21.03.2012 / Ankara
Hisarcıklıoğlu, çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, vizenin kaldırılması halinde iki ülke ticaretinin artacağını anlatırken, politikacılardan işadamlarının önünü açmasını istedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İsviçreli işadamlarına üçüncü ülkelerde işbirliği yapabileceklerini de iletti. Balkanlarda yaklaşık 15 bin yerleşik Türk işadamı bulunduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, özellilkle Ortadoğu ve Orta Asya pazarlarını Türk işadamlarının iyi tanıdığını bildirdi.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde dengesizlik olduğundan söz eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ihracatında İsviçre’nin payının yüzde 1’de kalmasının üzücü olduğunu dile getirdi. Hisarcıklıoğlu Türkiye için önümüzdeki yıllarda en önemli alanlardan birisinin enerji olacağına işaret ederek, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin 100 milyar dolar civarında enerji yatırımına ihtiyacı olduğunu söyledi.
-Hisarcıklıoğlu, TOBB’un yapısı ve Türkiye ekonomisi hakkında bilgilendirdi
Konuşmasında TOBB’un yapısı ve Türkiye ekonomisi hakkında bilgiler veren Hisarcıklıoğlu, TOBB’un 1 milyon 400 bin firmanın üye olduğu iş dünyasının çatı örgütü olduğunu vurguladı. TOBB’un Türkiye’nin en demokratik kurumlardan birisi olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, 59 sektör meclisi ile Türkiye’nin sektörlerindeki en başarılı firmaların örgütlendiğini anlattı.
Kadın girişimcileri teşvik etmek için Türkiye’nin en büyük kadın organizasyonunu kurduklarından söz eden TOBB Başkanı, ayrıca DEİK, TOBB ETÜ, TEPAV ve TOBB’un uluslararası çalışmaları hakkında detaylı bilgiler sundu.
Türkiye’nin ekonomik hedeflerini ve gücünü vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Çin ile İtalya arasındaki en büyük sanayi kapasitesine sahip Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında girme hedefinin altını çizdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk Ticaret Kanunu’nun yeniden düzenlendiğini belirtip, böylece yabancı yatırımların önünün açıldığını söyledi.
- İsviçreli Bakan Johann N. Schneider-Ammann
İsviçre Federal Ekonomi, Teknoloji, Tarım ve Profesyonel Eğitim Bakanı Johann N. Schneider-Ammann da konuşmasına Hisarcıklıoğlu’nun sunumundan ve Türkiye’nin hedeflerinden çok etkilendiğini ifade ederek başladı.
İki ülkenin ortak çıkarları olduğuna işaret ederek, ilişkileri artırmayı istediklerini söyleyen Johann N. Schneider-Ammann “Türkiye ile İsviçre arasında ticaret açısından geliştirilmesi gereken çok şey var. Bizler de bunun için buradayız” dedi. İsviçre’nin üst düzey işadamlarıyla birlikte Türkiye’ye geldiklerini kaydeden konuk Bakan, İsviçre hükümetinin hedefinin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek olduğunu bildirdi.
İsviçre’nin genç Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde önemli bir rolü olduğunu ifade eden Schneider-Ammann, “Son yıllar her iki ülke ekonomisi için de zorluklar oluşturdu. Bu zorluklar devam ediyor. Türkiye aslında çok önemli fırsatlar sunuyor. İki ülke arasındaki mevzuatın ilişkilerin geliştirilmesi açısından uygun olduğunu düşünüyorum. Çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması ile bu daha da güçlendi” ifadesini kullandı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |