TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Online network platformu kuracaklar


22.05.2020 / 



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bursa Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Saygın, çalışan olarak girdiği şirkette patronluğa kadar yükselmiş bir isim. 1968 Bursa doğumlu Saygın, telekonferans yoluyla yaptığımız sohbette girişimcilik hikayesini şöyle anlattı:​

"Liseden sonra ünlü bir mobilya mağazasında 5 yıl çalıştım. Açıköğretimde iktisat okudum. İşime saygının bir sonucu olarak-iç-mimari eğitimi de almak istedim ve İstanbul'da eğitimini aldım. Bir gün mağazaya bir müşteri geldi, 3-5 saat ilgilendim. Müşterimin, müşterimin ailesinin tüm evini ben döşeyince ciddi ciro yaptım. 1990 yılında işe girdikten 5 yıl sonra patronumla ortak olduk ve tekstil üzerine bir fabrika kurduk.

 

RAF SEKTÖRÜNE GİRDİK

 

24 yıl boyunca başarılı işler yaptık. Dünyadaki pazarları takip ettik. Çok kârlı bir işletmeydi. 2014'de ortağım "Sen zaten bu işleri yürütüyorsun" deyip, hisselerini bana verdi. Eşim de benzer şekilde ortaklı tesisini o yıl devraldı. O süreçte iyi bir fırsat çıktı ve fabrikanın yüzde 100'ünü sattık. Elime de yüklü bir para geçti. Eşimin 1 ortakları ayrılmayı düşününce, ben o fabrikaya yüzde 50 ortak oldum. Raf sektörüne geçmiş oldum. 2014'ten bu yana emeğimizle şirketimizi büyüttük. 134 çalışanla, 74 ülkeye ihracat yapıyoruz. Firmamızın ismi Madosan Raf Sistemleri. Profesyonel olarak yönetilen bir şirketimiz var. Topluma da hizmet etmek için 'ne yapabilirim' dedim ve eşimle istişare yaparak meclis üyeliğinde karar kıldım. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyeliğini istedim, çünkü kadınlara ve gençlere dokunmak istedim. Kadınları anlatabileceğim bir platform olsun istedim."

 

GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİMİZİ BELİRLEDİK

 

Saygın, TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu olarak yapacakları çalışmaları da şöyle anlattı: "2007 yılından da bu yana aslında kadın girişimci kurulundayım. Aynı zamanda TOBB Doğu Marmara KGK Temsilcisiyim. 2019 yılında başkanlığa geldim. İlk olarak bir çalıştayla güçlü ve zayıf yönlerimizi belirledik. Bosna Hersek'ten davet aldık, panelist olarak tecrübelerimizi aktardık. Şehirdeki paydaşlarla sık sık bir araya gelme kararı almıştık, bunu yerine getirdik. STK'larla yakın ilişki içinde olmaya önem verdik, halen de veriyoruz. Sosyal sorumluluk anlamında işbirliği çalışmaları yaptık. Kurullarımızla, diğer şehirlerdeki kurullarla bir araya geldik.

 

DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR

 

Bizim planladığımız projelerde amacımız iz bırakmak. Zirvedeki kadınlar başlığıyla 17 Nisan'da bir etkinlik yapacaktık. 8 Mart'ta lansmanını yaptık. Koronavirüs nedeniyle ertelendi, şimdi "dijital ortamda yapabilir miyiz" diye tartışıyoruz. Benim en önemsediğim proje ise, online network platformu. Bunun ne kadar doğru bir proje olduğunu bugünler gösteriyor. Kadınların kendi firmalarını tanıtabilecekleri, iletişime geçebilecekleri bir platform olacak. Kısa filmle işlerin tanıtılabileceği, network amaçlı bir sistem olacak. Çeşitli algoritmalar, üyelik profili olacak, coğrafi, sektörel, ürün bazlı arama yapabileceksiniz. Bursa'da başlayıp, Türkiye'ye yaymayı planlıyoruz. Bursa TSO'dan da inanılmaz destek alıyoruz. Devlet desteklerine kolay erişim, melek yatırımcılara ulaşım, eğitimler gibi geniş kapsamlı bir alan söz konusu olacak. Dünyada örnekleri var. En büyük isteğim bu.

 

GİRİŞİMCİLİK YARIŞMASI YAPACAĞIZ

 

Bir diğer projemiz de girişimcilik yarışması. Doğu Marmara'daki 8 ilde kendi girişimcilik yarışmalarımızı düzenleyeceğiz, sonra Bursa'da final düzenleyeceğiz. Projeler için mini filmler çekeceğiz ve en iyi kadın girişimci fikirleri ödüllendirilecek. Odamız da onayladı. Var olmaya ve görünür olmaya çalışıyoruz. Bize kurullarda çalışma imkanı sağladığı için Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na, Bursa TSO Başkanımız İbrahim Burkay'a ve perde gerisindeki herkese teşekkürlerimi sunuyorum."

 

NASIL GİRİŞİMCİ OLDULAR?

 

Seda Şentürk: 1997 yılından bu yana ahşap işindeyiz, ahşap ambalaj üretiyoruz. Arbolam Orman Ürünleri firmamızda, eşimle birlikte çalışıyoruz. Fabrika eşimin ortak olduğu bir fabrikaydı ve ahşap parke işindeydiler. 1999 yılında eşimle dayısı ortaklıklarını bitirince, işleri devraldık ve fırça sapıyla başladık. Bir piyasa araştırmasında ise ahşap palete olan talebi gördük ve böyle başladık, benzeri birçok ahşap ürünün üretiminde yer alıyoruz.

 

Canset Karaca: Karacabey'de soğan tohumu üretiyoruz. Aile şirketiyiz, ismi Kafkas tohum. 11 çeşit soğan tohumunun üretimini ve satışım yapıyoruz. 1990 yılında babam kurdu, ondan sonra ben devraldım. Eşimle birlikte işleri yürütüyoruz. Devraldıktan soma şirketi yüzde 300 civarında büyüttük, ihracat yapılan ülke ve tohum çeşit sayışım artırdık.

 

Birce Yalçın: Girişimci bir babanın kızıyım. Marmara İşletme mezunuyum. Mezuniyetten sonra master için okula dönene kadar babama yardımcı olmak istedim. Geliş o geliş, 13 yıldır bu işlerdeyim. Firmamızın ismi Asçelik. Ben gelince, inşaat sektörüne de girdik. Şu anda da en baskın sektörümüz inşaat. Traktör, inşaat, hayvancılık üzerine çalışmalarımız devam ediyor.

 

Hanife Yeşil: Uzay Pasta Gıda şirketimizin adı, pastane işletiyorum. 20 yıl önce ilkokul öğretmenliğiyle başladım,'8 yıl sonra baba mesleğine döndüm. 11 şubeli bir pastane ağımız var. İlk başladığımızda 3 şubemiz vardı, 40 kişi çalışıyordu. Şu anda 300 kişiye ulaştık. Operasyon ağımız büyüdü. Restoranlarımız var, organizasyon bölümünü ekledik. Pastalarımız ve dondurmalarımız çok meşhur.

 

Ferah Aslanoba: 1963 Bursa doğumluyum. Gıda sektöründe uzmanlaşmış bir ailenin kızı olarak ben de gıdayı seçtim. Pastacılıkla başladım. 2000 yılında kendi şirketimizde pastacılık ve kek bölümünü açtım. 2013'te aile şirketinden ayrılarak, Caramellcake isimli kendi firmamı kurdum. Kızım ve oğlumla birlikte çalışıyoruz. Kafe, pastane ve restoran olarak hizmet veriyoruz. İmalatımız var. Özellikle düğün pastaları ve özel gün pastalarında uzmanlaştık. Butik imalat yaptığımız ayrı bir bölümümüz var. Catering bölümünde yemek ve organizasyon hizmeti veriyoruz. Bursa TSO'nun da desteğiyle, iç ve dış pazarda üretim ağımızı artırmak istiyoruz.

 

Fatma Ayyıldız: 1998 yılında üniversiteden mezun olunca babam, "İstersen otomotiv yan sanayinde aile işimize gel' dedi. Ben ise bir makinede, bir göz odada üretime başladım. Eşimle evlenince çeyiz yaptırmadım, iki odamı konfeksiyon atölyesine çevirdim. Befase Tekstil olarak ev tekstili işinde, kadınlarla çalışıyorum. Önce Bursa içinde satmaya çalıştım, yurtdışı fuarlara da katılmaya başladım. Aile şirketimiz MTJ'de ise babam işten çekilince, ağabeylerim iş teklif etti. Şimdi onlara da destek oluyorum. Aynı zamanda iki oğlum var, 19 ve 13 yaşındalar. Kadın pes etmezse, mücadele ederse ve kadın kadına destek olursa herşey başarılabilir.

 

Enerjin Baloğlu: Özel eğitim işletmeciliği yapıyorum. 12 yıldır devam ediyor, firmamın ismi Naturel Özel Eğitim. Ankara'da eğitimimi tamamladım, 6 yıl yöneticilik yaptım. Bursa'ya dönünce özel eğitime döndüm. Önce yetişkinlere eğitimler verdim, sonrasında anaokuluna döndüm. Bir kızım var, okulda 137 çocuğumuz var.

