28.11.2012 / Ankara
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
TOBB Türkiye Yükseköğretim Meclisi, yeni Yükseköğretim Kurulu Yasa Taslağı'nı görüşmek üzere toplandı.
TOBB ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, bugün çok önemli bir gündemle toplandıklarını, yeni Yüksek Öğretim Kanunu taslağına ilişkin görüşlerini, doğrudan bu işin mimarlarına anlatacaklarını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, 30 senedir herkesin 'YÖK kanunu değişmeli' dediğini, ama bunun bir türlü yapılamadığını, Türkiye'nin de bu 30 yılda önemli bir dönüşüm geçirdiğini söyledi.
Ekonominin geliştirildiğini ama yenilikçi yatırımların ve yüksek teknolojinin gerçekleştirilemediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Üniversite sistemimizi hep eleştirdik. Üniversiteler, sanayiden kopuk, akademisyenler icatla patentle uğraşmıyor dedik. Ama sistemi değiştiremedik'' dedi.
Türkiye'nin, bu 30 yılda sadece ekonomide gelişmediğini, demokratik standartlar açısından da ciddi bir iyileşme sağladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Bugün Türkiye'de konuşulan birçok konuyu bırakın 30 sene önceyi, 10 sene önce konuşmayı düşünemezdik bile. Ama üniversitelerimizi konuşan, fikir üreten yerler haline getiremedik. Çünkü bizde YÖK sistemi tek tip üzerine kurulmuştu'' diye konuştu.
-Türkiye'ye yayılmış 168 üniversite-
Hisarcıklıoğlu, 30 yıl önce merkez illerde 27 üniversite bulunduğunu, şimdi tüm Türkiye'ye yayılmış 168 üniversitenin olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
''30 yıl önce hiç vakıf üniversitemiz yoktu. Bugün 70'e yakın vakıf üniversitemiz var. 30 yıl önce sadece 300 bin üniversite öğrencimiz vardı. Şimdi üniversitelerimizde 4 milyona yakın öğrencimiz var. 'Bu YÖK kanunu bu kapasite artışına göre tasarlanmamış, sistem işlemiyor' dedik. Ama sistemi değiştiremedik. Şimdi önemli bir adım attınız. Elimizde bir taslak var. Eksikleri tabii ki var, ama hepimiz çok iyi biliyoruz ki başlamak bitirmenin yarısıdır.''
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'ya kamu-özel sektör işbirliğine verdiği önem nedeniyle teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, bu yılın başında, YÖK Başkanı Çetinsaya'yı yine mecliste ağırladıklarını, o gün kendisine bir çok talep ilettiklerini ama bunların ilki ve en önemlisinin YÖK Kanunu'nun değişmesi olduğunu anlattı.
Yüksek Öğretim Kurulu üyelerinin açıklamalarını yakından takip ettiklerini, kurul üyelerinin özgürlüklere ne kadar önem verdiklerini bildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ancak YÖK üyelerinin özgürlükçü bakış açısının Kanun taslağına tam olarak yansıtılamadığı kanaatinde olduğunu söyledi.
Vakıf üniversiteleri olarak yeni kanunla bağımsızlığın ve özerkliğin tescillenmesini beklediklerini ancak bunu yeni taslakta göremediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, hatta bazı alanlarda kazanımların da kaybedildiğini belirtti.
-''Detaylarda yanlış tasarımlar olduğunu görüyoruz''-
Söz konusu çalışmayla bir yandan Türkiye Yükseköğretim Kurumu'nun yeni yapısı tanımlanırken, diğer taraftan farklı özellikteki devlet üniversitelerinin özerklik alanlarının belirlendiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
''Kanaatimize göre vakıf üniversiteleri bu nedenle ikinci planda kalmış ve detaylarda yanlış tasarımlar olduğunu görüyoruz. Yeni yasayla vakıf üniversitelerine akademik ve idari yapılarını, belirleme hakkı verilmelidir. Türkiye Yüksek Öğretim Kurumu, vakıf üniversiteleri için sadece standartları belirleyen, kaliteyi güvence altına alan bir kurum olmalıdır. Vakıf üniversiteleri, en azından Konseyli devlet üniversitelerinden daha bağımsız ve özerk olmalıdır. Burada bu alana çok ciddi yatırım yapan kurucu iradenin özgürce kullanılması, hiçbir şekilde engellenmemelidir.
Ben çeşitliliğin kalitenin temeli olduğunu düşünüyorum. YÖK tek tipçiliği bırakıp üniversitelerimizi çeşitlendirmelidir. Bırakınız yüz çiçek açsın, bin proje yarışsın.''
-YÖK Başkanı Çetinsaya-
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya da uzun bir sürecin önemli bir aşamasında olduklarını, Eylül ayından itibaren önce Üniversiteler Arası Kurul olmak üzere bütün paydaşlarla olgunlaştırdıkları fikirleri yeni yasa süreci ile ilgili teklifleri tartışmaya açtıklarını söyledi.
Eylül ayından itibaren çok yoğun, çok verimli ve bir bu kadar da eleştirel bir dönem geçirdiklerini anlatan Çetinsaya, bunun da kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Bu süreçte STK'ların ve medya kuruluşları ile de görüştüklerini ifade eden Çetinsaya, bunların sonuçlarını da kamuoyu ile paylaştıklarını kaydetti.
Burada da önemli bir toplantı gerçekleştireceklerini ifade eden Çetinsaya, ''Üniversite sanayi işbirliği, topluma hizmet, yenilikçilik, Ar-Ge, girişimcilik gibi konularda da yasada ne var ne yok diye fikir alış verişlerinde bulanacağız. Rifat Bey'in konuşmasından anladığım bizi zor bir toplantı bekliyor, yoğun bir eleştiri bombardımanı bekliyor'' dedi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |