TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar çok para kazanacak


31.03.2012 / Edirne



Edirne’de düzenlenen Trakya Hayvancılık Kongresi’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılıkla uğraşanların çok para kazanacaklarını vurgularken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulacak Et Süt Fiyat İstikrar Kurulu'nda mutlaka, üreticinin, sanayicilerin ve borsaların olması gerektiğini bildirdi.​ ​


TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Edirne Ticaret Borsası ile Namık Kemal Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ''Trakya Hayvancılık Kongresi''nde, dünyanın ana sorununun gıda sorunu olduğunu söyledi.

Dünyada gıda sorununun yaşanmasının iki nedeni bulunduğunu, bunlardan birincisinin aşırı derecede nüfus artışı, ikincisinin ise son 10 yılda alt gelir grubuna dahil olan 1,5 milyar insanın orta gelir grubuna geçmesinin neden olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, tarım ve hayvancılığın eskiden karın doyurmak için yapılırken, bugün ise para kazanmak için yapıldığını belirtti.

Geçen yıl dünyada en çok fiyatı yükselen malın içinde üç tanesinin hayvancılıkla ilgili olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde para kazanmak isteyenlerin tarım ve hayvancılıkla uğraşması gerektiğini bildirdi.

Hollanda'da süt üreticilerinin Türk üreticisinden 10 kat daha fazla para kazandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, para kazanmanın yolunun markalaşmadan, hijyenik, kaliteli üretimden ve pazarlamadan geçtiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, bu sistemlerden bir tanesinin eksik olması halinde para kazanmanın mümkün olmadığını kaydetti.
 
Hayvancılıkta da 3 konunun iyi yapılması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: 
''Hayvancılıkta yem çok önemli. Et ve süt hayvancılığın girdisi yüzde 65-70'ini yem oluşturuyor. Meradaki besicilik çok önemli. Çünkü ot bedava biliyorsunuz. Bedava olan otu biz iyi yetiştiriyor olmamız lazım. Allah bize toprak vermiş, dünyada ekilebilir arazi sıralamasında da dünya dokuzuncusuyuz. Verimli topraklar. Ama, biz boş otun bittiği araziye mera demişiz. Özellikle gelişmiş ülkelerde örneğin Hollanda'da her yıl buğday, arpa eker gibi, profesyonel meracılık ekimi yapıyorlar. Eğer bu işi profesyonel hale getirmezsek, meradan beslenmezsek küspe ile burada rekabet edebilme şansımız yok.

Hayvanın kalitesi de çok önemli... Maalesef biz bir türlü hayvan ırkımızı oluşturamadık. Bütün gelişmiş ülkelere hayvancılık noktasında baktığımız zaman, hepsinin kendi ırkı var. Biz hepsini birbirine karıştırdık, melezi de koruyamadık. Ne olduğu belli değil bizde. Bu nedenle de verim düşük. Ürettiğimiz ürünler modern olmazsa, hijyenik olmazsa rekabet edebilme şansımız olmaz. Eğer Avrupa Birliğine mal satmak istiyorsak, hem verimliliğe hem hijyene en üst standartlarda dikkat ediyor olmamız lazım. Diğer bir konu da kadınlarımızı hayvancılığın içine çekmek zorundayız. Kadın istihdamı AB'de yüzde 60, bizde ise yüzde 26 oranında. Sadece büyükbaş hayvancılığa değil küçükbaş hayvancılığına da odaklanmamız lazım. Küçükbaş süt üreticiliğini desteklememiz lazım.''

Üreticileri müjde de veren Hisarcıklıoğlu, ''Bağkur tevkifatları yüzde 1'den yüzde 5'e çıkmıştı. Borsalarımızdan gelen talep doğrultusunda Sayın Bakanımızla yaptığımız görüşmeler sonunda yüzde 5 olan tevkifatlar yüzde 1'e düşürüldü. Kayıt dışını önleme acısından bu çok önemliydi. Sayın bakana teşekkür ediyoruz.

Borsa Konseyimizde bakanımızla beraberdik. Orada bize Et ve süt ürünlerinin fiyat ve istikrarına yönelik bir müdahale kurulu oluşturulacağını söyledi. Sayın bakan yardımcım burada, bürokratları burada. Orada da ifade ettik. Bizim bakana da ifade ettik. Et, süt fiyat istikrar kurulunda tarafların olması lazım. Taraflar olmazsa bu işi iyi yaptığımızı zannederiz. Onun içinde üretici, sanayici, borsalar bu işin içinde olması lazım.''

-Tarımda ihracat arttı-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da hükümetin, başta eğitim, sağlık, demokratikleşme alanında yapmış olduğu başarılı çalışmalar gibi Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığınında kendi alanlarında çok başarılı çalışmalar yaptığını belirtti.
Türkiye'nin, tarımcılıkta dünyada 11. sırada iken bugün 7. sıraya, Avrupa'da ise 1. sıraya geldiğini vurgulayan Arzu, ''Bu başarı hepimizin. Sanayicinin, üreticinin, pazarlamacınındır. Onun için sizlere teşekkür ediyorum. Siz Türkiye'yi dünyada 11'den 7 sıraya, Avrupa'da da 1.'liğe getirdiniz. Bu başarı sizin başarınızdır. Türkiye'de aynı topraklar üzerinde 23 milyar dolar üretim yaparken, tarımda, son 10 yıl içinde bunu 63 milyar dolara getirdiniz. Bu sizin başarınızdır. Türkiye'deki 75 milyon nüfus, 30 milyon turisti beslemenin dışında Türkiye'deki ihracatı 4,5 milyar dolardan 17 milyar dolara getirdiniz. Sizleri kutluyorum'' dedi.

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı da Türkiye'de bir ilki başararak Canlı Hayvan Borsası'nı kurduklarını, bundan sonra Canlı Hayvan İhtisas Borsalarının kurulması gerektiğini, insanların hayvancılığa ve küçükbaş süt üretiminin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

 Konuşmaların ardından lisanslı depoculuğun silolarının temeli atıldı, Canlı Hayvan Borsası'nın açılışı yapıldı.
    





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA