Forumun açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret anlaşmasının yapılması, vizelerin kaldırılması ve bunların geri kabul anlaşması ile paralel olarak götürülmesi kararına varıldığını belirterek, ''Bu mutabakatın bir an önce ete kemiğe bürünmesini, somutlaşmasını, vizelerin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz'' dedi.
Erdoğan konuşmasında, iki ülke arasındaki ticaret hacminin, son 8 yılda gerçekten çok ciddi bir ilerleme kaydettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:
''Geldiğimiz noktada bir sıkıntımız var. 2002'de ticaret hacmi 1.3 milyar dolardı. 2008 yılında 8 milyar dolara ulaştı. Küresel kriz ile bu 4 milyar dolara 2009'da düştü. 2010 itibarıyla Kasım rakamlarına göre 5 milyar dolar ile 2010'u kapatacağız. Az önce değerli dostum da ifade etti. Kendisi bugün basın toplantısında 10 milyar doları kullandı. Dedim ki 'bize bu yakışmaz, bizim bunu 20 milyar dolara çıkarmamız gerekir' dedim. Bizlerde bu irade var. İlk 5 yılda 20 milyar doları yakalayalım, 10 yılda da 40 milyar dolara çıkaralım. Türkiye'ye de Ukrayna'ya da büyük düşünmek yakışır. Çok farklı sektörlerin altına imza atmış iki ülkeyiz. Savunma ve enerji sektörlerinde atılan adımlar var. Bunun yanında tarımda atılan adımlar var. Alt ve üst yapıda kabiliyetlerimiz var. Teknolojiyi yakalamış iki ülkeyiz. İnanıyorum ki iki ülke bu hedeflerine kararlılıkla ulaşacaktır. İmzaladığımız Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey bu hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacaktır. Dış ticareti yavaşlatan bir takım faktörler olduğunu biliyoruz. Ama bunları aramızda kuracağımız irtibat ile aşacağımıza inanıyorum. Bizler de siyasiler olarak bu ve benzeri sorunları aşma noktasında son derece kararlıyız. Ukrayna'nın serbest piyasa ekonomisine geçmede attığı önemli adımlar karşısında Türk şirketlerinin buraya ilgisi de artacaktır. Şu anda Ukrayna'da 400'den fazla şirket var. Yönelen yatırımların miktarı 1 milyar doları aşmış durumda.''
Türk müteahhitlik şirketlerinin çok başarılı işler yüklendiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, ''Türk firmaları, Ukrayna'da bugüne kadar 3 milyar dolar değerinde 128 proje üstlendiler. Müteahhitlerimiz 2012 Avrupa Şampiyonası'nın organizasyonu kapsamında başlatılan projeleri üstlenebilecek kapasitede. Burada müteahhitlerimiz şu ana kadar son derece başarılı işler yaptılar. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın hazırlığında da bu başarılarını ortaya koyacaklardır. Ukrayna'lı yatırımcıları da ülkemizde görmek istiyoruz ki kaynaşsınlar, tanışsınlar. 3. ülkelerde beraber yatırımlara gidilebilir. Her türlü kolaylığın sağlanacağı, kapılarımızı ardına kadar açacağımızı ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.
-Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç
Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç da konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde yer alan Türkiye'nin, en önemli ticari ortaklarından birinin Ukrayna olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Yanukoviç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''En yakın zamanda ikili ticaret hacmini 10 milyara çıkarmayı hedefledik ama Sayın Erdoğan bunu 20 milyar olarak hedefi koydu. Başbakan Erdoğan ile bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Bunun için yeni fikirler, yaratıcı yaklaşımlar gerekiyor. Ukrayna reform yolunda, yatırım şartlarının pekiştirilmesi için yoğun çalışmalar yürütüyor. Türk işadamlarının Ukrayna'daki faaliyetleri başarılı. Bunun için iş yapma şartlarını geliştirmeye hazırız.”
-Erdoğan’a fahri doktora ünvanı
Öte yandan Ukrayna’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Taras Shevchenko Ulusal Kiev Üniversitesi'nce fahri doktora ünvanı verildi.
Başbakan Erdoğan, fahri doktora verilmesi nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ''Bizde şöyle bir söz vardır; 'kalem kılıçtan keskindir'. Evet kalem kılıcı keser. Samimiyetle ortaya konulmuş eserler çağları aşarak bugünlere ulaşmıştır. Shevchenko'nun hatırasına hürmeten bir hususun altını çizmek istiyorum; küreselleşmenin mesafeleri kısalttığı bir süreçten geçiyoruz. Artık görebildiğimiz, haber alabildiğimiz fiziki mekan köyümüzden, şehrimizden ibaret değil''dedi.