13.01.2012 / Ankara
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
11 – 13 Ocak 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen, İslam ülkelerine UMEM Beceri’10 projesinin tanıtımının yapıldığı, Genç İstihdamı Artırmak İçin Beceri Geliştirme Projesi Çalışma Ziyareti’nin kapanış oturumu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Direktörü Dr. Savaş Alpay’ın konuşmalarıyla yapıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, özellikle son iki yıldır dünyanın hızlı bir ekonomik ve siyasi değişim içinde olduğunu vurgulayarak, “Dünyanın dört bir yanından gelen haberler, küresel siyaseti ve ekonomiyi etkilemekte. Bu süreçte değişime hazırlıklı olmak kazanmanın anahtarı olarak karşımıza çıkıyor. İslam dünyasının birer parçası olarak bizler, etrafımızda olup bitenin farkında olmalıyız. Dönüşümü görmeliyiz. Hızla yükselen ekonomik güçleri gözden kaçırmamalıyız. Bunu yaparken özeleştiri yapmayı ihmal etmemeliyiz” dedi.
-“57 İslam ülkesinin dünya zenginliğinden aldığı pay sadece % 11”
SESRİC’in 2011 yılında İslam dünyasındaki ekonomik gelişmeleri ele aldığı raporunu incelediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “2011 itibari ile İslam Coğrafyasının nüfusu, dünya nüfusunun yaklaşık % 23’ü. Fakat, 57 İslam ülkesinin dünya zenginliğinden aldığı pay sadece % 11. Tek başına ABD dünya zenginliğinin % 19’una, Çin ise % 13’üne sahip. Biz 57 ülke toplamda bu zenginliğe ulaşamamışız. Dünya Bankası 57 İslam ülkesinden yalnızca 7’sini yüksek gelirli ülkeler kategorisinde koymuş. Öte yandan, şu anda “en az gelişmiş ülke” kategorisinde olan 49 ülkenin 21’i maalesef İslam ülkeleri.
En zengin İslam İşbirliği Örgütü üyesiyle en fakiri arasında 220 kat fark var. Zenginliğin yolu yatırım ve ticaretten geçer. İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacmine bakıyoruz; 2010’da ticaret hacmimiz 533 milyar dolarda kalmış. Bizim potansiyelimiz bunun katbekat üzerinde. Elbirliği ile çok daha iyisini yapmamız lazım.”
-“İşsizlik problemi, Arap Baharının da temelinde yatıyor”
Arap Baharı olarak bilinen sürecin İslam coğrafyasının çehresini değiştirdiğini vurgulayan TOBB Başkanı, “Tunus’taki bir işsiz kardeşimiz bu sürecin fitilini ateşledi. Refaha ulaşmak için sıkıntılı, sancılı günler geçirildi. Sürecin tamamlanması zaman alacak, belki sıkıntılı günler devam edecek. Fakat sonuçta refaha da ulaşılacak; işsiz iş, aşsız aş bulacak. Görüyoruz ki dünyanın yaka silktiği işsizlik problemi, Arap Baharının da temelinde yatıyor” şeklinde konuştu.
Doğal kaynakların halkı değil devletleri zenginleştirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “İşsizliğe çare kaynağı ticarettir, girişimciliktir. Risk üstlenecek, geleceğe yatırım yapacak müteşebbislere ihtiyacımız var. Ülkelerimizde girişimci orta sınıfı oluşturmalıyız. Bu müteşebbisler istihdam yaratacak, işsizlere iş sağlayacak, ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.
Hisarcıklıoğlu, ''Gözümüzün önüne perde inmiş. Birbirimize düşman gibi bakıyoruz. Birbirinizi sevmedikçe mükemmel insan olamazsınız diyor ama biz birbirimizin arasına sevginin üstünde duvarlar koyuyoruz. Bunun hesabını hiçbirimiz veremeyiz. Sadece siyasi liderlere işi fatura edemeyiz'' diye konuştu.
- “Genç kızlarımıza Hz. Hatice’yi örnek gösterelim”
İnsan kaynağımızın yarısını kullanarak zenginleşemeyeceğimizi hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kadınların da iş hayatına katılmasını ve girişimciliğini desteklemek gerektiğini belirterek şunları kaydetti: “Hepimiz Elhamdürüllah Müslümanız. Peygamber efendimizi örnek alıyoruz. Ama kadınların iş hayatına girmesi konusunda bir eksiğimiz var. Peygamber Efendimiz’in eşi Hazret-i Hatice çok başarılı bir kadın girişimci idi. Genç kızlarımıza Hz. Hatice’yi örnek gösterelim. Onların iş hayatında önlerini açalım.”
-“Nitelikli iş gücü yaratmak amacıyla UMEM Beceri’10 projesini başlattık”
İşsizliğin, Türkiye için de çözülmesi gereken sorunların başında geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizde hala 2,4 milyon işsiz var. Ancak, ilginç bir şekilde, meseleyi iş adamlarımıza sorduğumuzda eleman ihtiyaçları olduğunu söylediler. Sonra araştırdık ve gördük ki, işsiz çok ama nitelikli eleman yok. Bu sorunu çözmek, işsizlerimize nitelik kazandırmak, nitelikli iş gücü yaratmak amacıyla UMEM Beceri’10 projesini başlattık. 3 gündür projeyi detaylı olarak incelediniz.
Kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğinin müthiş bir örneği olan UMEM projesinin başarısını, paydaşlarımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin özverili çalışmalarına borçluyuz. Biz ülkemizdeki işsizlik sorununu çözmeye kararlıyız. Bu sebeple sanayide başlattığımız kursları, hizmetler sektörüne de yayacağız” dedi.
TOBB olarak dost ülkelerin Sanayi ve Ticaret Odalarının gelişimine yönelik programlar hazırlamaya ve tecrübe paylaşımında bulunmaya önem verdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bu sebeple, sizlerin 3 gündür yer aldığı bu çalışma ziyareti bizim için oldukça önemli. Ayrıca, güçlü, işleyen, hizmet üreten, girişimciliğe destek veren oda sistemi için, İslam Ülkelerine dönük olarak kapasite geliştirme programları uyguluyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, organize sanayi bölgeleri, ulaştırma, ticaret borsaları gibi alanlarda deneyimlerimizi paylaşan eğitim programları gerçekleştiriyoruz.
İslam ülkelerine yönelik eğitim işbirliğinde, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Sayın Ahmed Muhammed’in katkılarını dile getirmek ve huzurunuzda kendilerine teşekkür etmek isterim.
İslam Coğrafyasının birer parçası olan bizler, bildiklerimizi paylaşmalı, bilmediklerimizi birbirimizden öğrenmeliyiz. Ancak böylelikle birlik ve beraberlik içinde olur ve uluslararası sistemde önemli aktörler haline gelebiliriz.”
-''En önemli varlığımız genç nüfusumuz''
SESRIC Direktörü Dr. Savaş Alpay da toplantının, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeler arasındaki işsizliğin azaltılması ve kolektif refahın arttırılmasına katkı sağlayacağını belirterek, UMEM 10 Projesinin Türkiye'nin edindiği becerilerin diğer ülkelere iyi uygulama örneği olarak aktarılması açısından faydalı model olacağını söyledi.
Dünyadaki petrol rezervinin yüzde 69'unun, doğalgazın yüzde 65'inin İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerde olduğunu bildiren Alpay, ''Ama bakarsanız, kaçırdığımız en önemli varlığımız genç nüfusumuzdur. İslam ülkelerinde 0-14 yaş nüfusunun oranı yüzde 34 ile gelişmiş ülkelerin iki katı oranındadır. Biz, bu önemli varlığımızı iyi kullanmalıyız. Bu da eğitime önem vermemiz gerektiğini gösteriyor'' diye konuştu.
Alpay, ''Genç nüfusun geleceği bizim ellerimizde, onları doğru bir hizaya yönlendirmemiz için elimizden geleni yapmamız gerekiyor'' dedi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |