24.04.2012 / İzmir
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, geçen yılki tanıtım toplantılarına ilgi gösterilmezken bugün yoğun katılım olmasının hapis cezalarına ilişkin düzenlemeden kaynaklandığını vurgulayarak, ''Hapsi duydunuz geldiniz buraya, yoksa gelecek haliniz yoktu. İlgi muhteşem. Allah bunu yazanlardan razı olsun. Bizim dikkatimiz ancak böyle kendine geldi, uykudan uyandık'' dedi.
Kanunun devrim niteliği taşıdığını, 10 yıl önceden bu yana, bu yasanın destekçisi olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''1950 modelle 2012 model araba yarışmaz. Türkiye'nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomi arasına girme hedefi var. Türk özel sektörü başarı hikayesi yazıyor. Dünyanın en hızlı büyüyen üç ekonomisinden biri. Rekabet endeksinde 65. olmamıza rağmen bunu yapıyoruz. Onun için de ticaret hayatının devrim niteliğinde yasalara ihtiyacı var diyorduk'' şeklinde konuştu.
Kanuna yönelik çekincelerin dile getirilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın ''bu yasanın insan yapısı olduğunu, hata olabileceğini'' ifade ettiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ''Makul, aklı başında değişikliklerin yapılması noktasında bir fırsatımız var. Söyleyeceğiniz bir şey, aksaklık, noksanlık varsa söyleyin. Bu Türk ticaret hayatının anayasası tümden değişiyor. Sabah işlerini açmaktan, akşam kapatana kadar bildiğiniz tüm usül ve esaslar değişiyor. Onun için dersimize hepimizin iyi çalışması lazım.
Bu kıyafet üstümüze oldu ama kol boyu uzun, bir de düğme ilikle karşı karşıya gelmiyor. Bunları deyince 'TOBB, bunun karşısında' deniyor. Yahu bunun çilesini çeken benim, sen de benim yanımdaydın bu çileyi çekerken. Benim istediğim kol boyu uzun, bunu düzeltin. 'Vay, bu kanunun ana kolonunu kesmek istiyorlar' diyorlar. Herkesin huzurunda söylüyorum. Biz bu yasayı istiyoruz. Çek yasasında karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırdık mı- Ne diye, ekonomik suça ekonomik ceza diye. Bizim dediğimiz de bu.''
- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, bugün yürürlükte bulunan TTK'nın 1957 yılında çıktığını hatırlatarak, Türkiye ticaretinin 55 yaşında bir araçla yürütülmeye çalışıldığını, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek yeni TTK için 11 yıl çalışıldığını kaydetti.
Kanunun yılbaşından bu yana tartışıldığını, aksamaya yol açabilecek, beklenen hedeflere ulaşmaya engel olabilecek düzenlemeler varsa bunların kamuoyunda tartışılmasını istediklerini ifade eden Yazıcı, iş adamlarının, mali müşavirlerin ve avukatların bu kanunu okumasının şart olduğunu dile getirdi. Yazıcı, aksi taktirde kanun yürürlüğe girdikten sonra uygulama noktasında bunun aksaklıklara neden olabileceğini, bürokrasi önünde dosya birikimine yol açabileceğini, bunun işlemlerin maliyetini artıracağını söyledi.
Kanunun getirdiklerini anlatmak, eleştirileri almak için 13 ilde interaktif bir tartışma ortamı oluşturduklarını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu: ''Ben bu tartışmalar başladığında basın bana soru yönelttiğinde 'henüz haklı bulduğum bir nokta yok' demiştim. Ama bu söylenenleri eliyoruz. Eleğin altına inmeyenleri bir daha eliyoruz. Üzerinde kalanlar ayıklayacağımız konular. Böyle birtakım alanlar, eleğin üzerinde kalanlar var. Teknik düzeyde arkadaşlar çalışıyor. Hem Adalet Bakanlığı, hem benim bakanlığım çalışıyor. Tasarıyı hazırlayan uzman kuruluşla müzakere edeceğiz. Siyasi parti gruplarıyla ittifak sağlayarak, yapacağımız düzenleme de o kadar fazla boyutlu değil, bunları bir çırpıda Meclisten geçirmeyi sağlarız.''
Kanunun Türk ticareti için otoban işlevi göreceğini, ticaret yapanların hızlı, güvenli seyrine imkan tanıyacağını ve hiçbir kanunun ''şirketler, insanlar zarar görsün, rekabet gücü, geliri azalsın'' diye çıkarılmayacağını ifade eden Yazıcı, Türkiye'de kayıt dışılık oranı ne kadar sıfıra yaklaşırsa kayıtlı olanların vergi yükünün o kadar azalacağını vurguladı.
-TÜRMOB Başkanı Sanlı
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı ise, Türkiye'de de artık tüm dünyada uygulanan muhasebe standartlarının uygulanacağını, yasayla kayıt dışılığın önleneceğini, yabancı sermayenin daha güvenli şekilde ülkeye girebileceğini ifade etti.
Sanlı, yeni kanunda özellikle internet sitelerinin oluşmasını, şirket ve ortaklarının borçlanmasını düzenleyen maddeler, hapis cezası ve bilgi belgelerle ilgili şirketler hukukunda yapılan değişikliklerle ilgili eleştiriler bulunduğunu, bunlar içinde özellikle iş dünyasının hapis cezaları konusundaki tereddütlerini haklı gördüklerini belirtti.
Sanlı, ''Bu haykırışlara kulak verilmesi gerektiğine biz de inanıyoruz. Ekonomik suça ekonomik ceza ilkesine inanıyoruz. Kaldı ki çek yasasında da bu anlayışla önemli düzenlemeler yapıldı'' dedi.
İkincil düzenlemeler sırasında mikro ölçekte çalışan şahıs firmaların TTK kapsamına alınabilmesi için ticari işletmeye geçmesinin kolaylaştırılması, şirket borçları konusundaki eleştirilerin dikkate alınarak kar, ön kar ve temettü paylarının gündeme gelmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Sanlı, hiçbir erteleme ve öteleme olmadan kanunun uygulamaya girmesinden yana olduklarını da sözlerine ekledi.