29.03.2020 / Yalova
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBBKGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçeki@ş4myor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nm kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.
- TOBB Yalova Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Merva Yadigar Gençer
TOBB Yalova Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Merva Yadigar Gençer, turim sektöründe ilerlemiş bir isim. 3 çocuk annesi olan Gençer, "15 senedir turizm sektöründeyim. Aslında sigortacılık mezunuyum. Sonra kamu yönetimini tamamladım. Turizmin benim mesleğim olduğunun, evlenene kadar farkında değildim. Eşim de taşımacılık yapıyordu ve işlerimiz kesişti" dedi. Gençer, hikâyesinin kalan kısmını da şöyle anlattı: "2005 yılında seyahat acentesi belgesi aldık ve turlar düzenledik. 2014 yılında ise işin turizm kısmını ben devraldım. Benim hayatımda KOSGEB'in yeri ayrı. Birçok KOSGEB seminerine katıldıktan sonra 'Ben niye kendi işimi yapmıyorum' dedim ve öyle yola çıktım. İşletmem de KOSGEB destekli. Sanki birilerine güvenmeden 'iş yapamayacakmışız' gibi geliyor. Ama bir yerden yola başlamak gerekiyor. KOSGEB bu anlamda önemli. Şu anda eşimle iki ayrı şirket olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Benim turizm şirketimde 5 personelimiz var. Temmuz ayında da ETS yetkili bayisi olduk."
-Sabundan çiçekler tüm Türkiye’ye yayılacak
Gençer, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'ndaki çalışmalarını ise şöyle anlattı: "Benim şirketim 5 yıllık, 4.5 yıldır da kuruldayım. Şirketi kurduktan 6 ay sonra kurulla tanıştım ve sonrasında hep oldum. Bu dönem de başkanım. Kurulun uzun süredir süren ve gerçekten başarılı olan projeleri var. Bunlardan biri girişimcilik aşısı adı altında yaptığımız eğitimler. Kendi hazırladığımız sunumlarımızla birlikte üniversite ve liselere gidiyoruz ve girişimcilik eğitimleri veriyoruz.
-100 bin ürün vereceğiz
Aynı zamanda kurulumuzun sabun çiçeği isimli bir projesi vardı. Bunun için bir kooperatif kurduk. 15 kadın bu girişimde yer aldı. Şu anda da bir arkadaşımız da projenin pazarlamacısı olarak kooperatife girdi. Bu projenin yepyeni bir başarısı da var. Şok, A101 ve BİM marketleriyle çalışmaya başlayacaklar. Türkiye'nin dört bir yanında sabun çiçekleri satılacak. 45 günde bir ürün yüklemesi yapılacak. 100 binlik ürün yüklemesinden bahsediyoruz. Daha fazla talep gelirse, öncesinde de yükleme yapılacak.
-Trendyol’la da görüşüyoruz
Trendyol'la da görüşüyoruz. Nisan 15 gibi sözleşmelerin yapüması bekleniyor. Kooperatifin yönetim kurulu 9 kişiden oluşuyor. 60'a yakın kursiyerimiz var. Aynı zamanda İŞKUR'da sabun çiçeği konusunda kurs açtırmayı başardık. Sabundan hediyelikler yapıyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz? Sabunu hamur haline getiriyoruz. Ellerimizle renklendirerek, şekil vererek sabundan minik çiçekler yapıyoruz. Sabun çiçeğini Türkiye'de bir tek biz yaptık ve patentini de aldık. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası da bize bir satış ofisi açtı. Sürekli ürün gamımız genişliyor. Sabun çiçeklerinin yanı sıra, bunların saksılarını da biz üretiyoruz. Çay ürettik. 'Yalova'dan gelsin' markasıyla çaylarımızı satışa sunduk. Ihlamurumuz meşhur. 15 farklı çay çeşidi ürettik."