 

Seda Karakaş: Tarım sektöründeyiz. Karakaş Fide olarak, sebze fidesi üretip pazarlıyoruz. 2004 yılında liseden mezun oldum, ertesi gün ailemle birlikte işe başladım. 15 yıldır beraber çalışıyoruz. Şirkette ben ikinci kuşağım. Babamlar bin metrekarelik bir alanda üretime başlamış, artık 25 bin metrekarede üretim yapıyoruz. Kapasitemizi artırdık. Yılda 100 milyon fide yapıyoruz, sektörümüzün önemini bütün dünya son olaylarla birlikte gördü.

 

Sühendam Urbay: Organize sanayide 3 ayrı tesisimiz var, 13 ayrı sektöre konsantre boya üretiyoruz. Sun Grup ve Kolortek Boya olarak birçok alandayız. Otomotiv ve beyaz eşyanın ham maddesini üretiyoruz. Bir de geri dönüşüm tesisimiz var. Geri dönüşülen ürünleri polimer haline getiriyoruz. Şirketimizi babamla birlikte kurdum. Kimya mühendisiyim. Uluslararası bir firmada 10 yıl çalıştıktan soma bu yola başladım. 21 yıldır da işimizi yapıyoruz. İhracatta kendi sektörümüzde 12. sıradayız, 52 ülkeye ihracatımız var. Kız kardeşim de benimle çalışıyor.

 

Büşra Güvendik: İTÜ'de moda tasarımı okudum, 1.5 sene ABD'de de kaldım. Ailem çocuk giyimi üzerine faaliyet gösteriyor. 10 sene kadar onlarla çalıştım, bir süre soma mevcut pazarların dışına çıkmak istedim ve şirketimi kurdum. BMG konfeksiyon olarak 2 senedir yine çocuk giyimde koleksiyonlar tasarlıyorum.

 

Müfide Karaduman: 3 ayrı sektörde ™^P faaliyet gösteriyorum. Bankacıydım, ayrılınca Karaduman sigorta şirketini kurdum. 45 yaşında iktisadı bitirdim. Çocuklarımın ikisi de büyüdü ve makine mühendisi oldular. Çok çalıştıklarını görünce "Gelin biz bir şirket kuralım" dedim, gelinimizi aldım, oğullarımdan birini aldım. KRDPLAST isimli şirketimizle plastik sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Şu anda ise daha çok mobilyaya parçalar üretiyoruz, çocuklar için araba şeklindeki yatakları üretiyoruz ve ihraç ediyoruz. Her kıtaya ihracatımız var. Geçtiğimiz yıl da yeğenim sürücü kursu açalım teklifiyle geldi, Uzman Sürücü Kursu'nu açtık.

 

Nezaket Erbaş: 1996 yılında başladım. Yenişehir Proje Bürosu olarak elektrik tesisat projeleri çiziyorum, yapıyorum. Aynı zamanda emlak sektöründeyim. Meslek lisesi elektrik bölümü mezunuyum, çok isteyerek yapıyorum işimi. Liseden bu yana sektörde çalıştığım için müşteri kitlem de alıştı. Meslekte 24. yılım.

 

Ece Gündoğdu: 1988 Bursa doğumluyum, iki sektörde çalışıyorum. Gıda ve özel eğitim. Firmalarımızın ismi Orhangazi Zeytincilik ve İlkadım Anaokulu. Turist rehberliği ve çocuk gelişimi okudum. 1938'den bu yana gıdada faaliyet gösteren bir aile şirketimiz var, 2008'de burada çalışmaya başladım. İşleri yürütürken, aynı zamanda Bursa Endüstri Meslek Lisesi'nde de öğretmenlik yaptım. Eğitim sektöründen kopmak istemediğim için, 2017 yılında anaokulu açtım. Gıda sektöründe zeytin üretiyoruz, aynı zamanda zeytinyağı tesisi kurmak istiyorum. Şu anki hayalim bu.

 

Esin Aksoy Mert: Çocuk kıyafetleri üretiyoruz. Eski bir firmayız. 1985 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Annem ve babam kurdu, ben de ilkokuldan bu yana onların yanındayım. İkinci kuşak olarak şirketimiz Akkon Tekstil'in yönetimindeyim. Tekstil mühendisliği okudum. Laleli Piyasası için üretiyoruz, üretimin neredeyse tamamı dış pazara satılıyor.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA