15.04.2012 /
-AKSA dünya pazarından %8’lik payı hedefliyor
AKSA İcra Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz konuşmasında akrilik elyafın sentetik elyaflar içerisinde ihracatı yapılan ve döviz kazandıran yegane ürün olduğunu vurgularken, yeni yatırım fırsatlarından söz etti. Yılmaz, özellikle Türkiye’de üretimi olmayan keçeli ürünlerde (non-woven) önemli bir potansiyel olduğunu vurguladı. 2012 yılı Temmuz ayı itibariyle şirketlerinin kapasite artışına gidileceğini belirten Yılmaz, artışla birlikte yıllık kapasitenin 3500 ton’a çıkarılacağını ve böylece dünya pazarından yüzde 7– 8 oranında paya sahip olunacağını kaydetti.
-F-16’lar için kamuflaj boyası
İnovatif ve özellikli kimyasallar üretimine yoğunlaştıklarını ifade eden Kimetsan Genel Müdürü Erol Özensoy ise, Ar-Ge faaliyetleri çerçevesinde yıllık 20 ürünün imalatının yapıldığını ifade etti. Savunma sanayi alanında da çalıştıklarını belirten Özensoy Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile yapılan proje çerçevesinde, su bazlı nanotek stealth özellikli RAC kamuflaj boyaları ürettiklerini anlattı. Dünyanın ilk nano teknoloji endüstriyel boyalarını piyasaya süren firma olduklarını kaydeden Özensoy, şirketlerinin 13 farklı üretim grubu olduğunu vurguladı.
-Kapasite kullanım ve satış hedefleri
Soda Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gizep Sayın firmalarının üretim alanı olan soda ürünleri ve krom kimyasalları konusunda hem kapasite kullanımları hem de satış rakamlarında 2011 yılında istedikleri sonuçları elde ettiklerini bildirdi.
Çukurova Kimya Yönetim Kurulu Başkanı V. Engin Denizmen ise büyüyen pazara endeksli firmalarının sürekli yatırım yaparak kapasite artışına gittiğini kaydetti.
-Yüzde 60 oranında ihracat
Vatan Plastik adına konuşan Genel Koordinatör Turgut Doyran da 2012 yılı büyüme hedeflerini yüzde10 olarak açıkladı. Yeni kurulan kimya fabrikasından da bahseden Doyran, “Şirketimizin kalkınma hızından ziyade yüzde 60 seviyelerindeki ihracat oranı dikkat çekici” dedi.
-İlaç sanayinde fiyat baskısı
Toplantıda alt sektörlerin yaşadığı sıkıntılar da dile getirildi. İlaç sanayi hakkında görüş belirten PharmaVision Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ünsal Hekiman sektörün sürekli olarak fiyat baskısı altında olduğunu vurguladı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun üç senelik bütçe çalışmaları çerçevesinde sektöre yeni iskonto talepleriyle gelmesinin, yerel ilaç sanayinin sürdürülebilirliği aşamasında sorunlar yaratacağını ifade etti. İlaç sanayinde dış ticaret açığının 4 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Hekiman “İlaç sosyal olduğu kadar stratejik öneme haiz bir üründür, dolayısıyla Türkiye’de imalatı gerçekleşecek yerli ilaç sanayinin geliştirilmesi çok önemli” dedi.
-“Ülkemizde tarım ilaçları tüketimi çok az”
Bayer Türk Endüstri Ürünleri Bölümü Genel Müdürü Selami Karaca ve Tarım İlaçları Sanayi İthalatçıları ve İhracatçıları Temsilcileri Derneği (TİSİT) Genel Sekreteri Yılmaz Özmen de tarım ilaçları alt sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2011 yılının tarım ilaçları açısından iyi bir yıl olduğuna değinen Selami Karaca, iklim şartları nedeniyle 2012 yılının benzer olumlu sonuçlar doğurmayacağı konusundaki görüşlerini iletti. Yılmaz Özmen ise, geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde tarım ilaçlarının tüketim oranlarında artış sağlandığını dile getirdi.
-Boya sanayinde kar oranları düşüyor
Polisan İcra Kurulu Üyesi Necati Hakoğlu boya sanayini değerlendirdi. Hakoğlu, 2011 yılında yüzde 10 -15 oranlarında tonaj büyümesi yaşandığını ancak, bu büyüme oranlarının hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle ciro ve kârlılık oranlarına yansımadığını kaydetti.
Betek Boya Genel Müdür Yardımcısı Sinan Üstünel de konuşmasında ana hammadde girdilerindeki fiyat yüksekliğine değindi. Üstünel, kârlılıkta istenilen hedefe ulaşılmadığını bildirdi.