TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu’ndan İtalya’ya ‘ticaretin önünü açarsak yatırıma hazırız’ mesajı


16.04.2014 / İstanbul



“Hedef İtalya-İtalya’ya Yatırım” konulu toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki süreçte Avrupa’nın en büyük itici güçlerinden birinin İtalya olacağına inandıklarını belirterek, başta vize ve taşıma kotaları olmak üzere ticaretin önündeki engellerin kalkması halinde Türk girişimcilerin yatırıma hazır olduğunu, dinamik Türk şirketlerinin gittikleri yere hareket ve kazanç götüreceğini vurguladı.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


“Hedef İtaya-İtalya’ya Yatırım” toplantısı TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante’in de katılımıyla İstanbul’da yapıldı.

 

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Akdeniz’in iki büyük ekonomisi, Avrupa-Atlantik sisteminin iki ortağı, G-20 platformunun iki küresel oyuncusu olan Türkiye ve İtalya’nın, ortak tarih ve değerleri paylaşan iki güç olduğunu söyledi.

 

Türkiye ve İtalya’nın Akdeniz Havzası'nda asırlardır devam eden ticaret kanalıyla birbirine her zaman çok yakın olduğu üzerinde duran Hisarcıklıoğlu, “Bu güçlü etkileşimin sonucu olarak Türkçe’deki ticari ve mali terimlerin çoğu İtalyanca kökenlidir. Akdeniz ticaret havzasında eskilere dayanan dostluk ilişkilerimiz, son 10 senede ekonomik alanda da çok önemli başarılara sahne olmuştur” dedi.

 

İtalya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2013 yılında 20 milyar dolar seviyesine kadar çıktığını anlatan Hisarcıklıoğlu, son yıllarda İtalyan yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin önemli ölçüde arttığını ve Türkiye’de 2 bine yakın İtalyan şirketinin 5 milyar dolara yakın yatırımı bulunduğunu belirtti.

 

“Buna karşılık İtalya’da ise 44 Türk şirketinin 141 milyon dolar yatırımı bulunmakta” diyen TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, ayrıca, her yıl 700 bin İtalyanın Türkiye’yi ziyaret ettiğini de hatırlattı.

 

-Yurt dışındaki yatırım stoğumuz 30 milyar dolara çıktı

 

Türkiye’nin bugün, artık yatırım alan bir ülke olduğu kadar yurtdışına yatırım yapan da bir ülke haline geldiğini bildiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bir taraftan ülkeye yatırım çekmeye çalışırken, bir taraftan da küresel rekabet gücünün artması için gerekli olan yurt dışına yatırımı teşvik ediyoruz. Şirketlerimizin yurt dışındaki yatırım stoku 30 milyar dolar seviyesine çıktı.

 

Öte yandan Türk şirketleri uluslararası piyasalarda marka toplamaya da başladılar. Türkiye uluslararası şirket birleşme ve satın almaların yükselen yıldızı haline geldi. Belçika’nın Godiva’sı, İran’ın Razi’si, Rusya’nın Trader (Treydır) Media East’i, Almanya’nın Grundig’i yakın dönemde Türk şirketleri tarafından satın alınan markalardan birkaçı. İtalya’nın Fincuoghi’si de 2011’de Zeynep hanımın firması tarafından satın alındı. DEİK bünyesinde kurulan Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyimiz Türk şirketlerinin küresel yatırımlarına öncülük ve rehberlik ediyor.

 

 

Konsey yurt dışında en çok yatırım yapan en büyük 30 Türk şirketini bir araya getirdi. Bu konseyimiz Ekonomi Bakanlığımız ile birlikte Türkiye’nin 2023 küresel yatırım stratejini tasarlamak ve uygulamak için çalışmalarına başladı. Hedefimiz 2023 yılında yurtdışında 100 milyar dolar yatırıma sahip bir ülke olmak.  Bu strateji çalışması ile markalarımızı ve şirketlerimizi küresel oyuncu yapabilmek için yatırımcılarımızı doğru ülkelerde doğru sektörlere yönlendirmeyi hedefliyoruz.

 

-İtalya hedef ülkelerin başında

 

Önümüzdeki süreçte Avrupa’nın en büyük itici güçlerinden birinin İtalya olacağına inandıklarını açıklayan Hisarcıklıoğlu, bu yüzden İtalya da hedef ülkelerin başında geldiğini kaydetti. TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Son yıllarda firmalarımızın İtalya’ya artan ilgisi de bunun en somut göstergesidir. Burada öncelikle İtalya Yatırım Ajansı’nı ve tüm İtalyan otoritelerini tebrik ediyorum. Gördüğüm kadarıyla içinden geçtikleri ekonomik krize rağmen, yatırımcı çekme yarışında biz de varız diyorlar. Bu durum bile İtalya’nın geleceğine daha fazla güven duymamızı sağlıyor. Çünkü küresel ekonomide cidden bir yatırımcı avı yaşanıyor. Tüm ülkeler en iyi yatırımcıları, en başarılı girişimcileri kendi ülkesine çekmeye çalışıyor. Bakın, dünyanın en büyük ekonomisi ABD bile bu yarışta. Dünyanın en önemli teknolojilerinin geliştirildiği Silikon Vadisi’ndeki girişimcilerin %52’si ABD dışında doğmuş. Bu bile doğru yatırımcılar bulmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

 

İtalya’ya gelecek Türk yatırımcıların İtalya’nın yeniden büyümesine ciddi katkı yapacağına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “ Çünkü bizim şirketlerimiz dinamiktir. Hızlı hareket eder. Gittiği yere de hareket ve kazanç götürür” dedi. Yatırıma hazır oldukları mesajını veren M. Rifat Hisarcıklıoğlu “Biz buna hazırız. Ancak İtalya’nın da yatırım ve ticaret yapan şirketlerimizin önünü açması gerekiyor” ifadesini kullandı.

 

-Hisarcıklıoğlu, ticaretteki sorunları anlattı

 

Konuşmasında ticarette yaşadıkları sorunlar üzerinde de duran Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Vize sorunumuz hepinizin malumu. Yatırım gelsin istiyorsunuz, ama yatırım getirecek iş adamından vize istiyorsunuz. Sadece bu da değil. Bildiğiniz gibi karşılıklı yatırım ve ticarette ulaşım ve taşımacılığın önemi yadsınamayacak kadar büyük.

 

Taşımacımızı engelleyen en önemli unsur sınırlı olan ikili geçiş belgesi kotası.  Taşımacılık kotasının kaldırılması ve taşımaların karşılıklı olarak serbestleştirilmesi aramızdaki ekonomik ilişkiyi çok daha güçlü kılacak.

 

Taşımacılığa dair bir başka sorunumuz da, İtalya üzerinden İsviçre, Fransa, İspanya ve Portekiz’e yapılan taşımalarımızın belli bir rakamda sınırlandırmasıdır. Bu nedenle, İsviçre, Fransa, İspanya ve Portekiz’e ulaşmak için araçlarımız yaklaşık 1.000 km. fazla yol kat etmek zorunda kalıyorlar.

 

Dünya Ticaret Örgütü’nün GATT anlaşmasına da aykırı olan bu durum,  ticari ilişkilerimize ciddi zararlar veriyor. İtalyan hükümetinden isteğimiz bu sorunlara eğilmeleri ve önümüzdeki engelleri kaldırmalarıdır.”

 

-Diğer konuşmacılar

 

DEİK Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay da konuşmasında iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da artacağına inandığını belirtirken, “Türkiye ve İtalya’nın ekonomik yapıları birbirini tamamlar nitelikte” dedi.

 

Türk ve İtalyan işadamlarının aslında aynı dili konuştuklarını kaydeden Okyay, işbirliğini daha ileri seviyeye taşıyarak iki ülkenin de daha fazla kazanmasını istediklerini vurguladı.

 

İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante de iki ülke ilişkilerinin tarihinin çok eskilere dayandığına dikkat çekerek, İtalya’nın Türkiye ile Avrupa arasında daima bir bağlantı noktası oluşturduğunu bildirdi. Scarante, iki ülke KOBİ’lerinin çok sağlam ilişkilere sahip olduğuna vurgu yaparken, İtalya’ya 50‘den fazla sektörde yatırım yapılabileğini, bunu kolaylaştırıcı bir dizi yapısal reform yaptıklarını anlattı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA