26.02.2014 / Ankara
Raporda, Türk şirketlerinin alması gereken öncelikli önlemler sıralanıyor. Rapor, iklim değişikliği konusunda oluşabilecek risk ve fırsatlara değinerek şirketlerin oluşabilecek değişiklikleri öngörmelerine ve hazırlık yapmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber yapılan çalışma, yağış azalması ve sıcak hava dalgası gibi iklim değişikliği unsurları nedeniyle ortaya çıkan kuraklığın Türkiye için artan bir risk olduğunu ortaya koyuyor.
Türkiye’de özel sektörün iklim değişikliği konusunda daha bilinçli ve tedbirli olması gerektiğine dikkat çeken IFC İklim Yatırımları Bölümü Direktörü Stephanie Miller de, yayınlanan raporun işletmelere iklim değişikliği ile ilgili konularda alınabilecek ve aynı zamanda iş sürdürülebilirliği açısından da faydalı olacak öneriler sunduğunu söyledi. EBRD İklim Değişikliğine Uyum Bölümü Kıdemli Müdürü Craig Davies ise Türkiye’de özel sektör için iklim dostu teknolojiler ve uygulama alanında önemli bir yatırım potansiyeli bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Şube Müdürü Gürcan Seçgel de raporun iklim değişikliği ile mücadelede özel sektörün rolünü vurguladığını söyledi.
-İklim değişikliğine bağlı nedenler, Türk şirketlerinin yüzde 45’ini etkiledi
Çalışmaya katılan Türk şirketlerinin % 45’i son 3 yıl içerisinde iklim değişikline bağlı bir nedenden ötürü önemli şekilde etkilendiği belirtti. Ayrıca, çalışmayı yapan araştırmacıların görüştüğü şirketlerin büyük bir bölümü de değişen iklim karşısında tespit ve önlem alma konularında şirketlerinin somut bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.
IFC ve EBRD tarafından ortaklaşa yapılan çalışma özellikle su verimliliğini artırmak için damla sulama yapılması, kuraklığa karşı dayanıklı tohum kullanımı gibi somut önlemlerin, %
64 oranında yatırım geri dönüşü sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca raporda tarım işlemleri, imalat ve belediyecilik gibi sektörlerde daha verimli işleme, geri dönüşüm ve su geri kullanımı gibi yöntemlerin % 30’a kadar yatırım geri dönüşümü sağlayabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda binalar için makul yatırımlarla yapılabilecek pencere yalıtımı, yağmur suyu biriktirilmesi, kanalizasyon ve havalandırma değişikliklerinin de büyük bir etkisi olacağı raporun bulguları arasında yer alıyor.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |