25.04.2012 / Manisa
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada, girişimcilik ödülü veren biri olarak girişimci ödülünü almanın kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Benim için büyük bir onur. Teşekkür ediyorum” dedi.
Manisa’nın mutluluk veren bir şehir olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Manisa umut demek, insanın moralinin düzeldiği şehirdir. Dünyanın etrafını 8 kere dönmüş birisiyim. 81 vilayeti tek tek gezerek odalar ve borsalar ile birlikte çalışmalar yaptım. Moralle döndüğüm kentlerden biri Manisa olmuştur” şeklinde konuştu.
-Manisa müthiş bir sanayi kenti
“Allah size müthiş bereketli bir toprak vermiş” diyen TOBB Başkanı, “Türkiye’nin ve Manisa’nın zenginliğine zenginlik katıyorsunuz. Diğer taraftan tarımın başkentlerinden biri iken, şimdi çok önemli sanayi kentlerinden biri haline geldiniz. Benim örnek verdiğim kentlerden biri oldu. Manisa tarım kenti iken, sanayi kenti haline geldi. Aslında Türkiye’nin dönüşümünün somut bir göstergesi. Padişahlar neden şehzadelerini Manisa’da yetiştirerek, Osmanlı’nın başına geçirmiştir. Eğer şehzadeler gelip eğitimlerini buradan alarak ülkenin başına geçmişse bunun altı boş değildir. Manisa bugün benim için müthiş bir sanayi kenti” dedi.
OSB’de müthiş bir başarı hikayesi olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bülent Koşmaz başta olmak üzere kendisini ve yönetimini kutluyorum. Türkiye’de örnek bir sanayi bölgesidir. Financial Times’da bütün sanayi bölgeleri arasında yapılan yarışmada birinci olmuştur.
‘Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır’ derler büyükler. Birlikte olursanız bunlar başarı olur. Birlikte hareket edebilen şehirler kazanmıştır”.
Manisa’da UMEM projesini devam ettirildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, hizmet ve tarım sektörünün de projeye dahil edileceğini söyledi.
-BALO’ya övgüler yağdırdı
Yeni Teşvik Sistemi hakkında bilgiler veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Özellikle yeni teşvik yasası ne getiriyor bunu size anlatacağım. Yeni teşvikte arsa yatırım yeri tahsisleri ücretsiz oluyor. OSB’de yaparsanız 4 puanını devlet ödüyor. Kredi faizlerini 12 olduğunu düşünürseniz, devlet 4 puanını veriyor. İstihdam desteği konusunda 5 yıl boyunca sigorta işveren payını devlet ödeyecek. Bu OSB’de olursa 6 yıl boyunca sağlayacak” dedi.
Manisa’nın bir işe daha öncülük ettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bizde TOBB olarak bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz ve ortak olarak gösterdik. 74 oda ve borsamız ortak oldu. Manisa’yı, Avrupa’nın ortasına bağlayacak olan BALO projesini MTSO başlattı, birde ortak oluyoruz. Bu hayırlı bir iş. Bu yüzden de kutluyorum” ifadelerini kullandı.
-“Girişimcilikte müthiş bir başarı hikayesi yazıyoruz”
Hisarcıklıoğlu, kendisinin Kayserili olduğunu belirterek, nasıl ticaret yapılacağını anlatarak şunları kaydetti:
“Övünmek gibi olmasın Kayseriliyim. Bu işi anlatmak zor. Konum gereği ve aldığım ödül nedeniyle bunu anlatacağım. Bütün iş hayalle başlar. Hayatınızda en özgür olacağınız alan hayalinizdir. Hayal etmekten korkmayın. Hayalde büyük düşünmekten korkmayın.
Hayallerinizi de bir hedefe koymanız lazım. Hedef olmadan hayallerinizin gerçekleşmesi mümkün değil. Uçurumu geçmek istiyorsanız, küçük adımlar ile değil, büyük adımlar atarak geçmelisiniz. Büyük adım atmaktan korkmayın. Büyük adımlar atın.
Hedefsiz gemiye rüzgar yardım edemez. Hedef olmadan bir yere varamazsınız. Hayal var, hedef var, çalışmadan hiçbir şey olmaz. Hayatında bir şeylerden feragat edebilirsen başarı geliyor. Hem çok iyi çalışacağım, hem de çok iyi eğleneceğim, üstüne birde hedefime ulaşacağım, yok böyle bir şey.
Bizim Türkiye olarak bir şeye ihtiyacımız var. İkinci dünya savaşına yıkılan iki ülke Almanya ve Japonya küllerinden doğdu. Bu girişimcilik ile oldu. Savaş sonrasında bu insanlar yeniden girişimciliğe başlayarak, ülkelerini bugünkü konuma getirdi.
İddiamız varsa, tek bir gerçek var, oda girişimciliktir. Girişimcilikte müthiş bir başarı hikayesi yazıyoruz. Neden girişimcilik istiyoruz. Çünkü açık söyleyeyim, zengin olmak istiyoruz. Doğal kaynaklar ile ancak devletler zengin olur. 74 milyonun zenginleşmesini istiyorsanız, girişimciliği destekleyeceksiniz. Girişimciler insana ekmek ve aş verir. Bugün için insanlara faydalı olabilmek için insanlara iş ve aş vermek lazım. İş ve aş, insanın karnınız tok, sırtının pek olması demektir. Eğer düzgün tüccarsan, öldüğün zaman şehitlik mertebesindesin diyor.”
-“Girişimcide her kazanç yatırıma döner”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki girişimci sayısına değinerek, “Türkiye’de 1 milyon 300 bin girişimci var. Japonya’nın iki misli gerisindeyiz. Girişimcide eksikliğimiz var. Türkiye, artan nüfusu ile birlikte her yıl 750 bin istihdam nüfusuna katılıyor. Türkiye her yıl 750 bin kardeşine iş bulmak zorunda. Stokta ise 2 buçuk milyon kişi var.
Türkiye’de girişimciliği ancak destekleyerek sağlayabiliriz. Girişimcide her kazanç yatırıma döner. Bu bir hastalık sanayici için. Her yatırım bir kişiye iş demek. Biz para pul istemiyoruz. Bizim isteğimiz rakiplerimiz ile bizleri aynı seviyeye getirsinler. Onların oynadığı sahada oynamak istiyoruz.
Kadınların girişimcilikteki oranı yüzde 6. Türkiye’de kadınların iş hayatına katılmasındaki oranı yüzde 28, dünyada yüzde 68. Kızları çok iyi eğitiyoruz, güzel üniversitelere gönderiyoruz, mezun olduktan sonra iyi bir koca bulduktan sonra evlendiriyoruz. Bir müslümanın kendisine örnek aldığı kişi peygamber efendimizdir. Eşi Hz. Hatice Validemiz ise Mekke’nin en büyük tüccarlarındandı. Şimdi soruyorum, kızlarımızı niye girişimci olarak yetiştirmiyoruz” dedi.
-Bülent Koşmaz: “Teknoloji devrimini yaşıyoruz”
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz da, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 3. ülke olduğunu belirterek, “Son 2 yılda Avrupa’da 4 başbakan istifa edip, 10 hükümet değişirken, Afrika ve Ortadoğu’daki siyasi krizde ise son bir yılda 4 devlet başkanı görevini bıraktı. Ekonomik ve siyasal krizlerin yaşandığı bu coğrafyanın tam ortasında bulunan ülkemiz ise 2011 yılında yakaladığı yüzde 8,5’lik büyüme ile Avrupa’nın en çok, dünyanın ise Çin ve Arjantin’den sonra en hızlı büyüyen üçüncü ekonomisi oldu. GSYH’mız 772 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılının 3. çeyreğinde ise 9,6’lık bir büyüme oranı ile dünyanın en çok büyüyen ekonomisi oldu. 9.6’lık büyümede, özel tüketim ve yatırımların katkısı 11,5, olurken kamu yatırım ve harcamaların 1,2 katkısı oldu. Dış ticaretteki aleyhe denge ise bu rakamı 3,1 geriye çekti. Yani ithalatımız kadar ihracatımız olsaydı 12,7 gibi başka bir rekor kırılacaktı. Gördüğünüz gibi bu büyümenin çok büyük miktarı özel sektör kaynaklı olarak gerçekleşmiştir. Yani dünyanın dört bir yanındaki Türk iş adamlarının gayretleri ile insanımızın sahip olduğu girişimcilik ruhunun birleşmesiyle gerçekleşmiştir” dedi.
Girişimciliğin önemine değinen ve her yıl 750 bin kişiye istihdam yaratma zorunluluklarının olduğunu vurgulayan Koşmaz şunları söyledi: “İstihdam yaratmak istiyorsak başka çaremiz yok. Çünkü biliyoruz ki girişimciler sadece kendi sofralarına değil başkalarının sofralarına da ekmek götürülmesine vesile oluyorlar. İmkan tanınınca, fırsat verilince. Nasıl bir azimle işini kuruyor, çevresine iş ve aş sağlıyor.
Dün, üretim bandında montaj yapan kardeşim bugün yan sanayiciyim diyebiliyor, üniversiteden mezun kardeşim hayallerine kavuşuyor, uluslararası yabancı bir sermaye için üretim yapabiliyor. Öğretmen arkadaşım sektördeki boşluğu yakalıyor, helal gıda kavramını ön plana çıkarabiliyor.
Başka bir taraftan baktığımızda artık küreselleşmiş bir ekonominin içersindeyiz ve artık girişimcilik desteklenmesi gereken konulardan birisi olmaktan çıkmış,
500 milyar dolarlık ihracat yaparak dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedeflerimizi gerçekleştirebilmemiz için temel çalışma alanı olmuştur. Artık, dünyanın en büyük 200 şirketi dünya ekonomisinin yüzde 25’ni yönetmektedir.
Bugün Apple dünyanın en büyük şirketi ama listenin zirvesi her birkaç yılda bir değişiyor. Akıl almaz bir dönüşüm ve dinamizm içerisindeyiz. Bu yüzden son otuz yılda değişmeyen tek şey değişim oldu. Dünyada sanayi devrimi yaşanırken bu devrime ayak uyduran ülkeler uzun yıllar bunun getirdiği üstünlüğü yaşadılar. Şu anda da yıkılmaz sanılanların var olma savaşı verdiği bir dönemi, Teknoloji devrimini yaşıyoruz.
Dünyada 845 milyon Facebook kullanıcısı, 1 milyar bilgisayar var, artık bambaşka pazarlar tanımlanıyor. Dünyanın en büyük iç pazarı olan ABD’de internet üzerinden satış tüm perakende sektörünün yüzde 11’ine ulaştı. Google bir iletişim şirketi ama araba sektörüne yatırım yapıyor, Microsoft bir yazılım şirketi ama cihaz üreticisi olmak istiyor. Kalın ve belirgin sınırlar kalmadı, çok ince ve bulanık sınırlar var. Bu nedenle ülkemizin bu yükselişini sürdürebilmesi için olmazsa olmaz kavramın, yaratıcı, esnek ve kalıpların dışına çıkabilen, fark yaratabilen girişimci ruh olduğunu düşünüyorum.
Başkanımızın da hep söylediği başımıza icat çıkarabilme yeteneğini gelecek nesillerimize aşılamamız gerekiyor. Ülkemizde girişimcilik kavramına farkındalık sağlayarak bizlere bu doğrultuda çalışmalarda bulunma imkânı tanıdığınız için şahsım, Manisa Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve meclis üyesi arkadaşlarım adına, Türk girişimciliğine yaptığınız katkılardan dolayı teşekkürlerimizi sunuyor 2011 yılı, yılın girişimcisi seçilmenizi tebrik ediyoruz.”
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |