TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Önceliğimiz rol model olmak


09.02.2020 / Hatay



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hatay Kadın Girişiciler Kurulu üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı.​

TOBB Hatay Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Ugutmen, 1993 yılından bu yana iş hayatında. İki çocuk annesi olan Ugutman, girişimciliğe geçiş hikayesini şöyle anlattı: "Aslen inşaat mezunuyum. İçimden bir şey bu mesleğe uygun olmadığımı hissettirdi. İlk kıyafet dükkanı açtım, orada da eşimle tanıştım. Eşimin marketi vardı. Sonra telefon sektörüne açıldık. Buradaki ilk GSM operatörünün bayisiyiz. Eşim gıda sektöründe. Servet gıda marketimiz var. Telekoma ben bakıyorum. Gıdaya eşim bakıyor. GSM'de bölge bayisiyiz. Marketlerle beraber 60 çalışanımız var, yüzde 85'i kadın. Biri üniversite öğrencisi, biıi de lisede iki kızım var. Girişimcilik sevgisinin olması için, çocukların da temelden girişimcilik eğitimi alması gerektiğini düşünüyorum. Bir de güçlü duruşu olan her kadının arkasında güçlü duruşu olan bir erkek vardır, buna inanıyorum."

 

-Üniversitelilere girişimciliği anlatıyoruz

 

2013 yılından bu yana da TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'na başkanlığını yaptığım söyleyen Ugutmen, kuruldaki çalışmalarıyla ilgili de şunları söyledi: "Önceliğimiz rol model olmak. Eğitim ve bilgilendirme yapıyoruz, danışmanlık hizmeti veriyoruz. Üniversitelerde gençlere girişimcilik için eğitimler veriyoruz. Bunu da çok önemsiyoruz. Ortalama 150 katılımcı oluyor. Fark ettik ki, çocukların bir kısmı girişimcilikten bihaber. Önce bir oluşum kurduk, girişimci topluluğu adı altında. Şimdi eğitim programları yapıyoruz, belediye ve farklı kurumlarla işbirliği içinde çalışmalar yapıyoruz. Girişimcilik bir trend ve bu trendin gençler tarafından iyi kavranmasını istiyoruz."

 

-Desteğimizle ihracatçı olan kadınlarımız var

 

"Kooperatifleşme yoluyla girişimcilere destek oluyoruz, ipekçilik, takı-toka yapımı gibi birçok alanda çalışıyoruz. Markalaşma eğitimleri veriyoruz. Çünkü markalaşma eğitiminin ardından, kadınların kendilerini tanıtmaları ve sisteme girmeleri daha kolay oluyor. İlimizde kadınlara bu tarz eğitimler veren bir tek biz varız. İlk aşamada kadınlarımızı bilinçlendiriyoruz, finans kanallarına yönlendiriyoruz. Bankalara, KOSGEB'e başvurmalarını sağlıyoruz. Projelerinin fizibilitesini yapıyoruz. Kısaca yatırımlarının her alanında danışmanlık vermeye çalışıyoruz. Bütün bunların sonucunda yatırımları hayata geçen, kredi desteğiyle ihracatçı olan kadınlarımız var. Özellikle narenciyede ihracat ve ithalata başlayan kadınlarımızın hikayeleri bizi mutlu ediyor. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Son söz olaraksa kuruldaki bütün arkadaşlarım, ekibim çok özel. Onlarsız hiçbir şey yapamam. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na bize öncülük yaptığı ve girişimcilik konusunda destek olduğu için teşekkür ediyoruz. İskenderun TSO Başkanımız Levent Hakkı Yılmaz'a da teşekkürlerimizi sunuyoruz."

