17.02.2020 / Ankara
Meclis Başkanı Buzbaş açılış konuşmasında, Tarım ve Orman Bakanlığının 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu kanun kapsamında hazırlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmeliği gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı belirlenen gıdaları üreten/ithal eden firmaların kamuoyunun bilgisine sunulduğunu hatırlatarak en son Ocak ve Şubat aylarında kamuoyuna açıklanan listeler olduğunu belirtti.
Bakanlığın tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşması amacıyla birçok önemli çalışma yürüttüğünü ve hızlı kararlar alıp uygulamaya geçirdiğini gördüklerini ancak piyasa denetimi noktasında hedeflenen tüketici sağlığı ve menfaatinin korunması, sektörde haksız rekabetin önlenmesi, tüketiciler aracılığıyla firmaların üzerinde denetim mekanizması oluşturmak olduğu ifade edildi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı ise yıllardır konuşulan ve hala önemini koruyan taklit ve tağşiş konusunun Bakanlık temsilcileriyle birlikte masaya yatırılmasından duyduğu memnuniyeti aktardı.
Sağlıktan, tüketime, insanın yaşam tarzına kadar, toplumun dar gelirlisinden zenginine 82 milyonu ilgilendiren bir konuda taklit, tağşiş, haksız rekabet, sahtecilik gibi insanın güvenini suiistimale giden bir sürecin verimli ele alınması konusunda bir araya gelmenin önemine dikkat çeken Matlı, toplantının verimli geçmesine yönelik temennilerini iletti.
Özer Matlı, düzgün ve dürüst çalışan markaların mağdur olmaması için fason anlaşması yapılırken firmaların nelere dikkat etmesi gerektiğine dair bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu, Bakanlık temsilcilerinden Borsalara iletmek üzere bu konuda kendilerine bir doküman/bilgi notu iletmelerinin faydalı olacağını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin Bakanlık olarak son derece önem verdikleri taklit ve tağşiş konusunun masaya yatırıldığı toplantıya ekibiyle birlikte bizzat katılmayı önemsediğini belirterek söze başladı.
Seçkin, 2012 yılından bu yana kamuoyu duyurusu şeklinde laboratuvar analizleri sonucunda uygunsuz üretim yapan firmalara yönelik bilgilendirmeler yaptıklarını, bu kapsamda geçen yıl 1 milyon 215 binin üzerinde denetim yaptıklarını belirtti.
Bu denetimleri planlarken önceki 3 yıla bakılarak, grafik analizleriyle hangi ürünlerde en çok uygunsuz tespit edildiğine baktıklarını ve risk esaslı puanlama ile değerlendirmede bulunduklarını aktaran Seçkin şöyle devam etti: “Süreç planlamasını; insan sağlığının yanında sektör temsilcileri için kritik olan haksız rekabeti/haksız kazanç açısında da ele alıyoruz. Meclis Başkanının bahsettiği gibi firmaların aynı veya benzer suçları işlemesi konusunda cezaların yetersiz kaldığına dair algı oluşması konusunda insan sağlığını riske düşürecek şekilde üretim yapan ve /veya firma menfaatini arttırmaya yönelik uygunsuzluk yapmaya devam eden firmalar mercek altına alınıyor. Bu firmalara yönelik daha caydırıcı cezalar getirmeyi planlıyoruz. Ceza miktarının arttırılması, belirli bir süre faaliyetten men edilmesi, hapis cezası ve cirosu üzerinden bir ceza kesilmesi gibi cezalar uygulanabilecek”.
Seçkin, sektör temsilcileriyle birlikte ortak bir akılda, uygulanabilir, sanayicinin lehine, kamu sağlığını ön planda tutacak fikirlere ihtiyaçlarının olduğunu ve gelecek önerilerin TOBB temsilcilerinin de olduğu önümüzdeki hafta sonu gerçekleştirilecek taklit ve tağşişi konusundaki çalışma toplantısında harmanlanacağını aktardı.