TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB Doğal Gaz Meclisi toplandı


05.06.2020 / 



Türkiye Doğal Gaz Meclisi Haziran ayı toplantısı İbrahim Akbal’ın başkanlığında TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk’ün katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda sektöre yönelik önemli gelişmeler değerlendirildi. ​
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk COVID 19 sürecinde TOBB’un sektörel sorunların çözümüne yönelik tüm imkanlarını seferber ettiğini bu kapsamda gelen sorunların kamu kurum/kuruluşlarına aktarımı ve takibinin titizlikle yapıldığı bilgisini verdi. 

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal, Covid-19’un iş hayatına etkileri hususunda TOBB’un ev sahipliğinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımlarıyla düzenlenen video konferanslarda, Meclis adına sektörün yaşadığı problemler ve çözüm önerileri hususunda paylaşımlarda bulunduğunu aktardı. 

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, COVID 19 süreciyle birlikte tahsilatların düştüğünü ve bu seyrin devam ettiğini, Haziran ayında bu rakamın %20-25’ler seviyesine ulaşacağını, bu durumun sektörün üzerine 1,5-2 milyar TL arasında bir finansman yükü oluşturduğunu, ödeme alışkanlıkların eski haline getirilebilmesi amacıyla çalışma başlatıldığını bildirdi.  

BOTAŞ Gaz iletim Müdürü Mustafa Karaköse, BOTAŞ’ın 2020 yılı kış dönemi değerlendirmeleri ile yaz dönemi hazırlıklarına ilişkin paylaşımda bulunarak, Türk Akım Kara Kısmı-1 Boru Hattı, Kıyıköy Ana Ölçüm İstasyonu ve TANAP Trakya Ana Ölçüm İstasyonu hakkında bilgi verdi. TANAP Seyitgazi ve Türkakım Kıyıköy giriş noktaları ile birlikte 2020 yılında giriş noktalarının toplam kapasitenin yıllık 115 Bcm’e ulaştığını, Nisan sonu itibarıyla iletim şebekesinden 19,4 milyar m3 gaz girişi olduğunu, BOTAŞ Ulusal Doğalgaz İletim Sisteminin Taşıma Kapasitesi Kullanım oranı 2020 Pik tüketiminde %76 iken Ocak ile Nisan Ayları arasında ise bu oranın %50 olarak gerçekleştiğini, 2017 ile 2019 yılları arasında iklim değişikliğine karşı düşük karbon ekonomisinin de gereği olarak kompresör istasyonlarının optimum çalıştırılması sonucunda enerji tasarrufu yapılarak kontrat metreküp başına karbon ayak izinin 2017 yılına göre yaklaşık %40 azalarak 2019 yılında 11.710 mg ‘a düştüğünü belirten Karaköse ayrıca şebeke gelişim süreçleri ve yurtdışı operatörler ile bağlantı süreçleri hakkında bilgi verdi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü İklim ve İklim Değişikliği Şube Müdürü Mesut Demircan iklim değişikliği ve enerji sektörüne olan etkisine ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı. İklim değişikliği senaryo planı yapan sektörlerin, tercih edilebilirliğinin arttığını ifade eden Demircan, enerji sektörüne yönelik, üretim alanı, üretim planlama, izleme ve gelecek uyum planlarına yönelik ürünlerinin olduğunu belirterek, birlikte yapılacak çalışmalar ile bu ürünlerin geliştirilebileceğini ve yeni ürünlerin ortaya çıkarılabileceğini vurguladı.   

Toplantıda ayrıca, Türkiye Doğal Gaz Meclisi Danışmanı Erdinç Özen’in global ve güncel değerlendirmelerinin ardından GAZBİR Genel Müdürü Cem Önal GAZBİR tarafından yayımlanan 2019 yılı raporu hakkında bilgi verdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA