TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Bingöllü kadınlarla propolis üretecekler


01.05.2020 / Bingöl



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bingöl Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. Bingöl İşkur ve Halk Eğitimle birlikte, arıcılıkla uğraşan kadınlara polen ve propolis eğitimi vereceklerini söyleyen TOBB Bingöl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Feyza Başak Koç, "100 kadına bu eğitimi vermek istiyoruz. Propolis ve polen çok kıymetli. Biz bu ürünlerin pazarlanmasına da destek olacağız. Böylece kadın arıcılarımızın gelirlerinin artırılmasını amaçlıyoruz" dedi.​

TOBB, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBBKGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulunun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.

 

- TOBB Bingöl Kadın Girişimciler Kurulu Başkam Feyza Başak Koç

 

TOBB Bingöl Kadın Girişimciler Kurulu Başkam Feyza Başak Koç, üniversite eğitiminden sonra memleketinden kopmak istemediği için kendi işini kurmuş. 1979 Bingöl doğumlu olan Koç, 2000 yılında Cumhuriyet Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra Bingöl'e dönmüş. Kriz nedeniyle kamuda istihdamın daralması nedeniyle çalışamadığını belirten Koç, telekonferans yoluyla yaptığımız söyleşide şunları anlattı: "Diğer ihtimal de şehir dışında çalışmaktı. Bunu istemedim. Ben de kendi sigorta şirketimi kurdum. Buradaki ilk ve tek kadın sigorta acentesi olarak iş hayatına başladım. Hatta o zaman doğuda da kadın acente yoktu. İş hayatında kadın olmak zor. 2003 yılında ise Bingöl depremi yaşandı. Ben bu depremden sonra bizzat tüm konut ve işyeri hasar tespitlerine katıldım. Her birinin hasar dosyasının sonuçlanması ve hızlıca mağdurlara ulaşılması için gece gündüz çalıştım. Sonuçta bu da bir güvenin yerleşmesini sağladı. Ayrıca Bingöl Belediyesi meclis üyeliği ve belediye başkan vekilliği de yaptım. Bu da bir yıl kadar sürdü. Başlangıçta iş hayatında zorluklarla karşılaşsam da, bir alanda öncü olmak insana büyük bir haz veriyor. Bu ticari kazancın çok ötesinde. Muhakkak benim hikâyemden etkilenen insanlar da olmuştur. Kadınların hayatlarına da dokunduğumuzu düşünüyorum. Kurul kapsamında kadm akademisi çalışmaları da yaptık. O arada kendi hikâyelerimizi anlattık. Bu da yola çıkmak, kendi işini kurmak isteyen kadınlara motivasyon kaynağı oldu."

 

-Kadınlarla sinemayı buluşturduk

 

Koç, kuruldaki çalışmalarım ise şöyle anlattı; "Bütün TOBB Kadm Girişimciler Kurulu gibi Bingöl Kadın Girişimciler Kurulu da, 29 Ekim 2007'de kuruldu. Ben de Bingöl'de kurucu üye ve başkan yardımcısıyım. 2014 yılından bu yana başkanlık yapıyorum. Birçok projeyi yaşama geçirdik. Kadın ve genç girişimciler için en iyi fırsatlar projesi, bunlardan biri. Bir AB projesi. Ana hedefi 5 girişimci yetiştirmekti. Projeye katılanlar İtalya ve İngiltere'yi de ziyaret etti. 2014-2106 arasında ise SODES desteğiyle, kadm akademisini hayata geçirdik. 15 mahalle ve 7 ilçede toplam 2 bin 700 kadına ulaştık, çeşitli eğitimler verdik. Ayrıca hiç sinemaya gitmemiş 500 kadınımızı Soldan sağa: Semra Çamuka, Fatma Turna Andırman, Gülay Alloğlu, Feyza Başak Koç, Beyaz Demir, Zekiye Ürüşan çocuklarıyla birlikte sinemayla buluşturduk. 20 kadınımıza tel kuma eğitimi verdik.”

 

-Kadın arıcılarımızla çalışacağız

 

“2015-2017 arasında Bingöl Belediyesi ve İl Özel İdaresi'nin desteğiyle kadm emek çarşısını hizmete açtık. 2017 yılında bir ilki gerçekleştirdik ve Bingöl Ulusal Kadm Girişimcilik Kongresi'ni üst düzey katılımla yaptık. Şehir dışından gelen 2 bin kadınla yaptık. Çok verimli iki gün geçirdik ve bu da Doğu Anadolu'da bir ilk oldu. Türkiye'nin tek vücut olduğu mesajını herkese vermek istedik ve başarılı da olduk. Ses getiren bir proje oldu. Bu kongreyi uluslararası düzeyde de yapmak istiyorduk. Koronavirüs nedeniyle şu anda bu çalışmalar durdu. Yine gündemimizde olacak, ancak ileriye bakacağız. Yeni bir projemiz daha var. Bingöl İşkur ve Halk Eğitim'le birlikte, arıcılıkla uğraşan kadınlarımıza polen ve propolis eğitimi vereceğiz. 100 kadına bu eğitimi vermek istiyoruz. Ayrıca bu ürünlerin pazarlanması için de destek olacağız. Propolis ve polen çok kıymetli. Koronavirüs sonrası sağlıklı yaşam destekleri çok önemli hale geldi. Biz bu ürünlerin pazarlanmasına da destek olacağız. Böylece kadın arıcılarımızın gelirlerinin artırılmasını amaçlıyoruz."

 

-Tek başına başarı yok

 

Son olarak söylemek istediğim, başarı ekip işi. Tek basma başarı mümkün değil. Bu nedenle kadın girişimciler kurulunun bütün üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ciddi bir çaba ve özveri ortaya koydular. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na da bu kurulları kurduğu ve bize öncülük ettiği için teşekkür etmek istiyorum. . Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Mahmut Ayaş, yönetim kurulumuz, oda personelimize ve genel sekreterimiz Yunus Emre Katrancı'ya teşekkürlerimizi sunuyorum."

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

Fatma Turna Andırman: “1977 Bingöl doğumluyum, peyzaj ve süs bitkileri mezunuyum. 23 yıldır Bingöl Belediyesi'nde çalışıyorum. 2011 yılından bu yana da güzellik sektöründe hizmet veriyorum. Bingöl'ün tam teşekküllü ilk güzellik merkezini açtık. Fikir kardeşimden çıktı, Elazığ'da açmıştı, sonra 'Niye Bingöl'de açmayalım' dedik ve böyle bir işe giriştik. Eşim de girişimci. Onun da çok desteğini aldık. Son bir yıldır da kurulda başkan yardımcısıyım.”

 

Semra Çamuka: “Bingöl Üniversitesi'nde öğretim üyesiyim. Kurulda özel üyeyim. Projelerin geliştirilmesi anlamında katkı sağlıyorum. Projeleri kurulumuzla istişare ederek, teknik altyapısını oluşturuyoruz ve yazımlarını yapıyoruz. Bu projelerle kadın çalışan ve iş kadını sayışım artırdık. Şimdi kadınları uluslararası platforma taşımak istiyoruz.

 

Gülay Alioğlu: Özel eğitim sektöründeyim. Üniversiteden mezun olduktan soma bir rehabilitasyon merkezinde 4 yıl yöneticilik yaptım. Sonrasında kendi rehabilitasyon merkezimi açtım. Şu anda 25 çalışanımız, 200 öğrencimiz var. Başka illerde de merkezler açmak istiyorum.”

 

Zekiye Ürüşan: “Ankara Beypazarı doğumluyum. 2012 yılında Bingöl'e geldik. Eşim üniversitede öğretim üyesi, ben de eş durumundan geldim. Orman Müdürlüğü'nde mühendisim, aynı zamanda proje uzmanıyım. 2018 yılında özel üye olarak bu kurula geldim. Bizler de kamu personeli olarak görev yapıyoruz. Projeler konusunda destek veriyoruz. Bingöl'ün potansiyeli büyük, balı çok faydalı. Çünkü bu bölge aroma olarak çok zengin. Kadınlar da aktif olarak bu işin içinde. Güzel bir projenin ortaya çıkacağım düşünüyoruz.”

 

Beyaz Demir: 1974 Bingöl doğumluyum, 3 çocuk annesiyim. 2006 yılından bu yana eşimle inşaat sektöründeyiz ve iç mekân dizaynı yapıyoruz. 2014 yılından bu yana da kuruldayım. Çocuklarımın biri inşaat, diğer jeoloji mühendisi oldu. Diğeri ise lisede.

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA