyete geçirdik. Toplam 160 kişiye yatılı bakım hizmeti veriyoruz. Ekibimizdeki 80 kişinin yüzde 60'ı kadın. Yalanda yeni merkezimize taşınacağız ve burada kapasitemiz 324'e, çalışan sayımız ise 162 'ye ulaşacak. Kadın istihdamını özellikle önemsiyorum ve dezavantajlı durumdaki kadınlarımıza öncelik veriyorum. Faaliyette olduğum diğer sektör ise eğitim. Ortaokul ve Anadolu lisesi bölümlerinden oluşan bir kolejimiz var. Eğitim kurumumuzda çalışan 50 öğretmenimizin de yandan fazlası yine kadın. Başladığımızda hiç sermayemiz yoktu, banka müdürünün bize güvenmesiyle banka kredisi alarak başladık. Şu an 2 farklı firmada 145 kişiye istihdam sağlıyoruz. Hedefim Erzurum'da en fazla istihdam sağlayan özellikle de kadın istihdam sayısı en fazla olan kadın girişimci olmak.
Gülsin Aydemir: 18 yaşında evlendim ve Diyarbakır'a gittim. Ticareti ilk orada gördüm. Kızım dünyaya geldikten soma çalışmaya karar verdim. 'Kadının çalışmasına gerek yok' diye bir anlayış var. Bunların hepsini aştım. O dönemde İzmir’e gittik ve İzmir'de güzellik işinin özel eğitimini aldım. "Kılla tüyle mi uğraşacaksın" dediler ama yılmadım. Kendi güzellik işletmemi kurdum. 1998'de eğitmenlik ve uzmanlık sertifikamı da aldım ve klinik seviyesinde hizmet vermeye başladım. 2009 yılında Erzurum'a bir ihaleyle geldik. Şubelerimizi kurmaya başladık. Mesleki eğitim kursu da açtık. 100'den fazla kızımızı bu sektöre kazandırdık. Şu anda Atatürk Üniversitesi'nde kozmetik kremler üretiyoruz. FDA, Sağlık Bakanlığı onaylı bir kremin Ar-Ge çalışmasına katkıda bulunuyoruz. Bu kremin yöresel satışlarını yapıyoruz. FDA yumurtadan bile daha düşük oranda toksit olduğunu onayladı. Şimdi bu kremi ulusala da çıkaracağız. Kızım da, Kadın Girişimciler Kurulu'nun en genç üyesi oldu.
İlknur Yalçın: 1 Erzurum doğumluyum. 18 yaşında evlenip çoluk çocuğa karıştım. Evde bir network firmasında takım liderliği yapıp, Türkiye'de satış şampiyonu olunca, bu beni ateşledi. 2011 yılı benim için değişim yılı oldu. Bir çağrı merkezine müracaat ettim ama bilgisayarın hiçbir parçasını bilmiyordum. 1 yıl çalıştım. Girişimcilik kurslarına yazıldım. KOSGEB'e başvurdum ve kabul edildim. Böylece reklam-tanıtım, prodüksiyon üzerine bir şirket kurduk. Bir ekiple yola çıktık ama 34 ay soma ekip bıraktı gitti. 'Biz yapacağız' dedim. Bu arada oğlum da okulu bitirdi, geldi. Bir yıl boyunca çeşitli alanlarda eğitimler aldık. Erzurum'da sektör çok dar, reklam için bütçe çok ayrılmaz. Biz bunu yıkmak için yola çıktık ve yıktık. Şu anda ulusal firmalarla çalışıyoruz, Doğu'nun en büyük prodüksiyon şirketiyiz. Kamera fotoğraf çekebiliyorum, edit yapabiliyorum, montaj yapıyorum. Halen de eğitimlerimiz devam ediyor. 5 çocuğumuzu da yanımızda eğittik ve gönderdik, şimdi ikinci ekibimizi oluşturuyoruz. Yeni doğan stüdyosu da kuracağız.
Sevim Cebi: Babam Erzurum'un ilk fabrikatörlerindendi ve çok büyük bir tüccardı. Kız çocuklarına da çok önem verirdi. Biz iki kız kardeş çok iyi okullarda okuduk. Evlendikten sonra ben bir süre çalışmadım. İki çocuk yetiştirdim, oğlum bilgisayar mühendisi, kızım işletme mezunu. Onlar da çok başarılı. Eşim de tüccardı. Çocuklar biraz büyüdükten sonra STK'lar üzerinden sosyal hayata karıştım. Evden pazarlama yaptım, 7-8 yıl İngilizce öğretmenliği yaptım. Bu arada Tuk Kadınlar Birliği Erzurum Şubesi Başkam seçildim ve proje eğitimleri aldık. STK bünyesinde farklı alanlarda toplam 80 kadına eğitimler verdim. KOSGEB eğitimlerine katıldım. Turizm danışmanlık şirketimi kurdum, tekstille ilgilendim. Bundan sonraki hedefim ise babamın atıl durumda olan fabrikasını hayata geçirmek.