Hisarcıklıoğlu, sanayi üretiminde yüzde 14'lük bir artış gerçekleşirken, ara malı ithalatındaki artışın enerji hariç yüzde 35 olduğunu vurguladı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, İTO'nun 129. yaşının hayırlar getirmesini diledi.
Rüşvet iddialarına ilişkin yargı süreciyle ilgili olarak İTO'ya ''geçmiş olsun'' dileğinde bulunan Hisarcıklıoğlu, ''İTO Meclisine teşekkür ediyorum. Müthiş bir birliktelik yaptınız. Burada 29 Ekim'de geldim, Meclisimizle beraber oldum ama İstanbul Ticaret Odamın yumruk gibi bir araya gelmesi benim tüylerimi o zaman diken diken etti. Bundan dolayı ben esas sizlere teşekkür etmek için geldim bu Meclise'' dedi.
İTO bu birlikteliği gösterirken, 365 oda ve borsanın da yine yumruk gibi beraber olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, insanın dostunu düşmanını kötü günde bildiğini söyledi.
Türkiye ekonomisi demenin İstanbul demek anlamına geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''O nedenle sizin sorumluluğunuz çok fazla. Türkiye'nin günlük meselelerine boğulup kalmayın, önünüze değil geleceğe bakın'' diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye özel sektörünün artık kayıtlı ekonomiye girdiğini, istihdam 1 milyon 100 bin artarken, 980 bin kişinin resmi olarak işe başlamış durumda olduğunu, kayıtlı istihdamın neredeyse yüzde 90'lara geldiğini anlattı.
Kadın ve genç girişimcinin önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, gençleri ve kadınları bu konuda rol model olarak öne çıkarmak gerektiğini, bu iki stokun israf edildiğini kaydetti.
-''Gelin değiştirebileceğimiz yerlere bakalım''
Türkiye'de sanayi üretiminde yüzde 14'lük bir artış gerçekleşirken, ara malı ithalatının artışının enerji hariç yüzde 35 oranında olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''İşte 'buraya dikkat' diyorum. Ara malı ithalatı arttığı sürece Bursa'daki Ahmet'in, Konya'daki Hasan'ın, Kayseri'deki Ayşe'nin işsiz kalması demektir. Ara malı imal eden sanayilerin kapanması demektir. Bizim esas en önemli yapısal sorunumuz burası. Buraya odaklanmak İstanbul sanayicisinin, TOBB'un birinci gündemi olması lazım. Bunun zaman zaman çözümünde şunu da söylüyorlar; döviz kuru tabii ki çok önemli, döviz kuru 9 yıldır söyledik değiştirebildik mi? 'Merkez Bankası kuru artırsın' dedik, artırabildik mi, soruyorum size? Ben şikayetçiyim, Türkiye'de herkes de şikayetçi ama acaba bu döviz kuru bize bir cambaz işi mi? Biz hepimiz oraya odaklanırken, başka yerlere gözümüzü dikmiyor muyuz?
Döviz kuru ihracatta ara malı ithalatında önemli unsurlardan bir tanesi ama ara malı imal eden, sanayi için başka girdiler de var. Su fiyatları 2009 yazının başından itibaren yüzde 15 artmış. Elektrik fiyatları yüzde 40 artmış, doğalgaz yüzde 30 düşmüş, benzin yüzde 28, LPG yüzde 19, mazot yüzde 35 artmış. Arkadaş değiştiremeyeceğin yerle uğraşma, senin esas değiştirebileceğin yer burası, hep beraber odaklanmamız gereken yer burası. Yapabileceğiniz işlerle uğraşın. Bazı bakanlar da söylüyor, ben anlamıyorum onlar da şikayetçi oluyorlar, biz de şikayetçiyiz ama 9 senedir değişmiyor. Gelin değiştirebileceğimiz yere bakalım. Eğer buralarda rakiplerimizle eşit şartlarda kullanamazsak rekabet edebilme şansımız olmaz.''
-Mesleksizlik sorunu...
Perakende kanununun çıkmasını beklediklerini de ifade eden Hisarcıklıoğlu, perakende sektöründe müthiş bir kuralsızlık olduğunu, perakende sektörünü düzenleyecek yasaya acilen ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
Hisarcıklıoğlu, sanayi ve ihracat taşımalarında navlun ve akaryakıt desteğinin sağlanmasına ihtiyaç duyulduğunu yoksa Anadolu'da fabrika kalmayacağını, hepsinin kıyı şeridinde üretim yeri arayacağını ifade etti.
Halka arz konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, ''Şirketlerinizi halka arz edin'' diye konuştu.
Türkiye'nin en önemli sorununun mesleksizlik sorunu olduğuna dikkati çekerek, mesleki eğitimin önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Eğitim sistemimizi maalesef imam hatiplerden dolayı kitledik, attık. Meslek eğitimini önemsemedik, ikinci sınıf vatandaş haline getirdik, toplum olarak göz ardı ettik. Bundan dolayı da memlekette binlerce, milyonlarca insan mesleksiz'' dedi.
-İTO Başkanı Yalçıntaş
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da, yarının İTO'nun 129. yıldönümü olduğunu belirtti.
Mevlana'nın ''Kendine gel, yepyeni bir söz söyle de dünya yenilensin. Sözün öylesine bir söz olsun ki, dünyanın sınırını aşsın'' sözünü hatırlatan Yalçıntaş, 2011 yılının böyle bir yıl olmasını temenni ettiğini söyledi.
Bugün sadece TOBB Başkanı sıfatına sahip bir başkanı değil, aynı zamanda bir dostlarını ağırladıklarını ifade eden Yalçıntaş, ''Sayın Başkanımıza sadece Türk özel sektörüne verdiği destekten dolayı değil ama İstanbul'a, İTO'ya verdiği destekten dolayı ve çok kısa bir süre evvel geçirdiğimiz bu zor günlerde camiamıza ve de şahsıma verdiği büyük destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Kendisi de büyük alicenaplık gösterdi, ilk Meclisimize teşrif etti. Asil bir üsluptur'' diye konuştu.