Sağlık Hizmetleri Meclisi, Covid-19 ‘un sektöre etkilerini değerlendirdi
14.05.2020 / Ankara
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sağlık Hizmetleri Meclisi; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran ve Meclis Üyesi Özel Sağlık Hizmet Kuruluşlarının da katılımı ile Seyit Karaca başkanlığında toplandı.
Toplantıda,
COVID-19 Salgını sürecinin sağlık hizmetleri sektörüne etkileri ile “COVID-19
Salgını sonrası yaşanacak normalleşme sürecine ilişkin sektörel değerlendirmelerde
de bulunuldu.
Toplantıda, ülke olarak sağlık alanında kamu ya da özel sektör ayağı fark etmeksizin salgın sürecinin çok iyi idare edildiği, büyük bir sınavdan geçildiği ifade edildi. Normalleşme sürecinde rehavete kapılmadan, önlemleri aksatmadan süreç yönetiminin sağlanmasının önemi; özel hastanelerin hasta kaybının telafi edileceği önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi, hasta kabullerine başlanması gerekliliğinin altı çizildi.
Sağlık Bakanımız aracılığı ile belirlenen hastanelerin pandemi hastanesi olduğu, diğer hastanelerde hijyen kuralları dikkate alınarak hizmet verilmeye başlanacağı, hastaların özel hastanelere ya da pandemi hastanesi olmayan kamu ve/veya özel hastanelere gidip rahatça tedavi olabileceğinin söylenmesinin normalleşme anlamında atılacak önemli bir adım olduğu vurgulandı.
Hijyen tedbirleri nedeniyle artan ilave giderler, işletmelerin faaliyete devam zorunluluğu nedeniyle düşmeyen aylık cari giderler, gelir-gider dengesini ve nakit akışını ciddi derecede bozduğundan dolayı kamu desteğine ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda; 3 aylık dönemin (mart, nisan, mayıs) SGK prim ödemelerinin işsizlik fonundan karşılanması, muhtasar ödemelerinden de üç aylık süre ile özel hastanelerin, sağlık kurumlarının muaf tutulması ve 3 aylık dönem için geçmiş bir yılın ortalama SGK faturasının global bütçe olarak belirlenip ödenmesi sağlanmalıdır.
SUT fiyat artışları her yıl makul bir artışa endekslenmelidir. Sağlık kuruluşlarına özel şartlarda, paketler halinde kamu bankalarımızın öncülüğünde "işletme kredileri" verilmelidir. Özellik Covid 19 sürecinde yerli malzeme temininin önemi anlaşılmıştır. Yerli üretim teşvik edilmelidir.