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

Gülser Yiğit: 20 yıldır eğitim sektöründe ve İskenderun’dayım. 0-6 yaş arası çocukların eğitimiyle ilgileniyorum. Dodimon eğitim modeli diye bir modelim var. Alternatif eğitim modellerini harmanladım, yazılımını yaptım. Şu anda bu eğitim modelinin Bodrum, Adana ve Antakya'da da kullanılması için görüşmelerimiz var. Aslında bu modelin dünyada örnekleri var. Ben Türkiye'ye uyarladım. Oyun tabanlı bir sistemden bahsediyoruz. Slogan olaraksa "Mutlu olan başarır" dedik. Taşlarla, ahşaplarla beş duyuyu harekete geçiriyoruz. İskenderun'da 3 farklı okulumuz ve 160 öğrencimiz var. Benim başlangıç hikayemde İstanbul'da program yazmak vardı. Sonra İskenderun'a yerleşince, çocuklarımı yerleştirecek bir okul bulamadım ve 'neden ben yapmayayım' dedim. Çocuklarımın baş harflerinden DODİ isimli bir okul kurdum. Öğretmenlerim de bu yapıya uygun olarak çok özel isimler. Benim için çocuk kustuğunda kaçan öğretmen, bizden değildir ve beraber çalışamayız.

 

Canan Gürpınar: 1969 doğumluyum. Evliyim, iki kızım var. Bankacıyım 21 yıl bankacılık yaptım. Şube müdürlüğünden emekli oldum. Emekli olduktan sonra bir turizm acentesi kurdum. Oldum olası severim gezmeyi. Hayallerimi kendi işime çevirdim. Bankacılıktan edindiğim müşteriler kişisel sermayem oldu. Hiçbir zaman yatırımdan da, girişimcilikten de kaçmadım, kaçmam. Hamileyken de istifa etmiştim. O zaman da evde duramayıp lokanta açmıştım. Hamileyken canın ne yemek istiyorsa onu lokantada yapmıştım. Arada böyle bir maceram oldu. Şimdi de canım nereyi görmek istiyorsa oraya tur düzenliyorum. Hayallerini ertelememek üzerine kurulu hayatım. Bankacılıkta öğrendiğim müşteri odaklı, finans analizleri bu işte de kullanıyorum. Gitmediğim yer çok az. Mesela mart ayında Fas var. Benim turlarımda kadın müşteriler öncelikli. Genelde eşleri yoğun çalışıyor. Pek çok yer var görülmesi gerekenler listesinde. Biz de gezi günleri yapıyoruz kadınlarla. Herkes 50-100 Euro topluyor, o gün kimin günüyse tur ücreti olarak o toplanan paralar tura yatırılıyor. Baktığınızda kadınlarla erkeklerin seyahat tercihleri farklı. Mesela biz ilk gün kadınları outlete götürürüz. Böylece ilk gün alışveriş işini halleder öyle devam ederiz. Her turuma özel davranırım.

 

Hatice Kartopu: Bekarım. 7-8 yıl kargo şirketlerinde insan kaynakları müdürlüğü yaptım. Daha sonra Almanya'ya gittim ve doğalgaz eğitimi aldım. Geldiğimde burada doğalgaz yoktu. İki yıl çalıştıktan sonra ise kendi işimi açtım. Doğalgaz döşeme ve teknik işlerini yapıyoruz. Bu sektörde projelendirmede de yapan tek kadın benim Türkiye'de. İşim tamamen erkek işi. Ustalarla da aram çok iyi. 7-8 yıldır 12 ustam var ve hiç değişmez. Baktığınızda kadınlar daha titiz ve bu işe yansıyor. Minimum 3 günde binayı teslim ederim. Başlangıçta temiz iş teslim ettiğimiz kulaktan kulağa yayıldı ve bugünlere geldik. İş bittikten sonra genelde gaz açılışında ben oluyorum. Niye bu sektörü seçtiğime gelince, aslında kombi üretme yanlışıydım. Ama Türkiye'ye gelince doğalgaz işini bilen çok kişi olmadığım gördüm ve sektöre girdim. 11 yıldır da doğalgaz sektöründeyim.

 

Işık Teoman: 25 yıldır, turizm sektöründeyim. Ekonomiye katkı ve değer sağlamak için uzun zamandır iş hayatındayım. Kadın Girişimciler Kurulu'nda ise, bu kurullar hayata geçtiği günden bu yana aktif olarak çalışıyorum. Kadınların ekonomiye katkı sağlaması için de her daim çalışmaya devam edeceğim. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA