29.03.2012 / Malatya
TOBB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TÜRMOB işbirliğinde Malatya’da düzenlenen Şirketlere Yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısına katılmak üzere Malatya’ya gelen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve TÜRMOB Başkanı Nail Sanlı ile beraber, Malatya Ticaret Borsası ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti ve Malatya TSO binasında hizmet verecek olan KGF Malatya Şubesinin açılışını yaptı.
İlk olarak Malatya Ticaret Borsası’nı ziyaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı açıklamada Suriye’deki olaylara değinerek, "Komşusu açken tok yatan bizden değildir prensibini kabul etmiş bir milletiz. Komşularımızın refahlarının yüksek olması bizim için esastır. Demokrasi ve zenginlik birbirinin ayrılmaz bütünüdür. İnşallah kardeşlerimiz biran önce huzura ve rahata kavuşurlar. Antakya, Hatay, İskenderun, Osmaniye ve Gaziantep açısından Suriye çok önemlidir. Suriye'nin bir başka önemli noktası, Ortadoğu'ya ulaşmada transit geçiş noktasıdır. Biran önce aklı selimle kendi vatandaşları arasındaki problemi, başka ülkelerin müdahalesi olmadan aklı selim galip gelir diye ümit ediyorum" dedi.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Esnaf ve sanayicinin dertlerini dinlemek için buradayız. Toplantının ülkemiz ve Malatyamıza hayırlı olmasını temenni ederim" şeklinde konuştu.
-KGF Malatya Şubesi törenle açıldı
Daha sonra Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’na geçen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada Kredi Garanti Fonu'nun Malatya Şubesi'nin açılış törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bugün Kredi Garanti Fonu'nun açılışını gerçekleştirdik. Daha önceden geldiğimde de Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi'nin (ABİGEM) açılışı yapmıştık. Malatya'nın ne ihtiyacı varsa gideriyoruz" dedi.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi almada çektikleri sıkıntı nedeniyle kurulan Kredi Garanti Fonu'nun önemli hizmet vereceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Genelde krediye ulaşmada sıkıntı çekiliyordu. Kredi Garanti Fonu bunu çözecek. İşletmeler, ne ipotek verecek, ne de arkadaşına bana kefil olur musunuz demeyeceksiniz. Biz kefil oluyoruz sana. 37 banka ve finans kuruluşu size kredi verecek. İpotek ve kefil yoktur" şeklinde konuştu.
Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ise 1993'te kurulan Kredi Garanti Fonu'nun 2006 yılında 50 bin lira olan sermayesini öz kaynakları ile 240 milyon liraya çıkardığını belirtti.
1 milyar liralık bir teminat için hükümetin kendilerine yetki verdiğini bildiren Yavuz, hükümete teşekkür etti.
''Kurulduğumuz günden bu yana 14 bin firmaya kefalet vermişiz'' diyen Yavuz, şu ana kadar 3 milyar 300 milyon liralık kefalet yarattıklarını, bunun yarattığı kredinin ise 4 milyar 600 milyon lira olduğunu aktardı.
32. şubelerini Malatya'da açtıklarını ifade eden Yavuz, ''Malatya KOBİ ağırlıklı çalışan bir ilimiz. Buradaki KOBİ'lere hayırlı olsun. Biraz daha hızlı bir şekilde finansmana ulaşacaklarını tahmin ediyoruz'' ifadesini kullandı.
-TÜRMOB Başkanı Sanlı
Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı ise, "Biz de düzenleyici kuruluş olarak bu toplantılarda yer alıyoruz. Önemli sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Türk Ticaret Kanunu'nda reform niteliğinde çok önemli değişiklikler yapılıyor. İş dünyasını rahatsız eden eleştiriler gündeme geliyor. Hak verdiğimiz ve revize edilmesini istediğimiz, hürriyeti bağlayıcı hapis cezasını ön gören durumların gözden geçirilmesini arzu ediyoruz. Küçük revizyonlar yapılarak, mutlaka bu yeni Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girmelidir" dedi.
-Malatya TSO Başkanı Erkoç
Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da konuşmasında, Türk Ticaret Kanunu hakkındaki bazı çekinceleri dile getirdi. Erkoç, "Yeni kanun iş dünyası olarak 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiği zaman bazı bölümleri bizleri sıkıntıya sokacaktır. Revizeye gidilerek gerekli adımlar atılmalıdır. Malatya kayısı diyarıdır. Bağ-Kur'daki kesintilerin yüzde 1'den 5'e çıkarılması, fiyatların aşağıya çekilmesine neden oldu. Üreticileri de ciddi anlamda sıkıntıya
soktu. Bunun da çözülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
-Yeşil pasaport isyanı
Açılış töreninin ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Malatya ili oda ve borsa meclis üyeleri müşterek toplantısına katıldı.
Konuşmasında Nemrut Dağı konusundaki tartışmalara değinen Hisarcıklıoğlu, "Biz Nemrut'u Ankara'ya taşıyalım, herkes rahat etsin" esprisinde bulunarak, "Nemrut meselesi, aslında 74 milyonun, Nemrut, 81 vilayetin. Ama bundan en başta istifade edecekler, bu bölgedeki vilayetlerimiz. İşte bundan kim faydalanır? Adıyaman, Malatya, Elazığ, Tunceli faydalanır. Hep beraber Nemrut bizim. Hep beraber ortak sahip olup, hep beraber ortak proje üretiyor olmamız lazım" dedi.
İşadamlarına yeşil pasaport verilmesiyle ilgili olarak değerlendirme de yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Ancak öğretmen bir kız ile evlenseydim ben, yeşil pasaport taşıyacaktım. Girişimciler, bak çocuklarınızı yetiştirirken, bak şunu yapın, evlendirirken, muhakkak memur bir kız ile evlendiren. O zaman yeşil pasaport sahibi oluyorlar. Öğretmen yeşil pasaport taşısın, tamam. Karşı değilim öğretmenin yeşil pasaport taşımasına. Ama öğretmen kaç defa yurt dışına gidiyor, benim işadamımı kaç sefer gidiyor.
Gittiği zamanlar bizimki mal satmaya gidiyor. En başta kolaylık bize sağlanacak. Ama bu oligarşik bürokrasi halen devam ediyor. Niye devam ediyor biliyor musunuz? Eğer bu işadamlarına yeşil pasaport verirsek, bizim pasaportların başına bir problem mi girer diye, iki sefer kanun tasarısı geldi. Meclis'te son anda, bu memurlar çektirdi. Yine de uğraşıyoruz" şeklinde konuştu.