-Girişimcilik el kitabımız var
Aynı zamanda ısı yastığı ürettik ve satıyoruz. Hepsiburada ve instagram'da da satışlarımız var. Girişimcilik el kitabı çıkardık. Bu kitabı Yalova Üniversitesi'yle ortak çalışmayla çıkardık. Kitapta hepimizin hikâyelerine de yer verdik. Yakın zamanda ise bir akademi açmayı da planlıyoruz. Kurulu oluştururken, her sektörden bir temsilci almaya çalıştık. Dil okulu olan, anaokulu sahibi olan, kadınlara mentorluk yapabilecek her ismi aramıza aldık. Güzellik uzmanımız da var, tekstilcimiz de. Hemen hemen her sektör var. Arkadaşlarımızı da komisyon komisyon ayırdık. Örneğin Ar-Ge komisyonumuz var, eğitim ve organizasyon komisyonumuz var. Bu noktaya gelirken bize her konuda destek veren Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Tahsin Becan'a ve yönetimine, aynı zamanda TOBB yönetimine ve tabu TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıkhoğlu'na teşekkürlerimizi sunuyoruz."
-Nasıl girişimci oldular?
Nuriye Özkanoğlu: 2008 yılından bu yana kurul üyesiyim. İlk kurulduğundan bu yana kurulla çalışıyorum. Benim şirketimin adı Özkanoğlu Makina Çelik Konstrüksiyon. Babamla beraber başladım, 2007 yılında ise şirketi ben devraldım. İşte tek değilim. Erkek kardeşim de benimle birlikte, ikinci kuşak olarak biz birçok yemlik yaptık. Babam işin daha çok atölye kısmındaydı. Biz ise mühendislik kısmını da işe dâhil ettik, makina imalatlarına başladık. Birçok yenilik yaptık, çalışmalarımızı yaparken de çağa ayak uydurmaya, yenilikleri takip etmeye özellikle dikkat ediyoruz.
Nalan Saraçoğlu: 1984 doğumluyum. Bir kız çocuk annesiyim. Benim işim kır düğünü organize etmek ve kahvaltı salonu işletmek. Bu işleri kendi evimin bahçesinde yapıyorum. Önce ağabeyimin, sonra benim düğünüm orada oldu. Soma bu işe dönüştü. Aynı zamanda kahvaltılarımızla ünlüyüz. Bu sene 10. yılımızı kutluyoruz. Favori yemeklerimiz arasında çiğ börek de var. Aynı zamanda kendi yöresel lezzetlerimizi müşterilere sunuyoruz. Karadeniz mutfağı ikramlarımız arasında yer alıyor. Frenk üzümü reçeli de favori ürünlerimiz arasında. Her şeyi evde yapıyoruz, misafirlerimize ev yapımı kahvaltı keyfi sunuyoruz.
Reyhan Balcı: İngilizce öğretmeniyim. Yıllarca kolejlerde çalıştım. Bu süreçte malum Türkiye'de dil öğrenme konusu sıkıntılı bir konu, bir arkadaşımla birlikte daha kolay dil öğrenebilmek için kendi metodumuzu geliştirdik. Akabinde ise kendi okulumuz fikri ortaya çıktı. Şu anda bir dil okulumuz var. Okulumuza gelenlere kendi metodumuzla dil öğretiyoruz, kendi materyallerimizi kullanıyoruz. Bu yöntemle öğrencilerimizin daha kolay dil öğrendiklerini tespit ettik.
Didem Erdinç: 1979 Yalova doğumluyum. 2011 yılından bu yana sigorta acentem var. Ortağımla beraber çalışıyoruz. Aynı zamanda bir de kızım var.
Zinnet Dinçer: 1976 Ardeşen doğumluyum. Mali müşavirim. 1996 yılından bu yana muhasebeyle ilgileniyorum. Muhasebeyle ilgilenmeye başladıktan sonra kendi kendime dedim ki, "Madem bu işi yapmam gerekiyor, tam yapmalıyım." Böyle düşünüp ruhsat almak için girişimlere başladım. Benim başladığım dönemde ruhsat almak kolay değildi. Ama yılmadım ve sonuç itibariyle yıllardır bu sektördeyim. 2006 yılından bu yana kendi ofisimi yürütüyorum. Evliyim ve bir oğlum var.