TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Tahkim, tüm taraflar için ‘kazan-kazan’ mekanizması


30.04.2012 / Ankara



Milletlerarası Tahkim Semineri’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tahkim’in anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştırması bakımından hem iş adamları, hem bu davalarda görev alan hukukçular, hem de tahkim konusunda marka haline gelen ülkeler için önemli bir kazanç ve PR imkanı olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Yani tahkim tüm taraflar için geçerli olan bir ‘kazan-kazan’ mekanizmasıdır” diye konuştu.​ ​


ICC Türkiye Milli Komitesi tarafından düzenlenen Milletlerarası Tahkim Semineri, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve ICC Tahkim Divanı’nın Sayın Başkanı John Beechey’in de katılımıyla TOBB ETÜ’de yapıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, onuncusunu düzenlenen bu seminerin artık bir gelenek haline geldiğini vurguladı.  Tahkim konularının görüşüldüğü bu düzeydeki bir semineri, uzun soluklu olarak düzenleyebilen nadir ICC milli komitelerinden biri olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belerten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

“Bu seminerlerin temel amacı, Türk iş dünyasını ve hukukçularımızı güncel tahkim meseleleri hakkında bilgilendirmektir. Amacımız, ICC’nin tahkim konusundaki çalışmalarını kesintisiz olarak iş dünyamızın hizmetine sunmaktır.

Yakın geçmişe baktığımızda, uluslararası tahkim uygulaması daha çok elitlerin kullandığı bir uyuşmazlık çözüm mekanizmasıydı.  Ama firmalarımız küresel pazarlara açıldıkça, büyük veya küçük her tür tacir ve hukukçu, uyuşmazlıkların çözümünde bu mekanizmaya başvurabilir hale gelmiştir. 

Küreselleşen ticaretle birlikte, tahkim uygulaması da dünyada ticaretin yapıldığı her noktaya taşınmıştır.
Tahkim’de uyumun sağlanması için de, ülkeler birçok uluslararası tahkim anlaşması imzalamış ve iç hukuklarını da bu anlaşmalara göre değiştirmiştir. 

Ülkemizde, özellikle son yıllarda bu konuda ciddi adımlar atılmıştır.

Tahkim uygulamaları kolaylaştırılıp, yaygınlaştırıldıkça bizim iş adamlarımız da bu mekanizmayı daha fazla kullanmaya başlamıştır.

ICC Tahkim Divanına yapılan başvuruları incelediğimizde, Türk tarafların divanı kullanma oranı son yıllarda
ciddi artış göstermiştir.  Kurulduğundan bu yana, işadamlarımızın ICC Tahkim mekanizmasını kullanma sayısı 50’ye ulaşmıştır.”


-Hukukçularınz başarısı uygulamalara doğrudan yansıyor

Türk iş dünyasının Başkanı ve bir işadamı olarak talebinin; ülkemizdeki uygulama seviyesinin daha da ileriye taşınmasını olduğunu bildirdi.  Hukukçularımızın bu alandaki gayreti ve başarısının Tahkim uygulamalarına da doğrudan yansıdığını ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “ICC Tahkim davalarına atanan Türk hakemlerinin sayısı, son yıllarda hızla artmıştır. Daha 2-3 yıl öncesine kadar, sadece bir-kaç hakemimiz bu davalarda görev alırken, 2011 yılında bu rakam 14’e çıkmıştır. Bu artışın sizlere daha fazla şevk vereceği kanaatindeyim.
Burada hukukçularımız açısından en önemli unsur, tahkim konusundaki yeniliklerin sürekli takip edilmesi, ve hukukçularımızın kendilerini her an göreve hazır tutmalarıdır.
Biz bu konuda her türlü desteği veriyoruz. Sizlerden gelecek talep doğrultusunda daha fazla destek vermeye de hazırız.


Unutmayın ki, Tahkim, anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştırması bakımından hem iş adamlarının, hem bu davalarda görev alan hukukçuların, hem de tahkim konusunda marka haline gelen ülkeler için önemli bir kazanç ve PR imkanıdır. Yani tahkim tüm taraflar için geçerli olan bir “kazan-kazan” mekanizmasıdır” dedi.

Bugün, Londra, Paris, Cenevre gibi şehirlerin tahkim konusunda marka haline geldiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bu sayede hem ülkelerinin ticaret merkezi olmasına katkı sağlamışlar, hem de kendi hukukçularının isimlerini küresel pazarlarda duyurmuşlardır.
Bu nedenle, son dönemde tahkim konusuna yatırım yapan şehir ve ülkelerin sayısı hızla artmaktadır.
Son yıllarda sağlanan gelişme ile birlikte Türkiye, “arbitration friendly” yani “tahkim dostu” ülkeler kategorisinde yer almaya başladı. Ancak, emin olun ki, bu alanda elimizdeki potansiyel çok ama çok daha büyük.  Hem ülkemiz açısından, hem de tahkim alanında yoğunlaşacak hukukçularımız açısından çok büyük imkanlar var” dedi.

-Türkiye bir marka oldu

Türkiye’nin hem coğrafi, hem siyasi, hem de ekonomik anlamda, Asya ve Avrupa’nın geçiş bölgesi olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye Orta Asya’dan Ortadoğu’ya, doğu Avrupa’dan Afrika’ya, bölge ülkeleri arasında siyasi tarafsızlığı, her ülkeyle yakın ilişkileri sayesinde bir marka haline gelişmiştir” ifadesini kullandı.

-İstanbul'da tahkim merkezi kurulacak

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de konuşmasında, İstanbul'da bir tahkim merkezi kurulması için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, "İstanbul'da bağımsız ve özerk yapıya sahip milletlerarası alanda rekabet edebilecek düzeyde, kurumsal bir tahkim merkezinin oluşturulması, arabuluculuk sisteminin etkin bir şekilde kullanılması amaçlanmıştır. Taslak, 1 Mart 2011 tarihinde Başbakanlığa sevk edilmiş olup, halen Başbakanlık'ta inceleniyor" deiye konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, uyuşmazlıkların mahkemeler yerine taraflarca, hakemlerce çözülmesini sağlayan tahkim kurulunun dünyada yaygın hale geldiğini söyledi. Tahkimde 'taraf serbestisi'nin geçerli olduğunu hatırlatan Bakan Ergin, "Tahkimde geçerli olan 'serbestlik' ilkesi taraflardaki adalet duygusunu güçlendirdiği gibi çalışma ve ticaret hayatımızın gelişiminde ve bu alanlarda ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümünde önemli bir rol oynamaktadır.
 
Ayrıca tahkim yargının iş yükünün azaltılmasına, adalete erişimin hızlandırılmasına, adalet hizmetlerinin maliyetinin düşürülmesine büyük katkı sağlıyor" diye konuştu.
 
Ergin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Mevzuatımızda milletlerarası tahkime ilişkin hükümler, milletlerarası tahkim kanunundan iç tahkime, yani milli tahkime ilişkin hükümler ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenlenmiş durumdadır. Hiç kuşkusuz tahkim müessesesinin geliştirilmesi ve ticaret hayatında etkin olarak uygulanması günümüzün gelişen koşullarına uyum sağlayabilecek, iş dünyasının hızla artan ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte tahkim hükümlerinin varlığını gerekli kılmaktadır.”

 

-ICC hakkında bilgi


Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), dünyada 8 binin üzerinde üyesi olan, 90 milli komitesi ile 124 ülkede faaliyet gösteren, uluslararası iş dünyasını global anlamda tüm sektörleri ile temsil eden yegane küresel organizasyondur. Merkezi Paris’te bulunan organizasyonun Türkiye Milli Komitesi, TOBB çatısı altında hizmet veriyor.

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) bünyesinde 1923 yılında kurulmuş olan “ICC Milletlerarası Tahkim Divanı”, kurulduğu tarihten günümüze kadar 170’in üstünde ülke ve bölgeden tarafların ve hakemlerin sürecin içinde yer aldığı, toplam 16 binin üzerinde davayı çözüme kavuşturmuş ve uluslararası iş ihtilafların hallinde dünyanın önde gelen Tahkim merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Divan’ın 88 ülkeden üyesi bulunuyor. ICC istatistiklerine göre her yıl 50 civarında Türk taraf ICC Tahkimine başvuruyor.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA