06.03.2014 / Ankara
HABER VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Basın toplantısına; TOBB ve ICC Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıklıoğlu, ICC Başkanı, McGraw Hill Financial Başkanı Harold McGraw, Nokia Danışma Ortağı, Finlandiya Eski Başbakanı Esko Aho, Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Doha Insurance Company Yönetim Kurulu Üyesi Khalifa Bin Jassim Al Thani, Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Peter Mihok, Daesung Industrial Başkanı Young Tae Kim, , Bank of China Aviation’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yanling Zhang ve ICC Genel Sekreteri Jean Guy Carrier katıldı.
-Hisarcıklıoğlu, ICC Yönetim Kurulu Üyelerini tek tek basına tanıttı
Hisarcıklıoğlu konuşmasına ICC Başkanı Harold McGraw ve ICC Yönetim Kurulu üyelerini tanıtarak başladı. M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Terry McGraw’in, ICC’nin başkanlığını Temmuz 2013’ten beri başarıyla yürüttüğünü hatırlatarak şöyle konuştu: “Kendisi McGraw-Hill Financial şirketler grubunun yönetim kurulu başkanı. En bilinen şirketi de hepimizin yakından bildiği Standard&Poors’ Kredi Derecelendirme Kuruluşu. Aynı zamanda ABD’nin en etkili iş dünyası örgütlerinden olan ABD Uluslararası İş Konseyi’nin başkanı olan Terry, ABD Başkanı Barack Obama’nın Ticaret Politikaları ve Müzakereleri konusundaki Danışmanlar Komitesinin de başkanı.
ICC’nin Genel Sekreteri Jean-Guy Carrier, Dünya Ticaret Örgütü’nde yıllarca üst düzey yöneticilik yapıyor. Jean-Guy, aynı zamanda 6 kitap yazmış bir araştırmacı ve düşünce adamı.
Finlandiya’dan aramızda bulunan Esko Aho, Finlandiya’nın 1991-1995 arasında Başbakanlığını yürüttü. Daha sonra deneyimlerini iş dünyasına aktaran Sayın Aho, Nokia şirketinin 2012’ye kadar yönetim kurulu başkanlığını yürütmüştür. Halen de Nokia’nın danışman ortağı.
Khalifa bin Jassim bin Mohammad AL-THANI, Katar Ticaret Odası’nın başkanıdır. Khalifa, Katar Emirinin ailesinden geliyor. Aile olarak birçok sektörde ciddi bir yatırım kapasiteleri var. Aynı zamanda Khalifa, Doha Sigorta’nın da yönetim kurulu başkanı. Khalifa ile İslam TSO’da da çok yakın çalışıyoruz.
Young-Tae Kim, Kore’nin dünyaca ünlü gruplarından Daesung Sanayinin yönetim kurulu başkanı. Daesung, enerji üretiminden, dağıtımına kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda grup bünyesinde çeşitli sektörlerde çalışan 10’larca şirketleri var. Ama Daesung’un belki de en önemli özelliği çevreye duyarlı enerji kaynakları geliştirmesidir.
Yanling Zhang. Kendisi Çin Merkez Bankası’nın sahibi olduğu Bank Of China Aviation’ın Yönetim Kurulu Başkanı. Aynı zamanda döviz ve altın rezervleriyle tüm dünyayı peşinden koşturan Çin Merkez Bankası’nın eski başkan yardımcısı. Giderek büyüyen bir uçak filosu sahibi olan Banka, Türk Havayolları gibi birçok havayolu şirketine uçak kiralamasıyla tanınıyor.
Peter Mihok. 140 ülkede 14 binden fazla odayı bünyesinde barındıran Dünya Odalar Federasyonunun başkanı. Aynı zamanda Slovakya Ticaret Odası başkanı olarak Avrupa Odalar Birliği Eurochambres’tan yakın bir mesai arkadaşım.”
-Amaç huzur ve ticaret
ICC’nin kuruluş öyküsünden de bahseden TOBB ve ICC Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “ICC’yi 1919’da bir grup girişimci 1. Dünya Savaşı’nın yaralarını sarmak için kurdu. Amaçları ortaktı: dünyaya refah getirmek. Kendilerine “barış tacirleri” diyen bu grup, küresel çatışmalarla sarsılan 20. yüzyıl dünyasında, büyük bir risk alarak, uluslararası bir örgüt kurdular” dedi.
“Bu öyle büyük bir risk ki; dünya genelinde bugünkü gibi küresel ticareti, yatırımı, finansal ilişkileri düzenleyen bir sistem yok. Hatta o dönemde, daha doğru düzgün işleyen bir uluslararası örgüt bile yok” diye konuşan Hisarcıklıoğlu, barış tacirlerinin herkesin ayrı telden çaldığı, herkesin birbirine husumet beslediği bir dünyada, farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında topladığına dikkat çekti.
Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Amaç belli: Dünyada huzuru sağlamak, huzur ile birlikte daha fazla ticaret yapmak ve Artan ticaret ile topluma refah getirmek. Zamanla ICC dünyada ticaretin artırılması ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için referans kurum haline geldi. 130 ülkede 93 milli komitesi ile 6 milyon işletme, oda ve derneğin üyesi olduğu, dünyanın en büyük iş örgütü haline geldi. ICC uzun yıllardır ticaretin gelişimi için gönüllü olarak uyulabilecek kurallar ve yol haritaları hazırlıyor.”
-“Dünya artık ortak eylemleri gerekli kılıyor”
Dünyanın artık eskisi gibi olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, karmaşık küresel ekonomik yapının ortak eylemleri gerekli kıldığını anlattı. Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren platform olan G20’nin, küresel büyümenin canlandırılması ve istihdamın artırılması maksadıyla ortak eylemler geliştirdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Son 60 yıldır dünya ekonomisinin lokomotifi uluslararası ticaret. Bundan sonra da küresel kalkınma ticaret sayesinde devamlılığını sürdürecek.” Dedi.
Bu noktada, uluslararası ticaretin gelişimi odaklı hareket eden ICC ile G20’nin birlikteliğinin büyük önem kazandığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bakın ben geçen hafta G20 toplantıları için Sayın Başbakan yardımcımız Ali Babacan ile Sidney’deydim. Altyapı yatırımları için iş dünyası liderleri ile hükümetler bir masa etrafında oturduk ve altyapı yatırımlarını nasıl artırırız diye konuştuk. Çünkü bu konunun hayati bir önemi var. Küresel ekonominin 2030’a kadar 57 trilyon dolarlık altyapı yatırımına ihtiyacı var. Eğer önlem alınmazsa bu projelerin 20 trilyon dolarlık kısmı rafta kalacak.
Bunun da küresel büyümeyi yavaşlatmasından ve dünya çapında yaklaşık 160 ile 200 milyon kişinin bu yüzden işsiz kalmasından korkuluyor. İşte bu yüzden G20 hükümetleri resmen altyapı için yatırımcı arayışına girişmiş durumda” diye konuştu.
-2015’de G20 Dönem Başkanlığı Türkiye’ye geçiyor
ICC olarak bu konularda çözümler geliştirdiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, ICC’nin G20 Danışma Grubu ile G20 liderlerine iş dünyasının görüşlerini ve önerilerini başarıyla aktardığına değindi.
TOBB ve ICC Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 2015 yılında G20 dönem başkanlığı Türkiye’ye geçeceğini hatırlatarak, bu sürece çok önem verdiklerinin altını çizdi.
-ICC Başkanı McGraw
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Harold McGraw da, Türkiye'nin büyüme yolunda ilerlediğini belirterek, "Kredi derecelendirme kuruluşları bu tür bir gelişimi dikkate alacaktır" dedi.
ICC'nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek bu yılki ilk yönetim kurulu toplantısı için Türkiye'de bulunan McGraw, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'u (S&P) da bünyesinde barındıran McGraw-Hill Companies'in de başkanı olan McGraw, ABD ile AB arasında görüşmeleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması ve Türkiye'nin rolüne ilişkin bir soru üzerine, gerek ABD gerekse AB'nin anlaşma konusunda büyük bir isteğe sahip olduğunu söyledi.
Yapılması gereken çok iş olduğunu anlatan McGraw, "Bence temel bir anlaşmanın sonuçlandırılması için en fazla 24 ayınız olmalı. Hatta bunun çok daha kısa sürede gerçekleştirileceğini ümit ediyorum" diye konuştu.
Anlaşmada Türkiye'nin rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan McGraw, şöyle devam etti:
"Bu durum, Türkiye'nin AB ile olan ilişkisine bağlı olacaktır. Türkiye AB üyesi olursa bu durumda otomatik olarak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının da üyesi haline gelecektir. ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması olabilir mi? Olabilir ama bizim için odak transatlantik üzerindedir ve Türkiye'nin AB üzerinden ortaklığa dahil olması üzerinedir."
- "Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin gelişimini dikkate alacaktır"
Son aylarda Türkiye'de yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye'nin kredi notunda bir değişiklik öngörüp öngörmediklerinin sorulması üzerine McGraw, Standard and Poor's da dahil olmak üzere herhangi bir kredi derecelendirme kuruluşunun düşünceleri açısından bağımsız olması gerektiğini dile getirdi.
2000-2005 arasında Türkiye'de ortalama yüzde 5-6 büyüme oranlarının görüldüğünü ifade eden McGraw, küresel mali krizden tüm ülkelerin etkilendiğini söyledi. Küresel mali krize Türkiye'nin çok büyük bir direnç gösterdiğine işaret eden McGraw, 2014-2015'te Türkiye'nin yüzde 3,5 büyümesinin beklendiğini kaydetti.
Bu tür bir büyüme oranına sahip olmak isteyecek birçok ülkenin bulunduğunu anlatan McGraw, "Bu büyüme oranını etkileyecek ne olabilir? İnsanlar bunlara bakacaktır ama şu konudan eminim, Türkiye, büyüme yolunda ilerlemektedir. Kredi derecelendirme kuruluşları bu tür gelişimi dikkate alacaktır" dedi.
Türkiye'de son aylarda yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin bir soru üzerine McGraw, siyasi sonuçların ne olacağına Türk halkının karar vereceğini söyledi.
Türkiye'nin büyüme vaadinin devam edeceğini dile getiren McGraw, "Yaşam standartının yükselme süreci başladı, bunun geri dönüşü yok" dedi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |