TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

''Projelerin girişimcilik ayağı bizim için çok önemli, çünkü Türkiye'nin geleceği girişimciliktir''


06.06.2012 / İstanbul



Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için geçtiğimiz yıl çalışmalarına başlanan ''Yeni Bir Başlangıç için Ortaklar - Partners for a New Beginning (PNB)'' Türkiye toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında İstanbul'da yapıldı.​ ​

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

TOBB ve PNB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ilişkilerinde bugüne askeri ve siyasi unsurların ön planda olduğu ABD ve Türkiye arasında ekonomik ve beşeri ilişkilerin artırılması gerektiğini daha önce de deklare ettiklerini anımsattı.

Nisan 2009'da ABD Başkanı Obama'nın Avrupa ziyaretine Türkiye'yi dahil etmesinin ve Türkiye ziyareti esnasında ortaya koyduğu ''Model Ortaklık'' kavramının çok olumlu bir yaklaşım olduğu belirten Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ikili ilişkilerin iktisadi boyutuna verdiği önemin artık bürokrasinin her kademesinde hissedilmeye başlandığını kaydetti.

''Bunun sonucu olarak da son dönemde giderek daha fazla somut adımlar atılıyor. İş dünyası atılan adımları daha fazla hissetmeye başlıyor. 'Yeni Başlangıçlar İçin Ortaklar' toplantısının Türkiye ayağı da bu olumlu gelişmenin en somut örneklerinden biridir'' diyen Hisarcıklıoğlu, 4 Mart'ta kamuoyu ile paylaşılan proje kapsamında çalışmaların arka arkaya uygulanmaya devam ettiğini belirtti.

''Başta girişimcilik olmak üzere, Türkiye'nin iktisadi dönüşüm süreci deneyimini komşularımızla paylaşıyoruz'' ifadelerini kullanan TOBB Başkanı, ''Yeni Başlangıçlar için Ortaklar''ın, Türkiye'nin ve Türk iş dünyasının iktisadi fırsatlar, eğitim, bilim ve teknoloji ile değişim alanlarındaki kapasitesini artırma ve Türkiye'nin birikim ve becerilerinin çevre ülkeler ve İslam ülkelerine aktarılması olmak üzere iki önemli unsuru olduğunu anlattı.

''Bu anlamda Türkiye ve Türk özel sektörü bir rol model olmaktadır'' diyen Hisarcıklıoğlu konuya ilişkin şunları aktardı: ''İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 22 ülkenin Ticaret ve Sanayi Odaları Birlikleri Genel Sekreterleri ve üst düzey yöneticilerinin katıldığı, 'Oda Akademisi' eğitim programımızı başlattık. Bu çerçevede Ankara'da eğitimler verdik. Bu yıl ekim ayında yeniden düzenliyoruz. İstanbul'daki '2'inci Küresel Girişimcilik Zirvesi' öncesinde 'Yeni başlangıç için Ortaklar Yerel Oluşumlar Toplantısı'nı gerçekleştirdik. Bu toplantıya, Türkiye yanında, Cezayir, Endonezya, Fas, Filistin, Pakistan ve Tunus'tan katılımlar gerçekleşti. Harvard Üniversitesi'yle birlikte düzenlediğimiz 'Allworld 25 Türkiye' projesini yaptık. Bu çerçevede, Türkiye'nin en hızlı büyüyen işletmelerini belirlediğimiz yarışmayı gerçekleştirdik. Yarışma sonuçlarını, ABD Başkan Yardımcısı Sayın Joe Biden'ın da katıldığı Küresel Girişimcilik Zirvesi esnasında açıkladık. Yarışma finalistleri, Temmuz ayında Harvard Üniversitesi'nin gerçekleştireceği ve All World kapsamında dünyadaki tüm finalistlerin hazır bulunacağı programa katılacaklar.''

-''Girişimcilik bilinci liselere taşınacak''

Rifat Hisarcıklıoğlu, gerçekleştirilen projeler kapsamında kadınların istihdam piyasasına girmesi ve piyasada kalıcı olmalarını hedefleyen ''My Idea My Business'' projesinin uygulamasının hala devam ettiğini belirterek, ''Üniversitelerde Girişimciliği Geliştirilmesi'' projesinin de başarıyla uygulanmaya devam ettiğini anlattı.

Hisarcıklıoğlu, ''Türk ve ABD Risk Sermayedarları ve Melek Yatırımcılar arasındaki Networking isimli projemiz çerçevesinde, ilk olarak TOBB bünyesinde 'Girişim Sermayesi Sektör Meclisi'ni kurduk. ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Girişimcilik Programıyla birlikte çalışmaya başladık. Bu çerçevede geçen hafta ABD'den 15 kişilik bir yatırımcı heyetini Türkiye'ye getirdik. Bu ziyaret programı kapsamında, 'Türkiye'nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması'nı düzenlendik. Süreç devam ediyor'' diye konuştu.

Girişimcilik bilincinin liselere taşınması konusundaki bir proje üzerinde, TOBB ve TÜMSİAD olarak çalıştıklarının altını çizen Hisarcıklıoğlu, ''Proje ile liselerde girişimcilik kulüpleri kurulacak. Çeşitli yarışmalarla gençler girişimcilik konusunda eğitilecek. Kısa süre önce oluşturmamıza rağmen, 'Yeni Başlangıçlar için Ortaklar Türkiye' müthiş bir hızla büyüdü ve çok kapsamlı projelere imza attık. Bu, aslında yıllardır bu tür bir işbirliğine ne kadar ihtiyacımız olduğunu da göstermiş oldu'' dedi.

-''10 ülkede 120 proje hayata geçirildi''

PNB Başkan Yardımcısı Muhtar Kent ise projenin, dünyanın bilinen ekonomik sıkıntıları konusunda çözümler aranırken, toplumlara büyümenin şifrelerini bulma konusunda çok değerli katkılar sağlayacağını belirtti.

Kent şunları kaydetti: ''Bugün 10 ülkede bu girişim sayesinde 120 proje hayata geçirildi. Coca-Cola olarak Türkiye, Pakistan, Filistin, Mısır Endonezya ve Fas'ta aktif olarak bu projede yer alıyoruz. Türkiye'de 'Benim Fikrim Benim İşim' projesini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na sunduk ve destek aldık. Şimdi projeyi genişletiyoruz. PNB olarak Fas, Filistin, Mısır, Cezayir, Tunus ve Ürdün'den 100 üniversite öğrencisini 'Yarınlar Daha İyi Olsun' projesi ile ABD'ye bir aylık üniversite eğitimine götüreceğiz.''

ABD Dışişleri Eski Bakanı Madeline Albright adına ASPEN Enstitüsü'nden Toni Verstandig de, PNP Türkiye'nin başarılı işlere imza attığını söyleyerek Hisarcıklıoğlu'na  teşekkür etti.

Toplantı kapsamında PNB Türkiye üyeleri, mevcut projelerdeki uygulama durumunu gözden geçirecek ve önümüzdeki dönemde ortak projeler oluşturulması konusunda fikir alışverişinde bulunacak.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA