TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Hapis cezası para cezasına çevrilmeli”


29.03.2012 / Malatya



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Çekte hapis cezasını kaldırdık mı? Kalktı. Niye kalktı biliyor musunuz? 'Ekonomik suça ekonomik ceza' diye kalktı. Peki, ekonomik suçun cezası ekonomik oluyorsa niye Türk Ticaret Kanunu'nda hapis var. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Bunun da para cezasına çevrilmesi lazım'' dedi.​ ​

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile TÜRMOB işbirliğinde, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Şirketlere Yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Yeni Türk Ticaret Kanunu'na değinerek, bundan önceki kanunun 1950 yapıldığını söyledi.

Türk milletinin dünyada Ferrari'ye tüp gaz takan tek millet olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu,”Şimdi Allah razı olsun hükümetimizden bize yeni bir Türk Ticaret Kanunu çıkardı. Devrim niteliğinde mi? Devrim niteliğinde. Bu çok kolaylık getiriyor bize. Bu konularda ben TOBB Başkanı olarak bu yasanın çıkmasında çok büyük emeği olan bir kardeşinizim. Bu yasa 1535 madde. Meclis'in normal trafiğinde görüşülse idi 1,5 senede çıkacaktı. Meclis'in normal trafiğinde bunların çıkabilmesi mümkün değil. Biz de diyoruz ki Türk iş dünyası olarak siyasilerden tek bir isteğimiz var, para istemiyoruz, pul istemiyoruz. Bizim sahamızı rakiplerimizle eşit şartlara getirin. Biz o zaman bu maçı almasını biliriz, bu işi beceririz.” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, kendisinin de girişimleri ile Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 3,5 günde çıktığını belirterek, “Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Bir araya gelince rahmetin ve bereketin ne olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.

-"Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda bazı düzeltmeler yapılmalı"

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda bazı hususların değiştirilmesini istediklerini de belirten Hisarcıklıoğlu, “Adalet Bakanı'na yaptığımız ziyarette 'bu yasanın bazı maddelerinde çekincemiz var' dedik ve bunun düzeltilmesini istedik. 'Genel Kurul'da düzeltelim' dediler. Fakat şanssızlığımız bu yasa seçimlerden önce çıkan son yasa. Yani Meclis tatile çıkacağı zaman bu yasa çıktı. Yeni Türk Ticaret Kanunu'ndaki bazı hususları tartışarak siyasilere bildirmek için toplantılar yapıyoruz. Ancak bu toplantılara iş adamları katılmıyor. Mali müşavirlerden başka gelen olmuyor. Ancak bu kanun en fazla onları ilgilendiriyor” ifadelerini kullandı.

Yeni yasanın çok önemli olduğunu ve uygulamacılar tarafından iyi okunarak algılanması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ''Bizler, devrim niteliğindeki bu yasanın çıkmasını istedik. Ancak bir iki madde konusunda size tüyo vereceğim. Çekte hapis cezasını kaldırdık mı? Kalktı. Niye kalktı biliyor musunuz? 'Ekonomik suça ekonomik ceza' diye kalktı. Peki, kardeşim, ekonomik suçun cezası ekonomik oluyorsa niye Türk Ticaret Kanunu'nda hapis var? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Bunun da para cezasına çevrilmesi lazım. Bir de şeffaflığı yüzde yüz savunuyoruz, açıklığı yüzde 100 savunuyoruz ama Türkiye'de maalesef halka açık şirket sayısı 350 sadece. Hepimiz hisse senedi alıp satabiliriz, halkımızın bunun hepsini bilmesi gerekir mi? Gerekir. Ama ikimiz bir şirket kurmuşuz, bu niye halka açık olacak? Benim kaç lira paramın olduğunu herkes bilecek. Benim yatak odama kadar risk altında. Yarın borcunu ödemezsen yatak odanı bile haczederler öyle mi? Bunu yazan ve düzenleyenlerin bizim sesimize de dikkat etmesi lazım.''

-"İlk 10 ekonomi arasına girebilmemiz için yapısal değişiklik şart"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini hatırlatarak bunun için yapısal değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yapısal değişikliklerin devreye girmesiyle Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olacağına inandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu, hepimiz daha zengin olacağız demek. Bu gün Türkiye'de kişi başına gelir 10 bin dolar, 2023'te inşallah 25 bin dolar alacak.'' diye konuştu.

 

-Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, ekonomik trendlere bakıldığında Türkiye'nin her alanda büyüyen, uluslararası platformda örnek gösterilen bir performans sergilediğini belirtti.

Mevcut Ticaret Kanunu'nun 1957 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yazıcı, kanunu yapan ekibin başında da Alman profesörün bulunduğunu anlattı.

Kanunun 55 yaşında olduğunu ve bu süreçte pek çok yenilik ve değişikliğin yaşandığını ifade eden Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili olarak, ''Nasıl ki araçların hızlı tempoda seyretmesi için otobanlar uluslararası standartlara göre yapılıyorsa, bu kanun da ticaret erbaplarının seyredeceği uluslararası standartlardaki otobanları sanayiciye getiriyor'' ifadelerini kulandı.

Yeni Ticaret Kanunu'nun bin 535 maddeden oluştuğunu ve bütün parti gruplarının örnek ittifakıyla kabul edildiğini kaydeden Yazıcı, komisyon çalışmaları sürecinde de bütün kesimlerin katkı verdiklerini söyledi.

Kanunla getirilen yenilik ve değişiklikleri anlatan Yazıcı, kanunun şirket oluşumunu kolaylaştırdığını dile getirdi. Mevcut kanunla şirket olabilmek için en az 5 ortağın bir araya gelmesi yükümlülüğünün kaldırıldığını belirten Yazıcı, ayrıca şirketin yönetim kurulunda yer alabilmek için pay sahibi olması gerekliliğinin de değiştirildiğini ifade etti. Yazıcı, şirket sahiplerine seslenerek, ''Amacımız sizin yolunuzu tıkamak değil, önünüzü açmak'' dedi. 

Yeni kanunla getirilen bağımsız denetim elemanlarının şirketleri denetleyecek olması hususunun eleştirilere maruz kaldığını belirten Yazıcı, güçlü sermaye için şirketlerin mutlaka bağımsız denetim elemanlarınca denetlenmesi gerektiğini söyledi. Yazıcı, Türkiye'yi ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA