13.04.2012 / Pekin Çin
-Urumçi Ziyareti
Urumçi bölgesine ilk kez bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ziyareti düzenlendi. 8 Nisan 2012 tarihinde Urumçi’ye giden heyet, bölgedeki yenilenebilir enerji sistemleri üretim merkezlerine gerçekleştirdiği ziyarette bu alanda Çin’i Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti.
-Pekin’i ziyaret
10 Nisan 2012 tarihinde Pekin’de, DEİK ve Çin Makine ve Elektronik Ürünler İhracat ve İthalatı Ticaret Odası işbirliğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Başbakan Yardımcısı Sayın Wang Qichan’ın katılımıyla 600 kişinin yer aldığı Türk-Çin İş Forumu gerçekleştirildi.
Forum’da Wang, 41 yıl önce kurulan diplomatik ilişkilerin ardından Çin ve Türkiye’nin ticaret, yatırım, finans, turizm ve altyapı alanlarındaki işbirliğinin başarıyla geliştiğini bildirerek, özellikle son 10 yıl içinde ikili ticaret hacminin 18 kat arttığını belirtti.
Qishan, G-20 üyesi olan Çin ve Türkiye’nin birbirini tamamlayan ekonomik fırsatlara sahip olduğunu ve gelecek vaat eden işbirliği içinde bulunduklarından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
-Qishan’dan Türkiye’ye övgü
Türkiye’nin 2023 yılı itibariyle dünyanın en büyük ilk 10 ülkesi arasına girme hedefine ulaşmak için azimli bir şekilde ilerlediğini belirten Qishan, Çin’in de ekonomik yapısını yeniden şekillendirecek ve ekonomik büyümesinin dönüşümünü sağlayacak, 12. Beş Yıllık Kalkınma planını uygulamakta olduğunu hatırlattı. Qishan, “Uzun vadede, ulaşım, enerji ve iletişim, tren rayı inşası başta olmak üzere altyapı, nükleer enerji, havacılık ve uzay sanayi, enerji verimliliği gibi alanlarda işbirliğimizi arttırmalıyız” dedi.
Tarihi ipek yolunun yeniden canlandırılması, ikili yatırımların korunması revize anlaşmasının bir an önce imzalanması, turizm ve finansal işbirliğinin arttırılması, ticaretin 2015 yılında 50 milyar dolar ve 2020 yılında 100 milyar dolara çıkarılması için daha fazla çalışılması gerektiğini söyleyen Qishan ikili iş birliği için gerekli ortamı yaratmak için Türk hükümeti ile çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.
-Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin avantajlarını anlattı
Başbakan Erdoğan ise, Türkiye ve Çin’in eski medeniyetler olduğunu ve dostluklarının çok uzun bir tarihi olduğunu belirtti. Coğrafi konumu itibariyle Türkiye’nin pek çok avantaj ve kaynak sağladığını ifade eden Erdoğan, son yıllarda yaşanan krizde büyüme gösteren iki ülke olan Çin ve Türkiye’nin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda işbirliğini geliştirmesini temenni ettiğini kaydetti.
Erdoğan, Her iki ülkenin de müteahhitlik alanında dünyanın büyük güçleri olduğunu ve bu alanda 3. ülkelerde beraber iş yapmalarının önemini vurguladı. İki ülke arasındaki ticari hacmin çok hızlı büyüme gösterdiği ancak ticaret açığının Türkiye aleyhine geliştiğini belirterek ticaretin dengelenmesi gerektiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin turizm kaynaklarından her yıl yaklaşık 31 milyon turistin yararlandığın ancak, Çinli turist sayısının çok alt düzeyde olduğunu belirterek, Çinlileri Türkiye’ye davet etti.
Toplantıda DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve CCCME Başkanı Yujian ikili ticari ilişkileri ve yatırımları arttırmak için özel sektöre her konuda desteğe hazır olduklarını ifade etti.
Toplantıların ardından Çinli ve Türk işadamları arasında networking yemeği düzenlendi.
-Şanghay ziyareti
11 Nisan 2011 tarihinde Şanghay’da Türk özel sektörü heyetine Çin’de iş yapma konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştiridi. Toplantıda CCPIT, DEİK İş Konseyi, İşbankası, Garanti Bankası ve Ticaret Ataşesi tarafından sunum yapıldı. Sunumların ardından networking yemeği düzenlendi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |