16.01.2014 / İstanbul
İstanbul Intercontinental Ceylan Otel’de düzenlenen Türkiye-Slovenya İş Forumu / Slovenya Yatırım Semineri’ne TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra; Slovenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Slovenya Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Viktor Erjavec, Slovenya Cumhuriyeti Finans Bakan Yardımcısı Mitja Mavko veTürk-Sloven İş Konseyi Başkanı Başar Arıoğlu katıldı.
Hisarcıklıoğlu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK), ikili ekonomik ilişkilerin güçlenmesi için çalıştığını belirtirken, DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Sloven İş Konseyi’nin 1997 yılından bugüne Slovenya’daki muhatabı Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası ile başarılı bir şekilde faaliyet gösterdiğini dile getirdi.
“Güney Avrupa’nın arı gibi çalışkan insanlarının ülkesi Slovenya, Türk iş dünyası için 2 milyonluk nüfusu ile yılda 35 milyar Avroluk milli gelir üreten, 21 milyar Avro ihracat yapan önemli bir siyasi ve ekonomik ortaktır” diye konuşan Hisarcıklıoğlu, Slovenya’nın, kültürü ve taşıyıcısı olduğu değerler ile büyük bir ülke; Balkanlar ve Güney Avrupa’da bir istikrar unsuru olduğunu kaydetti.
-“Çeşitlendirilmiş ekonomik ilişkiler tesis etmek istiyoruz”
Yüksek eğitimli insan kaynağı, coğrafi ve doğal güzellikleri ile Slovenya’nın Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, “Balkanların model ülkesi Slovenya ile güçlü siyasi ve stratejik ilişkilerimize ek olarak tüm alanlarda güçlü ve çeşitlendirilmiş ekonomik ilişkiler tesis etmek istiyoruz” dedi.
TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Biz Türk özel sektörü olarak Siz Sloven dostlarımızla güçlerimizi birleştirmek, daha kapsamlı bir ekonomik ilişki geliştirmek istiyoruz.
Bunun için Sayın Cumhurbaşkanının beraberindeki seçkin şirketlerin temsilcileri ile yapmış olduğu Türkiye ziyaretinin önemli bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Slovenya’nın uygulamaya koyduğu özelleştirme programı ve bu gün burada temsil edilen şirketlerin yatırım projeleri ortaklığımızı ve yatırım ilişkilerimiz ileri seviyelere çıkarmak için gerekli fırsatları sunmaktadır.
Buna ilaveten şirketlerimizi ülkelerimizin dışında özellikle Güneydoğu Avrupa ülkelerinde iş yapmaya teşvik etmeliyiz.
Dünyanın ikinci büyük müteahhitlik gücü olup, bugüne kadar Slovenya’da herhangi bir proje üstlenmemiş olan Türk şirketleri Slovenya’nın ihtiyaç duyduğu alt ve üst yapı projelerini hayata geçirmeye hazırdır. Karşılıklı olarak turist haraketliliğini canlandırıp, özellikle sağlık ve termal turizm konularındaki deneyimlerimizi paylaşabiliriz.”
-Slovenya dışa dönük bir Avrupa’nın savunucusu
Kısa sürede Avrupa’nın saygın bir üyesi haline gelmeyi başaran Slovenya’nın içine kapanan bir AB’nin değil; küresel bir vizyona sahip, genişlemeci, dışa dönük bir Avrupa’nın savunucusu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Slovenya halkının verdiği desteğin, Türkiye’yi üyelik sürecinde cesaretlendirmekte olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB tam üyelik sürecinde verdiğiniz destek için Slovenya’ya teşekkür eden M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ancak Türkiye AB yolunda pek çok engelle de mücadele etmektedir. Bunların başında da vize sorunu geliyor. Türk vatandaşları Gümrük Birliği felsefesine aykırı bir şekilde Gümrük Birliği ülkelerine yapacakları seyahatlerde vize engeli ile karşı karşıya kalmaktadır. Uzun bir mücadeleden sonra önümüzdeki 3 yıl içinde vizelerin tamamen kaldırılması hedefini öngören anlaşmayı imzaladık. Bu 3 senenin sonunda vizelerin tamamen kaldırılması için Türkiye’ye verdiğiniz desteğin devam etmesini bekliyoruz. Vizelerin kaldırılması şüphesiz ki ekonomik ilişkilerimizi canlandıracak, Türkiye’den Slovenya’ya giden turistlerin sayısını arttıracaktır” dedi.
-Slovenyalı düşünürün sözleri
Hisarcıklıoğlu konuşmasını Sloven düşünür Slavoy Jijek’in sözleriye bitirerek şunları söyledi :
“Sizlere bir kaç yıl önce İstanbul’da gerçekleştirilen bir felsefe kongresinde binlerce Türk üniversite öğrencisine hitap eden dünyaca ünlü Sloven düşünür Slavoy Jijek’in sözleriyle veda etmek istiyorum.
‘Siz AB’ye girmelisiniz, ama bunu ‘çünkü hakediyorsunuz’ gibi küstah bir Avrupalı bakış açısıyla söylemiyorum. Siz AB’ye girmelisiniz çünkü AB krizde. Avrupa ne istediğini bilmediği için sizinle ilgili travma yaşıyor. Avrupa’nın uyanmak için bir kıvılcıma ihtiyacı var ve bu kıvılcım belki de İstanbul’dan başlar. Siz belki de Avrupa’dan daha Avrupalısınız ve Avrupa’nın kendi mirasını yeniden keşfetmesini sağlayacaksınız.’ Umuyorum, Slovenya siyaseti, değerler üzerine siyaset yapmaya devam edecek ve AB platformlarında hakkaniyetli tutumunu sürdürecektir”
-Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor
Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor da konuşmasında, Türk iş dünyasına Slovenya'da yatırım yapmaları çağrısında bulundu.
Türkiye ve Slovenya'nın birbirleri için önemli iki ülke olduğunu dile getiren Pahor, iki ülkenin de içtenlikle ortak bir Avrupa geleceğine inandığını kaydetti.
Slovenya olarak Türkiye'yi çok önemli gördüklerini aktaran Pahor, "Her şeyden önce biz Türkiye'ye gelenekleri ve çabalarından dolayı çok saygı duyuyoruz. Ülkeniz 10 en önemli gelişmiş ekonomi arasında olmayı amaçlıyor. Bu konuda çok başarılısınız. Avrupa'daki ekonomik kriz sırasında ekonominiz yüzde 4'lük bir büyüme elde etti. İşsizlik oranı arzulanandan yüksek olsa da gençler açısıdan mükemmel işler gerçekleştirdiniz" diye konuştu.
Müslüman bir ülke ile stratejik ilişkiler geliştirme noktasında Türkiye'nin her zaman Slovenya'nın masasında olduğunu ifade eden Pahor, "Sizin kalkınma modeliniz, reformlarınız ve geleceği planlamadaki bilgeliğiniz herkese ve Slovenya'ya ilham kaynağı oluyor. Hepimiz bunun arayışı içerisindeyiz. Sadece geleceği tartışırken değil, dünyada mümkün olduğunca fazla dost edinmeyi tartıştığımızda da önemlisiniz" dedi.
- "Türkiye'nin AB üyeliği için vakit geldi"
Küçük bir ülke olan Slovenya'nın en batı Slav ülkesi olduğuna belirten Pahor, "Barış, istikrar ve refah için bölgede birlikte yapacak çok işimiz var. Sizin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinizi uzun süredir desteklemekteyiz. Ekonomik ve politik boyutta artan biçimde gelişme gösteren bir ülke olarak Türkiye'nin AB üyeliği için artık vaktin geldiğine inanıyorum. Yeni müzakere fasıllarının açılmasıyla bu süreç hızlanmalı" ifadelerini kullandı.
-Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise konuşmasında son yıllarda Türkiye'nin sadece yatırım çeken bir ülke olmadığını, doğrudan yatırım için de sermaye ihraç eden ülke konumuna geldiğini belirterek, "Bütün bunlar ülkemizdeki güven ortamı ve ekonomik istikrarın bir sonucudur" dedi.
Yazıcı, Slovenya Yatırım Semineri'nde yaptığı konuşmada, Slovenya ile Avrupa'nın ve bölgenin istikrar ve refahı için iş birliği yaptıklarını ifade ederek, "Küresel barışın tesisinde beraber çalıştığımız önemli bir dostumuz, müttefikimiz ve ortağımızdır" diye konuştu.
Türkiye ile Slovenya arasındaki ilişkilerin, Slovenya'nın bağımsızlığını kazanmasından bu yana hızla geliştiğini ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:
"İkili ilişkilerimiz çerçevesinde son 10 yılda yaklaşık 20 üst düzey ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerden biri, ikili ilişkilerimizde çok önemli bir yer tutmaktadır. Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Başbakan olduğu dönemde, 3-4 Mart 2011 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Bu ziyaret sırasında Sayın Başbakanımız ile Cumhurbaşkanı Pahor 'Türkiye-Slovenya Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı imzaladı. O günden bu yana Slovenya ile siyasi ilişkilerimiz 'Stratejik Ortaklık' düzeyinde devam etmektedir. Türkiye'nin, Slovenya'nın 'Stratejik Ortaklık' ilişkisi tesis ettiği, üç ülkeden biri olması, ikili ilişkilerimizin ulaştığı seviyenin önemli bir göstergesidir."
Yazıcı, Slovenya Stratejik Konseyi tarafından Türkiye'nin, karşılıklı yatırımlar bakımından stratejik öneme haiz 6 ülkeden biri olarak değerlendirilmesinin önemine işaret etti.
-Diğer konuşmacılar
Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ise Slovenya'da Türk yatırımcıların artmasından ve ülkesindeki özelleştirme sürecinin bir parçası olmalarından memnuniyet duyacaklarını ifade etti.
Türkiye ile Slovenya arasındaki doğrudan yatırım konusunda ciddi bir potansiyel bulunduğunu belirten Erjavec, dışarından gelecek yatırımlar için çok sayıda avantaja sahip olan Slovenya'da yatırımcıların her türlü desteği görebileceğini söyledi.
Seminerin açılışında, Slovenya Finans Bakan Yardımcısı Mitja Mavko da bir konuşma yaptı. Açılış konuşmalarının ardından "Slovenya'da İş ve Yatırım Ortamı", Slovenya'da Özelleştirme Süreci" ve Özelleştirme Projeleri Tanıtımı" konulu sunumlar gerçekleştirildi. Program kapsamında ayrıca, Slovenya'da yatırımı bulunan Türk firmaları deneyimlerini anlattı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |