TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

''Altyapı projelerini Türk şirketleri üstlenmeye hazır''


17.11.2011 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türk-Macar İş Forumu'ndaki konuşmasında, bu yıl Macaristan'da 3 Türk dizisinin gösterime girdiğini, AB süreci ve NATO ile güçlenen iki ülke arasındaki ilişkinin giderek derinleşeceğini kaydetti.​ ​

 

Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasında enerji, bilişim ve iletişim, otomotiv sanayi ve yan sanayi, ilaç sanayi, tıbbi ekipmanlar, çevre koruma, tarım teknolojileri ve savunma sanayi alanlarında işbirliği potansiyeli olduğunu belirtti.

2014 yılında Avrupa Artistik Paten Şampiyonası'na Macaristan'ın ev sahipliği yapacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, ihtiyaç duyulan altyapı projelerini, dünyanın ikinci büyük müteahhitlik gücü olan Türk şirketlerinin üstlenmeye hazır olduğunun altını çizdi.

Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ticarette yaşanan sorunları da, ''Macaristan'da oturma ve çalışma izinlerinin kolaylaştırılması'', ''Macaristan otoritelerinin verdiği geçiş belgesi kotasının ve tren ödül belge oranlarının artırılması'', ''Türk araçlarının ikili ve transit geçişlerin belgeden muaf tutulması'' ve''Macaristan'a yönelik taşımalarda 48 saatlik sınırlamanın boşaltmada 96 saat, yüklemede de 96 saat olarak yeniden düzenlenmesi'' şeklinde sıraladı.

- Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt

Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt ise, Türkiye ile Macaristan'ın başta yenilenebilir enerji olmak üzere, biogaz, atıkların geri dönüşümü su arıtması gibi alanlarda tecrübelerini paylaşabileceğini belirterek, ''İlaç, bilişim teknolojisi, taşımacılık, oto yedek parça gibi alanlarda işbirliği yapabiliriz'' dedi.

Schmitt,  Macaristan ile Türkiye arasındaki ticari potansiyeli harekete geçirmek arzusunda olduklarını ifade etti.

İki ülke arasında çeşitli işbirlikleri yapılabileceğine işaret eden Schmitt, ''Başta yenilenebilir enerji olmak üzere, biogaz, atıkların geri dönüşümü su arıtması gibi alanlarda tecrübelerimizi paylaşabiliriz. İlaç, bilişim teknolojisi, taşımacılık, oto yedek parça gibi alanlarda işbirliği yapabiliriz'' diye konuştu.

Schmitt, Macaristan'ın şifalı su kaynakları açısından zengin bir ülke olduğuna değinerek, Türk yatırımcıları termal su rezervi açısından zengin bölgelerde otel ve turizm tesisi yatırımı yapmaya çağırdı.

Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini Macaristan olarak desteklemeye devam edeceklerini belirten Schmitt, AB üyelik sürecinin ısrarlı ve sabırlı çalışma gerektirdiğini, bu çabaların karşılığının alınacağına inandığını söyledi.

Pal Schmitt, Türkiye'nin son 10 yılda elde ettiği toplumsal ve ekonomik değişimi ''muazzam'' olarak nitelerken, Türkiye'nin dünyanın en büyük doğalgaz yataklarının Avrupa'ya geçiş yolu üzerinde olduğunu hatırlattı ve ''Bu stratejik konum, Türkiye'ye devasa bir potansiyel sunuyor'' dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA