20.04.2020 /
Türkiye Yazılım Meclisi toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci ve Meclis Başkanı Melek Bar Elmas’ın başkanlığında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
Toplantı, son dönemde Türkiye’yi birçok boyutta etkileyen COVID-19 salgın hastalığına karşı alınan ekonomik önlemler, bu önlemlerin yazılım sektörü ile ilişkilendirilmesi ana gündem maddesiyle gerçekleşti.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu adına meclisi selamladıktan sonra, ülke olarak zor bir dönemden geçildiğini ve alışkanlıkların değiştiğine dikkat çekti. Büyüksimitci, yazılım sektörü açısından da yeni çalışma tarzları oluştuğunu, sektör için yeni fırsatların sorgulanabileceğine değinerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve sektör meclis başkanlarıyla video konferans yoluyla yapılan görüşmede; her sektörün genel problemlerinin yanında yazılım gibi kendine has özellikler barındıran sektörler ile ilgili detaylı bilgi verildiğini ve taleplerin iletildiğini aktardı.
Mevcut şartlar içerisinde devletin elinden geleni yapmaya çalıştığına inandıklarını, meclis üyelerinin değerli katkılarının da aksayan süreçlerin daha iyi yönetilmesi için son derece önemli olacağına dikkat çekene Büyüksimitci, sorunların işbirliği içinde çözülebileceğine, Yazılım Sektörünün aktif bir sektör olduğuna, yaşanan sorunları çözümüne yönelik konularda bilişim alanındaki STK’larla işbirliği yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Mehmet Büyüksimitci, her kesimini etkileyen COVID-19 sürecinin en başından beri TOBB olarak yaşanan sıkıntılar ve taleplerin titizlikle toplandığını ve gelen taleplerin her gün TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletildiğini aktardı.
Ayrıca, bu süreçle bağlantılı olan konularda ulaşılan çözüm ve kararlara ilişkin bilgilerin TOBB’un web sitesinde yayınlanmakta olduğunu belirten Büyüksimitci, yazılım sektörünü de doğrudan ilgilendiren kısa çalışma ve finansman gibi sorunların da sektör sorumluları vasıtasıyla kendilerine iletilebileceğini söyledi.
Toplantıda üyeler, bu süreçte karşılaştıkları ve karşılaşabilecekleri olası sıkıntıları gündeme taşıdı. Yazılım sektörünün doğası gereği uzaktan çalışma sistemini uygulayabildiğini, şu zamana kadar ek çalışan ve işten çıkarma durumlarıyla karşılaşmadıklarını, ancak müşteri ve tahsilat konularının yanında dış pazarlara ulaşımda sıkıntı yaşadıklarını, salgın nedeniyle sürecin 1 ay daha uzaması durumunda yazılım sektörünün ihtiyaçlarının artacağına ve ciddi sorunlarla karşı karşıya gelebileceği belirtildi.
Bunun yanında, mücbir sebep kapsamının belirli sektörlerle sınırlı olmaması gerektiğine, yazılım şirketlerinin de teşviklerden yararlanarak korunması gerektiğine, teknopark ücretlerinin yüksek olduğuna, vergiler ve kaynaklar açısından sıkıntı yaşandığına, nefes kredilerine ulaşımın zor olduğuna, bazı bankaların sorun çıkardığına değinildi.
Salgına çözüm bulununcaya kadar sıkıntıların tamamen çözülmesinin beklenmediğini ancak bilişim sektörünü sürdürülebilir kılmak için ekonomide farkındalık yaratmak gereğinden, yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğundan; bu kapsamda uzaktan yönetim ve uzaktan üretim yaklaşımlarının gündeme geldiğinden bahsedildi.