TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kırım ile ticarette hedef 200 milyon dolar


17.04.2012 / 



TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan, Kırım Bakanlar Kurulu Başkanı Mohilov ve Bakan Verba ile beraberindeki heyetin TOBB’u ziyaretinde yaptığı konuşmada, 90 milyon dolarlara çıkan iki ülke ticaret hacmini, 200 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.​ ​

 

Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Anatolii Mohilov, Kırım Özerk Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Svetlana Verba ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili, Kırım- Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Kırımoğlu TOBB’u ziyaret ederek Kırım’daki iş imkanları konusunda bilgi verdi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya katılan işadamları da konuk politikacılara yatırım olanaklarına ilişkin sorular sorarak, değerlendirmelerde bulundu.

TOBB’un yapısı ve çalışması hakkında konuk heyeti bilgilendiren Karacan, “Oda sistemimizin başarısı, geniş yerel ağının yanında, çok geniş bir coğrafyaya yayılan uluslararası ağlara dahil olmasından kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda, Birliğimiz, Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olarak, birçok uluslararası platformda Türk iş dünyasını temsil etmektedir” diye konuştu.

-Türkiye-Kırım ticari ilişkileri

Kırım’ın Türkiye için önemli bir ticaret partneri olduğundan söz eden Karacan, “2011 yılında Kırım ile dış ticaret hacmimiz neredeyse 2010 yılının bir buçuk katı kadar artarak, 90 milyon dolara çıkmıştır. Bu güzel bir gelişme, ancak, bizim kendimize daha yüksek hedefler koyarak, ticaretimizi ortak gayretlerle orta vadede 200 milyon dolara çıkarmalıyız.  Diğer taraftan, 2012 Mart itibariyle, Türk girişimciler tarafından Kırım’a yaklaşık 7 milyon dolar tutarında yatırım yapılmıştır. Bu veriler bizi menun etmekte ve daha çok yatırım ve ticaret yapmak için bize şevk vermektedir” dedi.

-Ekonomik işbirliği forumunun önemi

Bu anlayışla, Türk-Ukrayna İş Konseyi ortaklığında, Türkiye, Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Hükümetleri ile Kiev Büyükelçiliği ve Odessa Başkonsolosluğu himayelerinde bir çalışma yapıldığını bildiren Harun Karacan, Türkiye – Kırım Özerk Cumhuriyeti Ticari ve Ekonomik İşbirliği Forumu’nun, 2012 yılının sonbaharında, Simferopol veya Yalta’da düzenlenmesinin, Kırım’a yabancı yatırımcıların çekilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Karacan şöyle konuştu:

“İşbirliğimizi geliştirecek bu forumun, bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesinin faydalı olacağına inanıyor, Forumun gündeminize alınması istiyoruz. Kırım Yatırım imkanlarını, Türk özel sektörüne tanıtmamız bakımında, bu nedenle, bu Forum’un çok verimli olacağını düşünüyorum. Biz Türk özel sektörü olarak her türlü işbirliğine hazırız.

Son yaşanan küresel kriz, Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bugün, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi Türkiye’dir. Dünyanın 17. büyük, Avrupa’nın ise 6. büyük ekonomisiyiz.
2010 yılında, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisiydik.

2011 yılında ise yüzde 8,5’lik büyüme oranı ile, Çin’den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olduk.
Türk özel sektörü son 1 yılda, ülkemize tam 140 milyar dolar yatırım yaptı. Yine özel sektörümüz, son bir yılda 1,3 milyon kişiye istihdam sağladı. 135 milyar dolar ihracat yaptı.

İtalya ve Çin arasındaki coğrafyada, en güçlü serbest piyasa ekonomisine ve en dinamik özel sektöre sahip ülke konumundayız. Hedefimiz,  istikrarlı ve sürdürülebilir bir kalkınma stratejisiyle, ülkemizi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında sokmaktır. Biz bu hedef için koşarken, Kırımlı dostlarımızla birlikte çalışmak istiyoruz.”

- Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Anatolii Mohilov

Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Anatolii Mohilov da konuşmasında Kırım ile Türkiye arasında derin kültürel bağlar bulunduğuna dikkat çekti. İşbirliğini geliştirme arzusunda olduklarının altını çizen Mohilov, Türkiye’nin son dönemde önemli bir siyasi istikrar sağladığına değindi.

Kırım’ın Ukrayna’nın en dinamik ve hızla gelişen bölgelerinden birisi olduğunu anlatan Anatolii Mohilov, 2020 yılına kadar Kırım’ın kalkınma planları için bir strateji oluşturulduğunu söyledi. Stratejinin 5 alanda yoğunlaştığından bahseden Mohilov, bu alanları; turizm, tarım, inovasyon, güneş ve rüzgar enerjisi ile ulaştırma olarak aktardı.

Bölgelerindeki bütün yabancı yatırımları desteklediklerini ifade eden Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Anatolii Mohilov, iki ülke arasında yapılacak Forum için en uygun tarihin Kasım ayı olacağını dile getirdi.
Mohilov, Kırım’da yatırım cazibesinin artırılması için kabul edilme aşamasında olan bir yasal düzenleme bulunduğuna değinirken, ayrıca vergi oranlarını düşürecek başka bir düzenlemenin de gündemde olduğunu kaydetti.

- Kırım Özerk Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Svetlana Verba

Kırım Özerk Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Svetlana Verba ise Kırım’ın Türkiye ile kıyaslanamayacağını, Kırım topraklarının Türkiye’nin sadece yüzde 4’ü kadar olduğunu, nüfusunun da Türkiye’den 40 kat az olduğunu bildirdi.

Verba geçen yıl, yüzde 4,5’luk oran ile Ukrayna’nın en hızlı büyüyen 3 bölgesinden biri olduklarını söyledi. Hükümetlerinin yatırım faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Bakan Verba, yabancı yatırımcıların ilgisini çekecek bir dizi düzenleme hazırladıklarına dikkat çekti. Svetlana Verba, hazırladıklarını kolaylıkların sadece Kırım Bölgesi’nde geçerli olacağının da altını çizdi. Yabancı yatırımcıların en çok, siyasi istikrar, vergi kolaylığı ve arsa konularına önem verdiklerini ifade eden Verba, 29 arsanın 49 yıllığına kiraya verilmek üzere hazır olduğunu haber verdi. Verba, yakında 2 arsanın daha ihaleye çıkacağını da sözlerine ekledi.

Birinci önceliklerini tatil yöresi kurmaya ve mevcutları modernize etmeye verdiklerini belirten Konuk Bakan, ‘Kırım Antalyası’ adını verdikleri bir proje ile Antalya’nın bir benzerini Kırım’da oluşturmak istediklerini anlattı. Verba, burada modern bir havalimanı, demiryolu ve karayolu ağı olacağını ve proje çerçevesinde hem villaların hem de eğlence merkezlerinin yer aldığını vurguladı. Kırım Özerk Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Svetlana Verba, “Ukrayna’da yapılacak futbol şampiyonasından sonra, umut ediyorum Ukrayna yönetimi bu projeye maddi ve manevi desteğini verecektir” dedi.

Bir başka projelerinin de ‘Etno-Köy’ adı verilen ve Kırım’da yaşayan 100’den fazla halkın, gelenek ve kültürlerinin tanıtılması olduğunu dile getiren Verba, tedavi tesislerini geliştirerek, sağlık turizmine de önem vereceklerini aktardı.

Svetlana Verba, Kırım’ın ulaştırma projeleri hakkında da bilgi verdi. Simperefol Uluslararası Havalimanı’nın ve Yalta Denizlimanının yeniden yapılması ile yat marinası ve karayollarının modernleşmesi projelerine ağırlık vereceklerini sözlerine ekledi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA