Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından Sabancı Kültür Sarayı'nda düzenlenen ''EBSO Geleneksel Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni''de, 2009 yılı esas alınarak yapılan değerlendirmeyle 6 dalda başarı belgesi, 15 dalda plaket olmak üzere 344 sanayi kuruluşuna ödülleri verildi.
Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, İzmir'in milli gelire katkısı itibarıyla 3, ihracatta 4, devlete sağladığı vergi geliriyle de 4. sırada olduğunu belirterek, İzmirli sanayicileri kutladı. ''Türkiye'nin zenginleşmesinin yolunun, tek yerden, girişimci sayısının artırılmasından geçtiğini'' kaydeden Hisarcıklıoğlu, 72 milyonluk nüfusta 1 milyon 300 bin girişimcinin bulunduğunu söyledi. Girişimcilikte kadınların ihmal edildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Genç girişimciler noktasında da eksiklerimiz var. Bütün Anadolu'yu geziyorum, tek bir şey beni kahrediyor. Bazen işadamları benden ricada bulunuyor, 'Şu benim oğlumun, kızımın özgeçmişi. Bankada, kamuda iş' deyince yüreğimden hançerleniyorum'' diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin global krizden çıkan 16 ülkeden biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Bunu Gayri Safi Milli Hasılada krizin üzerine çıkılmasından anlıyoruz. Türkiye olarak cumhuriyetin 100. yılı için bir hedef koyduk, en büyük 10 ekonomi arasına girmek. 10 ekonomi arasında girmek için bu tablo yeterli değil. Türkiye'de büyümenin itici gücü Türk özel sektörü. Özel sektör olarak istihdamı artırdık. İşsizliğin yüzde 14'lere geldiği devrede bu işsizlik sorununu çözeriz ama bize büyüme lazım diyorduk. Türkiye 8.9 büyüyünce özel sektörün istihdamı arttı. İstihdamı artırmakla kalmamışız, bir de kayıt altına girmişiz. Bu, Türk özel sektörünün müthiş bir başarı hikayesi. Girişimci sayısı artırmadan zenginleşemeyiz demiştim. Türkiye'de girişimci sayısı artığında işsizlik aşağı iniyor. Eğer insanların karnı aç olmasını istemiyorsanız, Türk girişimcisine göz bebeği gibi bakmalısınız.''
-“İç piyasa çok canlı”
Büyümenin daha çok iç piyasa talebine dayalı olduğunu, iç piyasanın çok canlı olduğunu, ama dış piyasada kriz öncesi devrin bir türlü yakalanamadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin aldığı tedbirleri desteklediklerini kaydetti. Gümrük Birliği meselesinin müzakereye açılması gerektiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti.
''O zaman kısa sürede AB'ye gireceğiz düşüncesi vardı bizde. Gümrük Birliği geçmişte itici gücümüzdü. Şu anda zarar veriyor. Dış Ticaret Müsteşarlığının bu konuda almış olduğu kararlar önemli. Ara malı üretimi çok önemli. Ara malı üretmeyi teşvik etmeliyiz. İthalatta, ihracatta döviz önemli bir unsur. Döviz, bana biraz cambaz oyunu gibi geliyor. 2009 başından bu yana yüzde 5 değer kazanmışken, giderlerin artışı daha fazla, elektrik yüzde 40, su yüzde 15. Girdi maliyetlerimizin rakiplerimizle eşit şartlarda olması lazım.''
Türkiye'deki en önemli sorunun işsizlik ve mesleksizlik olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Meslek liseleri 2. sınıf liseler konumuna getirildi. İmam Hatip Liselerine bağladılar işi. Anket yaptırdık, meslek lisesine gidenlerin yüzde 92'si mutsuz, 'Önüm kapalı' diye düşündüğünden. 'Üniversiteye gidemezsiniz', niye gidemesin? Aç önünü bunun da. Meslek liselerinin önünü kapatıldı, kahvehanelerde binlerce işsiz'' diye konuştu.
-“Üretim doğuya kayıyor”
Hisarcıklıoğlu, dünya üretiminin Türkiye'nin doğusuna kaydığını vurgulayarak, Türkiye'nin gerekli hazırlıkları yapması halinde en büyük ekonomilerden olacağına inandığını söyledi.
İzmir'in EXPO adaylığına da değinen Hisarcıklıoğlu, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı sürecinde ''müthiş kilitlendiğini'', nasıl birlikte hareket edileceğini gösterdiğini vurgulayarak, ''İzmir damdan düştü, 2015'te yarışı kaybetti. Ama 2020'de yeni bir hedef koydunuz. Ankara olur, olmaz buna odaklanmayın, kafanıza takmayın. Siz Türkiye'nin batıya açılan kapısısınız. Geriye bakmayın, ileri doğru bakın. Başaracağınıza inanıyorum, ama tek yumruk olmanız lazım'' dedi.
-EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise ödül verilen yılın kriz yılı olması nedeniyle önem taşıdığına dikkati çekerek, firmaların gösterdiği başarının daha fazla önem kazandığını vurguladı. Sanayici için istihdamın, üretim ve yatırım anlamına geldiğine işaret eden Yorgancılar, ''Onun için 2010 yılında 'üretim yoksa kalkınmak hayaldir' dedik. Üretimi artırmak için de yatırımlar doğru teşvik politikalarıyla desteklenmelidir'' dedi.
Yorgancılar, Türkiye'nin geçmişten ders alarak gelecek planlarını da yapması gerektiğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefinde olan ülkemizde son günlerde toplumun yaşam tazından dolayı sorgulanmasından büyük üzüntü duyuyoruz. Türkiye geçmişten bugüne sahip olduğu kültürel zenginliğini dün olduğu gibi bundan sonra da beraberlik içinde sürdürebilmelidir. Tek bayrak, tek devlet, tek millet, tek vatan, tek dil olan kırmızı çizgilerimiz etrafında, demokrasi kültürünün toplumun her kesiminde yerleşmesi, bireysel hak ve özgürlüklerin korunması, kutuplaşmamaya mahal verilmemesi en büyük temennimizdir.''
- EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki de Türkiye'nin üretim üssü olmak yerine ithal mallar ve lojistik dağıtım merkezi yolunda ilerlediğini söyledi. Devletin yapacakları kadar tüketicilerin de bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Tiryaki, nitelikli eleman ihtiyacının artacağını, bu noktada üniversite-sanayi işbirliğinin çok önemli olduğunu belirtti.
- İzmir Valisi Cahit Kıraç
İzmir Valisi Cahit Kıraç da ödül töreninde yaptığı konuşmada ''2020 EXPO'sunda geçmişteki tecrübemizden istifade ederek Türkiye'yi temsil edeceğimizden kuşkumuz yok'' dedi.
Genç nüfusun istihdama katılması gerektiğini belirten Kıraç, meslek edindirmenin öneminden bahsetti. Kıraç, Türkiye'nin ekonomide 2023 hedeflerine sanayicilerin yapacaklarıyla ulaşacağını ifade ederek, İzmir Valisi olarak sanayicilere istek, görüş ve ihtiyaçlarında destek verdiğini, yanlarında olduklarını belirtti.
- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise 6,5 yıllık görevinde üst yapıya hemen hemen hiç yatırım yapmadıklarını, sürekli kentin büyümesi, gelişmesine yönelik altyapı çalışmalarında bulunduklarını söyledi. Cumaovası-Aliağa banliyö hattını bitirdiklerini, hattın daha önce Çiğli'ye kadar açıldığını kaydeden Kocaoğlu, ''Pazartesinden itibaren Cumaovası'nda binenler 85 dakikada Aliağa'da inebilecekler'' dedi.
Konuşmaların ardından Tiryaki ve Yorgancılar, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na plaket sundu. Ardından ödüller sahiplerine verildi.