23.11.2013 / İstanbul
Girişimci orta sınıfın gücünün; refah, demokrasi ve istikrarın da gücünü belirlediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Girişimciliğin güçlendirilmesi, bu coğrafya için kritiktir. Zira petrol ve doğalgaz halkları zengin etmiyor. Refahı topluma yaymıyor, istikrar sağlamıyor. Ülkelerin asıl serveti, yerin üstündekilerde saklıdır. Bölgemizde en zengininden, en fakirine tüm ekonomilerde dönüşüme ihtiyaç var. Güçlü girişimciler ortaya çıkartmaya ihtiyaç var. Böyle girişimcilerin yetişmesini sağlayacak eko-sistemlere ihtiyaç var” diye konuştu.
Huzurun, ticareti, ticaretin de zenginlemeyi getireceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu “Türkiye’nin son 10 yılda ekonomide sağladığı müthiş atılımın formülü de budur. Dünyadaki bu dönüşümü halklar için fırsata çevirmenin yolu, ortaklıktan ve güç birliğinden geçiyor” ifadesini kullandı.
PNB ve ortaklarının çok önemli bir girişime imza attıklarını açıklayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “PNB ülkelerinden girişimcilerle ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede bölgemizde girişimciliğin de merkezi haline gelmek istiyoruz. Dünya tarihinde çok önemli bir dönemdeyiz. Tarihte ilk defa gelişmekte olan ülkelerin milli gelirlerinin toplamı, gelişmiş ülkelerin milli gelir toplamını geçti.
Lojistik ve Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, dünyadaki ekonomik yapıyı, üretim ve dağıtım süreçlerini değiştiriyor. Dünyadaki bu dönüşümü halklar için fırsata çevirmenin yolu, ortaklıktan ve güç birliğinden geçiyor.
Bugün 14 farklı ülke ile AB ve Ortadoğu Dörtlüsü temsilcilerinin iştirak ettiği bu toplantımız bir şeyi çok açık gösteriyor. Toprağa attığımız tohum tutmuştur ve büyümektedir. Bu girişimin hayata geçmesinin en başta gelen mimarı olan Sayın Albright’ı öncelikle kutluyorum. İleri görüşlü ve vizyon sahibi bir devlet adamı olduğunu bir defa gösterdi. Bizlere de, bu adımı atmamızda cesaret ve güven verdi.”
-Girişimciler ekonominin en önemli varlığı
Artık herkesin girişimcilerin ekonominin en önemli kaynağı ve varlığı olduğunun farkına vardığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, başlatılan PNB girişiminin o nedenle hem iktisadi hem de tarihi bir öneme sahip olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, girişimcilerin yetişeceği ortamlara ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi:
“30 sene önce, ekonomide kapalı kapılar arkasında yaşamaya çalışan, rekabetten uzak duran bir Türkiye vardı. 30 sene önce ekonomide korkularına esir olmuş, dünyada hiçbir alanda söz sahibi olmayan bir Türkiye vardı.
Bugün geldiğimiz noktada, bu coğrafyada en gelişmiş özel sektör, en güçlü sanayi üretim kapasitesi bu topraklar üzerinde kurulu durumda.
200’den fazla ülkeye 20 bin çeşit sanayi ürünü ihraç ediyoruz. Müteahhitlerimiz eksi 40 derecedeki Sibirya’dan artı 40 derecedeki Afrika çöllerine kadar her yerde projeler hayata geçiriyorlar. Müteahhitlerimiz sadece son 4 yılda, önceki 40 yılda yaptıklarından fazla iş hacmine ulaştılar. Ve büyük şirket sayısında Çin’den sonra 2. sıraya yükseldik. Turizm’de, özel sektörümüzün yatırım hamlesi sonucunda, dünyada 6. sıraya yükseldik. Turizm gelirimiz 30 yılda 300 milyon dolardan, 32 milyar dolara ulaştı. Tarımsal üretimde dünyada 7., Avrupa’da ilk sıradayız. Karayolu taşımacılığında yine Avrupa’da birinciyiz.
Bunların nasıl başardık? Özel sektörü geliştirerek, rekabete açarak, dünya ile entegre ederek başardık.”
-Filistin notları
Geçen hafta Filistin’de bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu burada Başkanlığını yaptığı Kudüs Tahkim Merkezi ve Cenin Organize Sanayi Bölgesi yatırımına ilişkin bilgi verdi. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Filistin ve İsrail iş dünyalarının teveccühleri ile tarihi bir adım attık. Ortak bir tahkim mekanizması kurduk. Başkanlığını bana teklif ettiler ve memnuniyetle bu sorumluluğu üstlendim.cŞimdi Filistinli kardeşim Zahi ile birlikte burada çalışıyoruz. Arkasından 8 yıldır büyük uğraş verdiğimiz, sıkıntı çektiğimiz bir projeyi hayata geçirdik. Filistin-Cenin'de bir sanayi bölgesi kurmaya başladık. Böylece işsizlik oranının yüzde 40’larda olduğu Filistin’de, 6 bin Filistinliye iş imkânı sağlayacağız. Aslında bu kadar önemli bir projeyi başlatmanın bile 8 yıl sürmesi bizlere ayrıca ders olmalı. Bölgemizde yatırım ortamını mutlaka iyileştirmemiz lazım. Zira yatırım demek istihdam demek. İstihdam demek, daha fazla gelir demek. Daha fazla gelir, daha fazla alım gücü demek. Yani şirketlerin de büyümesi demek. Dünya Bankası’nın 189 ülkeyi kapsayan “doing business” çalışması, ülkelerimizdeki yatırım ortamını geliştirmede referans olmalı.
İsrail ve Filistin ile başlattığımız üçlü diyalog girişimimizi, Ortadoğu Ticaret Merkezi projesiyle genişlettik. Orta Doğu Ticaret Merkezi; US Chambers ve TOBB’un yanısıra, Filistin, Ürdün, Mısır ve İsrail'den özel sektör kuruluşlarının ortak girişimi olarak geliştiriliyor. 2014 yılının ilk çeyreğinde İstanbul'da çalışmalarına başlayacak. Çalışma alanlarımız; Özel ekonomik bölgeler, Girişimcilik, Ticaret koridorları, Enerji ve Turizm olacak. Yine Filistin’deki bu projeden aldığımız ilham ile Afganistan, Pakistan ve Türkiye iş dünyalarını bir araya getirdik.
İstanbul'dan İslamabad'a uzanarak, Pakistan'ı Türkiye'ye ve dolayısıyla Avrupa'ya bağlayan demiryolu projesi üzerinde çalışıyoruz. Tüm bu projeler de gösteriyor ki; Türkiye, bu bölgenin dönüştürücü gücüdür. PNB ve çok değerli ortaklarıyla bir arada olmak bizim için bu nedenle son derece önemlidir. PNB ülkelerinden girişimcilerle ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz.
Bu çerçevede bölgemizde girişimciliğin de merkezi haline gelmek istiyoruz.”
-“Güçlü özel sektör demokrasi kültürünü de geliştirir”
Güçlü bir özel sektörün demokrasi kültürünü de geliştirdiğini anlatan TOBB ve PNB Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak tecrübeleri paylaşmak üzere bölgede çok önemli projeler yürüttüklerini anlattı. Hisarcıklıoğlu bu projelere ilişkin şu bilgileri verdi:
“TOBB olarak ve İslam Kalkınma Bankası ile işbirliğinde ülke odalarında kapasite inşa programları uyguluyoruz. Çünkü odalar, iş dünyasının kalbi ve asli temsil mekanizmasıdır.
57 İslam ülkesinden Odaların genel sekreterlerine eğitim veriyoruz. Bölge odalarının, girişimcilere daha iyi hizmet sunmasına yardımcı oluyoruz. Böylece ticaret yapacağımız, birlikte iş yapacağımız kurum ve kişilerin yakınlaşmasını, aynı dili konuşmasını sağlıyoruz.”
-Başbakan Yardımcısı Ali Babacan
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin ekonomik alanda önemli işlere imza attığını belirterek, gerçekleştirdikleri reformların başka ülkeler için de örnek olduğunu anlattı. Kriz döneminde yüzde 45’i kadın olmak üzere 6 milyon kişiye istihdam sahası açtıklarını belirten Babacan, “Girişimcilik ekonomik modelimizin kalbinde yer alıyor. Büyük şirketlerden çok, küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi burada önemli bir rol aldı.
İslam, demokrasi ve laiklik beraber hayat bulabilir ve birbirini güçlendirebilir. Türkiye’de olan işler birçok ülke için ilham kaynağı” diye konuştu.
Babacan, Türkiye’de girişimci ruhun güçlü olduğunu belirterek, “2013 yılının ilk 10 ayında 40 bin yeni şirket kuruldu. Yani ayda 4 bin, günde 200 şirket kuruldu” ifadesini kullandı.
- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den girişimcilik mesajı
Toplantıya video bağlantısı ile katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise gençlerin küresel süreçte rol oynamak istediklerini ve fırsatları kullanmak istediklerini bildirerek, tüm toplumlar için bunun geçerli olduğunu dile getirdi. Kerry, girişimciliğin önemine vurgu yaparken, “PNB olarak hükümetlerin önüne geçmek ve insanlar arasında köprüler kurmak durumundayız” diye konuştu.
ABD Eski Dışişleri Bakanı ve PNB Başkanı Madeleine Albright PNB olarak iş yaratmak ve yatırımlara yardımcı olmak için uğraştıklarını dile getirirken, yaptıkları projeler hakkında bilgi verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Global Ortaklıklar Özel Temsilcisi Andrew O’Brien da bir konuşma yaptı.
İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenecek Zirveye; Türkiye, ABD, Cezayir, Fas, Tunus, Mısır, Ürdün, Pakistan, Filistin, Moritanya, Libya, İsrail, Suudi Arabistan ve Yunanistan olmak üzere ondört farklı ülke ile AB ve Ortadoğu Dörtlüsü özel koordinatörlüğü temsilcileri iştirak edecek.