TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye-Kanada İş Forumu’nda ‘kotaları kaldırma’ talebi


15.11.2019 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu, TOBB İkiz Kulelerde düzenlenen Türkiye-Kanada İş Forumu’na katıldı. Lokmanoğlu burada yaptığı konuşmada, “Korumacılık ticarete ve ilişkilere zarar veriyor. Kanada’nın demir-çelik ve makarnaya uyguladığı kotaları artık kaldırması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.​

Türk iş dünyası olarak, ilişkileri her alanda daha da geliştirerek derinleştirmek istediklerinin altını çizen Lokmanoğlu, karşılıklı yatırımlarımızı ve ticaret hacmini artırmak için önemli fırsatlar olduğuna dikkat çekti. Bu hususta Kanada özel sektörünün de desteğinin önemli olduğuna değinen Cihat Lokmanoğlu, “İki ülke iktisadi ve ticari ilişkilerini genişletmek ve derinleştirmek için ciddi fırsatlar olduğu gibi, aynı şekilde, üçüncü ülkelerde de ciddi bir iş birliği potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Bu açıdan imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasının çok önemli olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

 

Lokmanoğlu şöyle konuştu: “Türkiye için Kanada, “Öncelikli Ülkeler” arasında yer alırken, Canada’s Global Market’s Plan, Türkiye’yi “top emerging” market olarak tanımlamıştır.  Export Development Canada, Türkiye’yi Kanada için stratejik piyasa olarak tanımlamıştır. Bölgesel merkezini İstanbul olarak belirlemiştir. Bu yıl ülkelerimiz arasında imzalanan JETCO ile iktisadi ilişkilerimiz yeni bir ivme kazanmıştır. Ticaret hacmimiz 2018 yılında 3,5 milyar Dolara; 2019’un ilk 9 ayında ise 2,6 milyar Dolara ulaşmıştır. Bu yıl 799 farklı firmamız Kanada’ya ihracat yaparken, 562 firmamız Kanada’dan ithalat yapmıştır. İkili ticaret hacminin artması yanında, ticarete konu olan ürünler de çeşitlenmektedir.  

 

-“Otomobil ve gemi de ihraç ediyoruz”

 

Türkiye Kanada’ya geleneksel olarak ihraç ettiği çelik, tekstil ve fındık yanında, artık otomobil, gemi, buzdolabı gibi daha teknolojik ürünler ihraç etmeye başlamıştır. Bu rakamlar ümit vericidir. Karşılıklı çabaların başarılı olduğunu göstermektedir. Bu rakamları daha da yukarı taşıyacak potansiyelimiz var. Zira Kanada, 1,7 trilyon dolarlık milli geliriyle dünyanın 10. büyük ekonomisidir.

 

Güvenli iş ve yatırım ortamı ile dünyanın önde gelen, en dinamik ekonomilerinden biridir. 

Ayrıca, Kuzey Amerika pazarı ile hızla gelişen Asya ekonomilerini bir araya getiren, adeta bir köprüdür.

Aynı şekilde, Türkiye, bu coğrafyanın sanayi ve üretim merkezidir. İhracatımızın % 90’ından fazlası sanayi ürünüdür. Bunun da yaklaşık % 65’ini Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelere yapıyoruz.”

 

Turizm, müteahhitlik, lojistik, tarımsal üretim ve beyaz eşya üretimi gibi alanlarda dünyada ilk sıralarda yer aldıklarına işaret eden Lokmanoğlu, “Turizmde dünyanın ilk on destinasyonu arasındayız. Lojistikte, ABD’den sonra en büyük karayolu taşıma filosuna sahibiz Tarımsal üretimde dünyada 7., Avrupa'da 1. sıradayız.

Müteahhitlik sektöründe, dünyanın en büyük 250 şirketi içinde 46 firmamız var. Bu açıdan da dünyada 2.sıradayız.Otomotiv, beyaz eşya ve tekstilde Avrupa’nın önde gelen tedarikçisiyiz” ifadesini kullandı.

 

 

-Diğer konuşmacılar

 

Kanada’nın Başkonsolosu Brahim Achtoutal da konuşmasında, iki ülkenin birlikte çalışma isteğine vurgu yaparak, ticareti geliştirmek istediklerini söyledi. Achtoutal, son birkaç yılda iki ülke arasındaki ticarette önemli artışlar olduğunu ancak bunun potansiyeli tam olarak yansıtmadığını anlattı.

 

Kanada-Türkiye İş Konseyi Başkanı Hon Gar Knutson da Türkiye’ye daha önce pek çok defalar geldiğini ve ilişkileri geliştirme yönünde çaba sarfettiğini hatırlattı. Dünyada korumacılığın artmasına işaret eden Knutson, “Hayat giderek zorlaşıyor. İş dünyası bariyerleri yıkmak ve ilişkiler geliştirmek gibi misyonlar da taşıyor” dedi.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA