25.04.2012 / Ankara
Hisarcıklıoğlu, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ODTÜ Girişimcilik ve İnovasyon Destek Programı'nın açılış törenine katıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de en büyük eksikliğin bilgi ile ekonomiyi buluşturmak olduğunu belirterek, ODTÜ'nün Girişimcilik ve İnovasyon Destek Programı ile bunu başardığını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de girişim kültürünün yeni yeni oluşmaya başladığını, ülkede 1900'lerin başında kimsenin sanayici ya da tüccar olmak istemediğini, o dönemin gözde mesleklerinin askerlik ve bürokratlık olduğunu aktardı.
Japonya ve Almanya'nın 2. Dünya Savaşı'nda yerle bir olan iki ülke olmasına rağmen sonraki 30 yılda dünyanın üç büyük ekonomisi arasına girmeyi başardığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''Bu başarının sırrı savaştan önce olan girişimci ruhun savaştan sonra da devam etmesi. Girişimcilik niye önemli? Baktığımız zaman bütün dünya değişim içinde. Üretimde, bilgide ve pazarlamada sınırlar kalkıyor. Ülkeler arasında çetin bir yarış var. Durduğunuzda kaybediyorsunuz. Yarışta öne geçenler girişimcileri başarılı olanlar olacak.''
Girişimcilik için olmazsa olmazın hayal gücü olduğunu, her şeye bir sınır çizilebildiğini ama hayal gücünün sınırlarının bulunmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Mark Zuckerberg'un bugün değeri milyar dolarla ifade edilen Facebook'u bir bilgisayar yardımıyla garajda kurduğunu, yine uluslararası Apple ve Google gibi markaların da yine hayal gücünün ürünü olarak kurulduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu, yeni nesilin bilgili, değişime açık olduğunu, her Türk gencinin Zuckerberg olmasının önünde hiçbir engelin bulunmadığını belirterek, şöyle konuştu:
''En büyük eksikliğimiz bilgi ile ekonomiyi buluşturmaktı, ODTÜ bunu başardı. Girişimci olmak için paraya ihtiyaç yok. Yeni iyi bir fikir olduğu zaman ona her zaman para bulunur. Bizim kültürümüzde israf haram ama işgücümüzün yarısını oluşturan kadınlarımızdan yeteri kadar yararlanamıyoruz. Girişimci sayısını artıralım derken kadın girişimci sayımızı da arttırmalıyız. Bu konuda çok eksiğimiz var. Kadınlar, üyelerimizin sadece yüzde 6'sını oluşturuyor, bu oranı artırmalıyız. Bunun için TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nu kurduk. Böylelikle kadınlara başarılı rol modeller oluşturmak istiyoruz.''
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |