Haber videosu için lütfen buraya tıklayınız.
Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Konya'nın Türkiye'nin modern marka ve örnek kentlerinden birisi olduğunu söyledi. İdarecileri, siyasetçileri, sivil toplum kuruluşları, iktidarı ve muhalefetiyle herkesin Konya'nın gelişimi için çaba sarf ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, herkesin birlik ve beraberlik içinde Konya için çalıştığını anlattı.
Gelişme için örnek alınacak şehirlerden birisinin Konya olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, Denizli, Gaziantep, Manisa ve Kayseri gibi kentlerin de örnek alınmasını istedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu anlatırken, işsizlerin meslek edinmeleri için yürütülen Beceri’10 Projesi’ne dikkat çekti.
-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise, 11 Ocak’ta Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakeme Usulleri Kanunu tasarılarının görüşmelerine başlanacağını belirterek, ''10 günde bitireceğiz. Kısa sürede bu kanunlar Meclis’ten çıkacak ve yasalaşacak'' dedi.
Şahin, Konya'nın çok yakın bir zamanda Türkiye'nin ticarette ve ekonomide lokomotif ili olacağını, bu potansiyeli ve heyecanı gördüğünü ifade etti. Türkiye'nin en önemli handikaplarından birinin dış ticaret açığı olduğunu belirten Şahin, bunu azaltmanın yolunun ihracatın artırılması ve ihracatı teşvik etmekten geçtiğini söyledi. Şahin, Türkiye'nin, büyük bir kalkınma hamlesi içinde dünyada saygın bir yere gelmek, insanının yüzünü güldürmek, herkesin işinin, aşının olduğu bir noktayı yakalamak için gayretli bir çalışma içerisinde olduğunu vurguladı. TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisiyle özel sektörün öncülüğünde kalkınacağını vurgulayarak, ''Devlete bu alandaki sorunları çözme görevi düşüyor. Devletin görevi, sanayicinin, esnafın, vatandaşın önünü açmaktır'' dedi.
-Devlet Bakanı Çağlayan
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da konuşmasında yüzlerce bankanın battığı, birçok ülkenin iflas noktasına geldiği 2009 küresel krizinde Türkiye'nin önemli bir testten geçtiğini söyledi. Bu dönemde Türkiye'nin, siyasi ve ekonomik istikrarıyla, işini bilen ve özel söktürün görüşlerini dikkate alan bir yapıyla küresel krizi teğet geçtiğini belirten Çağlayan, ''Türkiye 2009 yılındaki küresel krizi, 2010 yılındaki ekonomik başarılarıyla atlatan bir ülke olmuştur. 2009 küresel kriziyle sadece ihracatımız 29 milyar dolar azaldı. Bunun tek bir doları Türk ihracatçısının kabiliyetsizliği veya rekabet şansını kaybetmesinden kaynaklanmış değildir'' dedi. Çağlayan, 2002 yılında Türkiye'nin toplam ihracatının sadece 36 milyar dolar olduğunu, 2008 yılı itibarıyla ihracatını 132 milyar dolara çıkardığını vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Türkiye ihracatını dörde katlamıştır. Türkiye 2002'de yaptığı toplam ihracatını, 2010 yılında sadece otomotiv ile tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde yapmıştır. Bugün Türkiye böylesine küresel krizden başarıyla çıkmış ve 113.7 milyar dolar ihracatını gerçekleştirmiş bir ülkedir. Türkiye bunu, hükümetin, Türk özel sektörünün ve ihracat yapanların desteğiyle gerçekleştirmiştir. Hedefimiz 2023 yılında, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokmak, milli gelirini 2 trilyon dolardan fazlaya çıkarmaktır.
-TİM Başkanı Büyükekşi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de geçen yıl 884 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Konya'nın bu yıl 1 milyar doları geçeceğini söyledi. Konya'nın en çok ihracat yapan 15. il olduğunu ifade eden Büyükekşi, ''Konya son derece büyük bir potansiyele sahip. Buradan 168 ülkeye ihracat yapılıyor. Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine önemli oranda ihracat gerçekleştiriliyor'' dedi. Büyükekşi, Türkiye olarak Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflediklerini de söyledi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından vergi rekortmeni firmalara ödülleri verildi.