TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye ve ABD arasındaki savunma ve havacılık ilişkileri TOBB’da ele alındı


20.11.2019 / Ankara



Türkiye – ABD Savunma ve Havacılık Çalıştayı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) evsahipliğinde gerçekleştirildi.​
Çalıştayın açılışında TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci, TOBB Savunma Sanayi Sektör Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan, TOBB Sivil Havacılık Sektör Meclis Danışmanı Yıldırım Saldıraner, ABD Ticaret Odası Türkiye-ABD İş Konseyi İcra Direktörü Jennifer Miel ve ABD Ticaret Odası Savunma ve Havacılık İhracat Konseyi (DAEC) Başkanı Keith Webster birer konuşma yaptı.      

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci konuşmasında, TOBB ile ABD Ticaret Odası’nın bir çok alandaki ortaklığının buraya da taşıdığını, bu etkinlikte, ABD Ticaret Odası ile de birlikte çalışarak, Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li savunma ve sivil havacılık firmalarıyla, TOBB bünyesinde faaliyet gösteren, Türkiye Savunma Sanayi Sektörü ile Türkiye Sivil Havacılık Sektörü üyelerini bir araya getirdiklerini ifade etti.

Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olarak, ABD ile ticari ilişkilere daima önem ve öncelik verdiklerini vurgulayan Büyüksimitci, bu amaçla, ABD Ticaret Odası ile çok boyutlu işbirliği geliştirdiklerini söyledi.

İki devlet başkanının açıkladığı 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin heyecanlarını artırdığını belirten Mehmet Büyüksimitci, “Karşılıklı ticaret ve yatırım için ciddi bir potansiyelimiz olduğunu biliyoruz. Özellikle, bugün bir araya getirdiğimiz sektörler, ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin lokomotifleri arasında yer alıyor. Savunma Sanayi ile Sivil havacılık sektörlerinde, karşılıklı ticaret ve yatırım için ciddi fırsatlar var. Ülkemizde Savunma ve Havacılık Sektör Cirosu 7 milyar dolara ulaşmıştır. Geçmişte bir kaç yüz milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, yaklaşık 8 kat büyüyerek 2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. 2002 yılında yalnızca 66 savunma projesini yaklaşık %8 0 dışa bağımlılık oranı ile yürütürdük. Bugün geldiğimiz noktada % 65’in üzerinde yerlilik oranı ile proje sayımız yaklaşık 9 kat artarak 553’e ulaşmıştır. 2002 yılında savunma projelerimin toplam hacmi yaklaşık 5,5 milyar dolar idi. Bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 8 katlık bir artış ile 41 milyar dolarlık proje hacmine ulaşılmıştır. İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında, bu miktarın 60 milyar doların üzerinde olacağı öngörülmektedir” dedi.

İkili iktisadi ilişkilerin bugünkü seviyeye ulaşması için çok emek sarf edildiğini ifade eden Büyüksimitci, ilişkileri daha da ileri taşımak için ciddi bir ivme yakaladıklarını, bu kazanımı karşılıklı olarak korumaları gerektiğini söyledi.

Büyüksimitci, Türkiye ve ABD’nin müttefik olduğunu anımsatarak, “Bu ittifak ilişkisi uzun yıllara dayanır. Çok çetin sınavlardan başarıyla geçti. NATO çerçevesinde askerlerimiz, aynı değerler için omuz omuza savaştı. Dünyanın en tehlikeli, en zor görevlerini başarıyla yerine getirdiler. Maalesef, ikili ilişkilerimizin bu çok güçlü yanı, son dönemde ciddi bir sınavı yaşıyor. Bu gelişmelerden iş dünyası olarak endişeliyiz; üzüntülüyüz. Türkiye ABD ilişkilerine değer veriyoruz. Bu ilişkiler, her iki ülke için de çok önemli. Aynı zamanda, bölgemiz için ve dünya için çok önemli. Daha sorumlu davranarak, ilişkilere hepimiz sahip çıkmalıyız. ABD Ticaret Odası’nın ve Türkiye ile iş yapan firmalarının Washington’da, özellikle ABD Kongresi’ndeki çabalarını takip ediyoruz. Takdir ediyoruz” dedi.

-Diğer konuşmalar
 
TOBB Savunma Sanayi Sektör Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan da iki ülke arasında zorlu bir dönem geçtiğini söyledi. 

Küçükseyhan, “Türkiye ve ABD ortaklığı dediğimizde tabiki de karşılıklı bir çıkar ilişkisinden bahsediyoruz. Burada ortak çıkarlarımız ve aynı zamanda karşılıklı bir saygıdan bahsediyoruz. Aynı zamanda bütün bunlar bölgeyi güvenli ve istikrarlı kılmak için harcadığımız çabalarla aslında hayat buluyor. Bir sanayi ülkesi olarak sizler de müttefiklerinizle dostlarınızla iyi ilişkileri temin ettirme sorumluluğundasınız” dedi.

Küçükseyhan Türkiye ve ABD ilişkilerinin çok önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz Küçükseyhan, konuşmasının devamında Türkiye savunma sanayine ilişkin ihracat, ithalat ve ARGE çalışmalarına değindi.

TOBB Sivil Havacılık Sektör Meclis Danışmanı Yıldırım Saldıraner ise sivil havacılıkla ilgili bilgiler verdi. Türkiye’nin sivil hava ulaşımının önemli bir artış gösterdiğini belirten Saldıraner, “2018 yılında iç hatlarda 56 noktaya uçuş yapılmıştır. Dış hatlarda ise 318 noktaya yani 124 ülkeye uçuş yapılmıştır. 2018 yılında toplamda yüzde 9 artış olmak üzere 210,9 milyon yolu hareketi gerçekleşti. Kargo trafiği de bir önceki yıla göre yüzde 10,5 artış ile 1,4 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Yine benzer artışlar 2019 yılında da kaydedilmiştir” dedi.

Saldıraner, Türkiye’de sivil havacılık sektöründe yaklaşık 220 bin kişi çalıştığını, toplam sektör cirosunun da 30 milyar ABD doları olduğunu söyledi. Yıldırım Saldıraner, “Yolcu ve kargo taşımacılığında gösterdiği başarıyı hava aracı imalat ve bakım sanayinde de göstermektedir. Bu kapsamda ABD’li ortaklarla önemli işbirliği gerçekleştirmektedir. Bakım faaliyetlerinde de yakın ilişki mevcuttur. Temennimiz bu mevcut ilişkilerin ve işbirliğinin artarak devam etmesidir” şeklinde konuştu.    

ABD Ticaret Odası Türkiye-ABD İş Konseyi İcra Direktörü Jennifer Miel de Türkiye’nin çok önemli ticaret ortaklarından bir tanesi olduğunu söyledi. Miel, ABD Kongresinde, Türkiye’nin ABD’nin tedarik zincirinin bölünmez bir parçası olduğunu ortaya koymaya çalıştıklarını, bu anlamda negatif bir şekilde ilişkileri etkileyecek olursa bunun olumsuz karşılanacağını ve ABD ekonomisi, istihdamı ve ihracatı üzerinde olumsuz etkileri olacağını dile getirdiklerini aktardı.  

ABD Ticaret Odası Savunma ve Havacılık İhracat Konseyi (DAEC) Başkanı Keith Webster ise ABD’nin uluslararası piyasalarda inovasyon sayesinde ayakta kaldığını belirterek, “Güvenilir ve yenilikçi ürünler sunmaktadır. Baskın olmuştur çünkü ürünlerin geliştirilmesi, güvenilir, sürdürülebilir ürünler ortya konulması 10 yıllardır bizim sanayilerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Serbest piyasa ekonomilerini destekliyoruz. Açık ve özgür bir piyasanın olması ABD endüstrisinin uluslararası anlamda güçlenmesini sağlamıştır” dedi.

Webster, ABD ve Türkiye savunma sanayi ilişkilerinin bugünkü noktaya gelmesi için 40 yıldır çalıştıklarını anlattı. Webster bunun bir gelişme, bir evrim süreci olduğunu, burada sabır ve kararlılığın önemine dikkat çekti.  





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA