19.12.2011 / Paris / Fransa
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, birlik ve beraberliğin önemine değinerek şunları söyledi: "Bakın burada ilginç bir tablo var. İktidar, muhalefet, iş dünyasının tüm kurum ve kuruluşları sizlerle beraber. Buradan bir ders çıkarmamız lazım. Ben bunu 2006 yılında Fransa'ya geldiğim zaman gördüm. Lenin'in çok güzel bir sözü var: 'Organize olmuş azınlıklar organize olmamış yığınları idare eder.’
Maalesef bizim millet olarak beceremediğimiz şey bu organize olmak işi. Burada 500 bin Ermeni yaşıyor ve bu kadar Ermeni her türlü gündemi işgal edebiliyor. Burada yüz binlerce Türk var ama biz her ne hikmetse bir türlü birbirimizi beğenmiyoruz. Hepimiz ayrı bir cumhuriyetiz. Herkes ayrı cumhuriyet olunca da başımıza her iş gelir.
Bizim kültürümüz der ki; birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır. Arkadaş rahmet ve bereketi görmek istiyorsan, burada göğsünü gererek yaşayacaksan, bir ve beraber ol. Birbirimizi noksanımızla sevmek durumundayız. Birbirimizi fikir ayrılıkları nedeniyle ittiğimiz sürece bunun darbesini biz görürüz. Öyle son dakika müdahalelerle bu olmaz. Esas burada yaşayan sizsiniz ve sizin burada organize olmanız lazım.
Bakın Amerika'nın nüfusu 300 milyon. İçinde 6 milyon 200 bin Yahudi var ama her başkanlığa aday olan kişi seçilince ilk İsrail'e selam gönderiyor. Niye? Organizeler de ondan. Biz her yerde böyleyiz, birbirimizi beğenmiyoruz. O zaman hiçbirimizin yapacağı bir şey yok. Hatasız bir Allah. Beni seviyorsan hatamla kusurumla seveceksin. Ancak o zaman buralarda sözümüz geçer. Karşımıza on tane farklı farklı dernek, görüş, birbirini beğenmeyen, sevmeyen insanlar geldiği zaman biz de ne yapacağımızı şaşırıyoruz".
- TÜSİAD Başkanı Boyner
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise, bu tip tasarıların her seçim dönemi oluşturulduğunu ve kendilerinin de hem iş dünyası adına hem de tüm sivil toplum adına tepki ortaya koyduklarını ifade ederek, seçim kaygıları ile gündeme getirilen bu konunun ilişkilere ve ticarete verebileceği zararları Fransa'daki iş dünyası ile paylaştıklarını anlattı.
- TBMM Dış İlişkiler Heyeti Başkanı Bozkır
TBMM Dış İlişkiler Heyeti Başkanı Volkan Bozkır da konuşmasında Türkiye ile Fransa arasındaki köklü ilişkilere ve ticaret hacmine değinerek bu tasarının gereksizliği, haksızlığı ve zamansızlığına vurgu yaptı.
Fransa'ya tehdit etmek, ültimatom vermek için gelmediklerini anlatan Bozkır, çizdikleri tabloyu ortaya koyduklarını ve Fransız makamlarının ve yetkililerin bu tabloya bakarak neler olabileceğini anlamalarını temenni ettiklerini kaydetti. Eski dönemler ile bugün arasında çok büyük farklılıklar olduğunu dile getiren Bozkır, 2001 yılında sözde soykırımın tanınması ve 2006'da yine benzeri yasa tasarısının onaylanması konusunda Türkiye'nin pek bir şey yapamadığını ileri sürerek bunun da sonucunun aynı olacağını düşünenlerin yanıldığını şu sözlerle anlattı: "2000 yılında o ilk tasarı geçtiği zaman bugünkü meclis ve hükümet yoktu. 2006 yılında Türkiye'nin AB süreci vardı. İnsanların gözü belki de bu sürecin ilerlemesi için oralara bakabiliyordu. Ancak bugün Fransa hem Türkiye'nin AB sürecini durduran ülke olarak duruyor hem de ikili ilişkileri zora sokabilecek bir adım atıyor. Türkiye'nin eli artık AB sürecinden dolayı bağlı değil".
Bozkır yapılan temaslarda açıkça Fransa'nın bu kadar tepki görüleceğini hesaba katmadığını gördüklerini ifade etti ve oluşacak olumsuzlukları daha iyi hesaplamak gerektiğini anlamış olduklarını sözlerine ekleyerek bu tasarıyı belki engelleyemeyeceklerini ancak bundan sonrasından bu hesapların çok daha iyi yapılacağından emin olduklarını kaydetti.
- TBMM Dış İlişkiler Heyeti Üyesi Koç
TBMM Dış İlişkiler Heyeti Üyesi Haluk Koç da birlik çağrısı yaparak, burada iktidar ve muhalefetin birarada hareket ettiğine ve yapılan haksızlığa karşı görüş farkı olmadan Türkiye'nin çıkarlarını korumakla yükümlü olduklarını söyledi.
Konuşmalardan sonra Fransa'da bir çatı derneğin başkanı olan Hikmet Türk söz alarak, 80 ayrı Türk derneği ile anlaştıklarını ve 22 Aralık sabahı Fransa Meclisi önünde 20 bin kişi toplayacaklarını açıkladı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |