29.06.2012 / Paris / Fransa
Beraberinde, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Murat Yalçıntaş ve Tanıl Küçük ile Paris’e giden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, burada gerçekleştirilen genel kurulda, 89 ülkeden dünya devi şirketlerin de üye olduğu Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) yönetim kurulu üyeliğine seçildi.
Hisarcıklıoğlu, 1995-1996 yıllarında Rahmi Koç'un başkan olarak yer aldığı yönetime 'seçimle giren' ikinci Türk işadamı oldu. DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise Dünya Odalar Federasyonu Başkanı sıfatıyla halen ICC yönetiminde bulunuyor.
ICC bünyesinde Dünya Odalar Federasyonu, Milletlerarası Tahkim Divanı ve Dünya İş Hukuku Enstitüsü bulunuyor. ICC'de 124 ülkeden, aralarında AT&T, British Tobacco, Shell, Procter and Gamble, Unilever, Rostchild gibi dev şirketlerin de bulunduğu yaklaşık 100 bine yakın işletme yer alıyor. Hisarcıklıoğlu ICC yönetimine girerek bu kurullarda da söz sahibi olacak.
-“Gözümü NATO Genel Sekreteri açtı”
Seçim sonrası bir açıklama yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin uluslararası örgütlerde yer almasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. 2001 yılında TOBB Başkanı olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Eurochambres için bir proje yapalım dedik. Tüm odalara İngilizce bilen çalışanınız var mı diye sorduk. Sadece 5 odadan cevap geldi. TOBB’da da dış ekonomik ilişkilerde daire başkanından başka yabancı dil, İngilizce bilen yoktu. 365 odada sadece 5 odada dil bilen vardı. Proje hiç yoktu” dedi.
Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Gözümü o dönemin NATO Genel Sekreteri açtı. Bizi Brüksel’e davet etti. 5 kişi gittik. Genel Sekreter ‘Biz NATO olarak Türkiye’nin önemini biliyoruz ve her platformda hak ve hukukunu savunuyoruz. Ancak uluslararası platformlarda sizin aktif olmanız lazım. Siz hissi anlatırsınız, işin içinde olmanız lazım’ dedi. Bu uyarı üzerine harekete geçtim. Hemen üye olduğumuz siyasi kuruluşların listesini çıkarttırdım. İşe adam alma yöntemini hemen değiştirdim. Eş, ahbap, dost ilişkisi bitti. Kriter koyduk. Bugün TOBB çalışanı 320 kişiden 160’ı İngilizce konuşur hale geldi. Üstelik kadro şişirmeden. Fuat Mliras’tan devraldığım kadro 300 kişiydi. Emekli olanların yerine aldık, şimdi 320 kişi.”
Hedefini tüm uluslararası kuruluşlarda başkan ya da yönetim kurulu üyesi olarak yer almak şeklinde belirlediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, kurumun standardını yükseltmek için atılan adımların sonucunda bugün artık İngilizce bilen çalışanı olmayan oda sayısının sadece 10’a düştüğünü, Bingöl Ticaret Sanayi Odası’nın artık Avrupa ile ortak projelere başladığını söyledi.
-Barış ticaretle geliyor
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bugün İslam Ticaret Odası, Avrupa Odalar Birliği, OECD nezdinde oda örgütlerine eğitim verir duruma geldiklerini belirtti.
ICC’nin dünyadaki önemini, ticaretin önemine dikkat çekerek anlatan Hisarcıklıoğlu, “ICC 1919’da savaşın hemen ardından ‘Barışın tüccarları’ sloganı ile kurulmuş. Tüccarlar 2’inci Dünya Savaşı’ndan sonra da AB’yi çıkardılar. Barış ve demokrasinin en önemli unsuru ticaret. Ticaret ne kadar gelişirse düşmanlıklar da yokoluyor” dedi.
ICC bünyesinde Milletlerarası Tahkim Divanı ve Dünya İş Hukuku Enstitüsü’nün de bulunduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Tahkimde uluslararası uyuşmazlıklar çözülüyor. Uzan davası burada görüldü. Hukuk Ensitütüsü’nde dünya hukukun kuralları oluşturuluyor. Eskiden gözümüz Meclis’teydi. Şimdi ise milli meclislerin görevi Brüksel, Paris ve Washington’da konulan kurallara uymak. Kuralı koymuyorsun. Uymak için karar alıyorsun. Bu kuruluşlarda etkin olamazsan kendi halkının hakkını hukukunu koruyamazsın.”
-“Amacımız Türkiye’nin bayrağını dalgalandırmak”
Türkiye’yi uluslararası kurumlarda temsil etme hedefini gerçekleştirdiklerini, Avrupa Odalar Birliği Eurochambers’da başkan yardımcısı olduğunu, kurumun tarihinde ilk defa bir Türk başkan yardımcısının üstelik AB üyesi olmayan bir ülkeden rekor oyla ikinci dönem seçildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ”İslam Ticaret Odası’ndan Akdeniz Odalar Birliği’ne kadar birçok kurumun yönetimindeyiz. Rahmi Koç ICC Başkanlığı yaptı. Amacımız Türkiye’nin bayrağını dalgalandırmak. Derdimiz makam, mevki, unvan değil” şeklinde konuştu.
-Yönetimde yer alabilmek için aday olunmuyor, gösteriliyor
ICC yönetimine seçilme sistemine ilişkin bilgi veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “108 ülke katılıyor. Elitler seçiyor. Yönetim kuruluna aday belirleme komitesi var. Komite kuruma kim iyi katkı yapar diye araştırıyor. Yani adayım demekle olmuyor. Aktivitelere, etkinlik ve yetkinliğe bakılıyor. Belirlenen adaylara teklif ediyorlar. Kabul edersen yönetim kuruluna geliyor. Komite raporu değerlendiriliyor. Yönetim kurulunda kabul edilirse genel sekreter telefon ediyor. Son olarak genel kurula sunuluyor” dedi.
-Taklitle savaş yakında başlıyor
YENİ bir kampanya başlatacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu 'Taklite karşı bir kampanya olacak. Sloganı 'I buy real' yani 'Ben gerçeğini alıyorum' olacak. Ayrıca 2015'te G20'ye Türkiye evsahipliği yapacak. Bu kapsamda B20'nin de düzenleyicisi olacağız' diye konuştu.
-ICC yönetimindeki önemli şirketler
Hisarcıklıoğlu, ICC yönetim kurulunda bulunan bazı şirketler ve yöneticilerini şöyle sıraladı: Harold McGraw III (McGraw Hill-ABD), Manfred Gentz (Zurich Financial Services-Almanya), Andreas Schmid (Oettinger Davidoff Group-İsviçre), Victor Fung (Li&Fung Companies-Hong Kong), Gerard Worms (Rotschild-Fransa), Andrea Tomat (Lotto Sport-İtalya), Mikio Sasaki (Mitsubishi Corporation-Japonya), Sebastian Escarrer Jaume (Melia Hotels-İspanya), Kees van der Waaj (Unilever-Hollanda), John Buchanan (Vodafone-İngiltere).
-Milletlerarası Ticaret Odası (ICC)
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), 1919 yılında, Belçika, İngiltere, Fransa, İtalya, ABD iş dünyası tarafından kuruldu. “Barışın Tüccarları” sloganıyla, Birinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan ICC, bu amaçla bu yıl Oslo Barış İçin İş ödüllerini, Oslo Barış için İş Derneği ile birlikte organize etti. Ödül törenine partner oldular. ICC’nin temel gücü; her bölgeden coğrafi temsil gücü, her sektörde örgütlenme ve çok uluslu şirketlerin yanı sıra KOBİ’lerin görüşlerini de yansıtabilmesidir. Bünyesinde, Dünya Odalar Federasyonu, Milletlerarası Tahkim Divanı, Dünya İş Hukuku Enstitüsü bulunuyor.
-Milli Komiteler ve Üyelik
ICC, 89 ülkede milli komite, 124 ülkeden üyelik, milli komite olmayan ülkelerde odalar vasıtası ile temsil ediliyor. 8 binden fazla üyesi var. (AT&&, British American Tobacco, Daimler, Coca Cola, DHL, IBM, Microsoft, Nestle, Pfizer, Procter&Gamble, Philips, Shell, Toyota, Uni Lever gibi dünya devlerini çatısı altına alıyor.)
-ICC Teknik Komisyonları
ICC çatısı altında 16 teknik komisyon bulunuyor. Bunlar; Yolsuzlukla Mücadele, Tahkim, Bankacılık Tekniği ve Uygulamaları, Ticaret Hukuku ve Uygulamaları, Rekabet, Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Yolsuzlukla Mücadele, Gümrük ve Ticaret, Dijital Ekonomi, Ekonomi Politikaları, Çevre ve Enerji, Finansal Hizmetler ve Sigortacılık, Fikri Mülkiyet Hakları, Reklamcılık ve Pazarlama, Vergi, Ticaret ve Yatırım Politikası, Taşıma ve Lojistik.
ICC Türkiye Tahkim ve Bankacılık Tekniği ve Uygulamaları komisyonunda güçlü durumdadır. ICC Türkiye bünyesinde Reklam ve Pazarlama, Rekabet, Fikri Haklar komisyonları yeni kuruldu. Türkiye, ICC Taşıma ve Lojistik Komisyonu toplantısına geçen yıl (Kasım 2011) ev sahipliği yaptı.
-ICC Milletlerarası Tahkim Divanı
1923 yılında kuruldu. En köklü ve prestijli tahkim divanlarından biridir. ICC’nin bel kemiği ve en önemli kazanç kaynağıdır. Ticaret ve yatırımlara ilişkin anlaşmazlıkların mahkemeye gitmeden daha hızlı ve etkin bir şekilde çözülmesine yönelik çalışır.
ICC tahkim kuralları 2012 başında güncellenerek yürürlüğe girdi. ICC tahkimi, yargılamanın usulünü belirler, hakemlerin atanmasını ve sürecin uygun şekilde akışını gözetir. Yargılamayı divan bizzat yapmaz, yargılama usullerini belirler. Prof. Dr. Ziya Akıncı’nın üye olduğu ICC Tahkim Divanı’nda, Türk hakemler giderek daha etkin oluyor. 2011’de Türklerin taraf olduğu tahkim davası sayısı 46, Türk hakem sayısı ise 16’dır.
-ICC Türkiye
1934 yılında kurulan ICC Türkiye, ICC’nin en eski ve köklü milli komitelerinden biridir. 1953 yılında TOBB çatısı altına girdi. ICC Türkiye’nin TOBB kanununda yeri var ve TOBB Başkanı her zaman ICC Türkiye Başkanıdır. En aktif milli komitelerden biri olan ICC Türkiye, komisyon çalışmalarına etkin katkı sağlıyor.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |