01.12.2019 / Burdur
-TOBB Kadın Girişimciler destek verdi
TOBB, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada :• bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.
- TOBB Burdur Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevim Zorlu
TOBB Burdur Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevim Zorlu, emeklilik döneminde girişimciliği seçmiş. Üniversiteden sonra önce turizm sektöründe çalışan Zorlu, "Burdur'a geldim. Uzun yıllar sağlıkta yöneticilik yaptıktan soma kamudan emekli oldum. Ama emeklilik bana göre değildi, boş durmak istemedim. Burdur turizmde hak ettiği yeri almadığı için, turizmden daha güzel bir pay almaşım istedim ve kolları sıvadım" diyor. Bir turizm rezervasyon ve danışmanlık ofisi kurduğunu anlatan Zorlu şöyle devam etti: ATÖLYE KURMAK İSTİYORUM "Şirketi KOSGEB desteğiyle kurdum. Önce diğer örneklere baktım. Profesyonel turlar nasıl yapılıyor, ne eksiklikler var, ona çalıştım. Çünkü Burdur çok güzel bir yer ancak merdiven altı turlarla yürümüyordu. Bu işin daha sistemli yapılması gerekiyordu. Misal tura katılacak misafirlerin acente olarak katılması, seyahat sigortalarının yapılması, rehberlerle gidilen yerlerin gezilmesi, her dakikanın programlanması gibi detaylara yoğunlaştım. Kısa süre içinde sistemi kurdum. Yurtiçi yurtdışı kültür turları yapmaya başladım. Trekking gibi turlarla bu bölgenin güzelliklerini tanıtmaya başladım. Belediye başkanımız, odamız hepsi bize destek oldu. Burdur halkı da büyük destek oldu. Arap, Çinli, Katar turizm şirketlerini Burdur'a getirerek onlara bu bölgeyi tanıttım. Burdur tanıtım günlerine katılmaya çalıştım. Salda Gölü de, Burdur'a turizmde hak ettiği yerin verilmesi anlamında ciddi bir motivasyon kaynağı oldu. Bundan sonrasında ise, bir atölye kurmak istiyorum. Çünkü baktığımızda kadınların bir şeyleri ürettiklerini ancak imkânsızlıktan bunu müşteriye ulaştıramadıklarını görüyorum. Oysa bir atölye olsa, insanların ürettikleri derli toplu bir yerde sergilense, birçok şey kolaylaşır. Bunun için fırsatlara bakıyorum. Hem kadınlar kurslar alarak kendilerini geliştirebilecekler, hem de kendilerine ekonomik katkıda bulunabilecekler."
-Kooperatifleşmede hedef
Bu yıl içinde Burdur Kadın Girişimciler Kurulu başkanlığına seçildiğini belirten Zorlu, kurul olarak çalışmalarını da şöyle aktardı: "TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu'na, kadın girişimcilerle ilgili olarak verdiği destek için müteşekkiriz. Bu bizim için bir fırsat. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Yusuf Keyik, Meclis Başkanımız Ömer Çeliker, Genel Sekreterimiz Sedat Öz de buradaki çalışmalarımıza destek veren isimler. Tüm arkadaşlarımızla birçok beyin fırtınası yapıyoruz ve ortaya güzel sonuçlar çıkıyor. Odayla olan tanışıklığım ise, bir süre öncesine dayanıyor. Burdur'da KOSGEB girişimcisi olarak, turizmdeki en ciddi çalışmaları ben yürüttüm. Odada da kadınlar için özel çalışmalar yapıldığım görünce, bu görevlere talip oldum. Bu benim ilk dönemim. Arkadaşlarımızın bir kısmıyla geçmişten tanışıyorduk, bir kısmıyla yeni tanıştık. Burdur küçük bir yer, zaten birçok etkinlikte bir araya geliyorduk. Ancak kurul çatısı altında birleşince, çalışmalarımız da hız kazandı. Ankara'da yapılan toplantılara gidip geldikçe de, başka hikâyeleri dinleme ve birçok açıdan olayları görme avantajı yakalıyoruz. Önceliklerimizi belirledik, bunlar arasında kooperatifleşme var. İnternet sitesinden de satışlar yapabileceğimiz bir kooperatif olacak. Ayrıca özel günlerde stantlar açacağız.”
-Hediye eşyalarda imzamız olacak
Ticaret odası ve belediyemizin birçok çalışması var. Ama biz kurul çatısı altında yapacağımız projelerle daha çok kadına ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Burdur kadınları çok çalışkan. Biz bu çalışkanlığı ortaya çıkarmak istiyoruz. İlk aşamada, yöresel ürünlere öncelik vermek istiyoruz. Burdur şişimiz, kabak helvamız, su böreğimiz, testi kebabımız, sarma aşı gibi birçok lezzetimiz var. Haşhaşlı çörek, erişte, tarhanada da bir markayız ve iddialıyız. Lavantamız dünya çapında meşhur. Burdur Gölü karşısında lavanta bahçelerimiz var. Kısa süre içinde Lavanta yolu projesi hayata geçecek. Biz bu projeye talibiz. Bu yol üzerinde girişimci kadınlarımızın stantlarım olmasını istiyoruz. Zaten lavanta, kadınla birlikte var olan ve onunla güzelleşen bir çiçek. Lavanta bahçelerinin tamamında kadınlarımızın emeği var, izi var. Yakın zamanda lavantalarımız uluslararası fuarlarda yer alacak. Konaklarımız ve eski evlerimiz de, görülmeye değer değerlerimiz. Tüm bunları topladığımızda birçok hediyelik eşya potansiyeli de ortaya çıkıyor. Biz hediyelik eşyaları Burdurlu kadınlarımızın üretmesini istiyoruz. Orta vadede bir marka çalışmasına imza atma hedefimiz de var."
-Nasıl girişimci oldular?
Havva Koca: Burdur'da telekomünikasyon bayisi olarak 25 yıldır hizmet veriyoruz. Bir aile şirketi olarak kurulduk ve öyle devam ediyoruz. 25 yıldır da Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'na üyeyim. Son iki yıldır çalışmalarıma bir de torun bakmalarım eklendi. Şirketimizin yönetim kurulu başkam benim. Eşim emekli. Oğlum Türkçe öğretmeni. Ama oğlumu da yanımıza aldık. Şirketi, ilk aşamada, eşime ve eve destek olmak için açtık. Beraber kurduk ve birlikte büyüttük. Çocuklar ortaokul sürecine gelince kadar beklemiştim, ama şirket kurulunca ben de çalışmaya başladım. Her türlü işe destek oldum, banka işlerini yaptım, dışarıda yapılacak işleri yürüttüm. Şimdi şirketin ikinci şubesini Isparta’ya açıyoruz. Benim de emeklilik zamanım geldi. Şubatta emekli olacağım. Ama aktif olarak devam ediyorum. Eşimse emekli oldu, evde torun büyütmeye yardımcı oluyor. TOBB Burdur Kadın Girişimciler Kurulu'nda birçok etkinliğe imza attık, daha önce yemek yarışmaları yaptık. Bunların satışlarını yapıp, kadınlara katkı sağladık. Bu yerel lezzetlerin satış yerini açmak hayallerim arasında bulunuyor.
Ülker Çeliker: Aslen Ispartalıyım, ' evlilik nedeniyle Burdur'a taşındım. Eşimle birlikte taşımacılık sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Ana faaliyet alanımız servis taşımacılığı. Burada garajda ofislerimiz var. Son yıllarda gıdayı da dâhil ettik. Bazlama, börek gibi ürünler üretip askeriyeye veriyoruz. Dışarıya ürün vermiyoruz, ama ilerleyen zamanlarda daha geniş bir alana ürünlerimizi ulaştırmak gibi bir hedefimiz var. Gıda ürünlerimizi kadınlarımız üretiyor, en az 3-4 kadın üretim sürecinde oluyor. Şu anda Burdur'un en büyük taşımacılık şirketiyiz. Servis taşımacılığında bir numarayız. İki çocuğum var, kızım 12 yaşında, oğlum da 8 yaşında. Ben de büyüyene kadar onlarla ilgilendim. Son yularda ise işe yoğunlaşmaya başladım. Kurulda ilk yılım, ama bundan soma çok daha aktif bir şekilde kurul çalışmalarına dâhil olmayı planlıyorum.
Sevim Mudul: Biz babadan esnafız. Isparta-Afyon yolu üzerinde bir dinlenme tesisi işletiyoruz. Ceviz ezmesi üretimi yapıyoruz. 20 yıldır bu sektörde faaliyet gösteriyoruz, ilk ceviz ezmesini yol üstünde satışa sunan ve bu lezzeti turizme açan biziz. Buraya özgü bir lezzetten bahsediyoruz ve daha önceden sadece küçük yerlerde satılırdı. Tesislerimizde beyaz peynirli pide, şiş gibi çeşitli lezzetlerimiz de var. Tesiste 50 kişi çalıştırıyoruz. Aile işletmesi olarak yolumuza devam ediyoruz. Biz ikinci kuşağız, babamdan sonra ağabeyimle ben devraldık. Üniversiteden sonra şehrimize dönüş yaptım ve işlerin basma geçtim. Şu anda başka illerden talepler geliyor, biz de işleri büyütmek için proje araştırıyoruz.