24.04.2014 / Adana
Adana Ticaret Borsası’nın 100’üncü yılı nedeniyle düzenlenen ödül töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Şahin Bilgiç ve Ebubekir Bal, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan’ın katılımıyla Sheraton Otel’de yapıldı.
Törenin açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Ticaret Borsası’nın, 100’üncü yılına yakışan bir program düzenlediğini belirterek, “Adana için müthiş bir gayretle çalışıyorlar. Borsacılıkta Türkiye’ye örnek projelere imza atıyorlar. Bugün temelini atacağımız Borsa kampüsü bittiğinde sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en modern borsalarından biri olacak. Bu müthiş bir vizyon işi. Buralar hizmet makamı. Bu makamın hakkını fazlasıyla veriyorlar. Kendilerini yürekten kutluyorum” dedi.
“Kültürümüzde çok güzel bir söz var: Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap var” diyen Hisarcıklıoğlu, Konya, Denizli, Gaziantep ve Kayseri gibi marka şehirlerde, valisi, belediye başkanı, milletvekili, oda ve borsalarının tek yürek olarak bunu yaptığını vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Ceyhan Oda ve Borsa Başkanları ile Kozan Oda ve Borsa Başkanlarının, Adana söz konusu olduğunda ortak hareket ettiklerini ve işi doğru yaptıklarını ifade etti.
Birlik beraberlik olunca Rahmet ve bereketin geldiğini söyleyen TOBB Başkanı, “Bakın küresel krizin başladığı 2008 yılından bu yana, son 5 yılda: Türkiye’de istihdam % 42 artarken, Adana’da % 52, kadın istihdamının Türkiye’de % 57, Adana’da % 64 artmış. Yeni işyeri sayısı Türkiye’de % 38 artarken, Adana’da % 50, ihracat % 15Adana’da % 65 artmış. Ve Adana bütün bunları, tüm dünya ekonomik krizle boğuşurken yaptı. Çok açık söylüyorum, bunu sizden başkası yapamaz” dedi.
-“Cumhurbaşkanımız, devlet anlayışına köklü bir değişiklik getirdi”
Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Bakanlığı, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde, göreve geldiğinizden bugüne kadar devlet anlayışına köklü bir değişiklik getirdiğini söyledi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Gül’e kendilerine verdiği büyük destek ve cesaret için Türk iş dünyası adına şükranlarını sunarak şöyle devam etti: “Ekonomiyi bir devlet politikası haline getirdiniz. Güçlü özel sektör olmadan, güçlü ekonomi olmadan, güçlü devlet olamaz dediniz. Büyük devletlerin yaptığını yaptınız. Her ortamda, her platformda bizlere destek verdiniz, güç verdiniz.
Yurt dışı resmi ziyaretlerinize Türk iş dünyamızın çatı kuruluşu TOBB’u ve iş dünyamızı davet ettiniz. En üst düzey görüşmelerde Türk özel sektörünü öne çıkardınız. Biz de sizin bu desteğinizden güç aldık. Yaptığımız her işi daha iddialı yaptık. Gittiğimiz her ülkeye daha cesaret ve özgüvenle gittik. Muhataplarımızla aynı özgüvenle masaya oturduk. İşte sizin bize destek çıkmanızla bugün 152 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Avrupa’ya, Amerika’ya, dünyanın ne rekabetçi pazarlarına sanayi malı satıyoruz.
Sizin verdiğiniz destekle müteahhitlerimiz 103 ülkede tam 275 milyar dolar proje üstlendi. Çin’den sonra dünyada en fazla projeyi biz aldık. -40 dereceden +40 dereceye her yerdeyiz.
Sizden aldığımız cesaretle yılda 36 milyon turisti ağırlar noktaya geldik. Dünyanın 6. Büyük turizm destinasyonu olduk. Tarım hasılasında Avrupa’nın birinci, dünyanın 7. büyük ülkesi olduk. İşte bugün de iş dünyasını, camiamızı yalnız bırakmadınız. Adana Ticaret Borsamızın 100. yılında bizleri onurlandırdınız”.
-Cumhurbaşkanı Gül
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, belediyelerin imar faaliyetleri, diğer faaliyetleri ile şehirlerin geleceklerini tayin ettiklerini ifade ederek, "Şehirlerin geleceğini ya karartırlar ya da aydınlatırlar. Bunu özellikle bütün belediye başkanlarına söylüyorum. Eğer vizyoner, uzak görüşlü, günlük meselelerden uzak bir belediyecilik anlayışı ile hareket ederseniz, o zaman şehrinizin geleceğini aydınlatırsınız" diye konuştu.
Gül, Adanalı işadamlarına "Adana'nın kıymetini" bilin diye seslenerek, "Buranın taşı toprağı gerçekten altındır. Cenabı Allah buraya böyle büyük bir bereketi vermiş. Bunu harekete geçirmek, daha daha ileriye taşımak yine sizlerin elindedir" dedi.
Başta yerel yöneticiler, milletvekillerinin ellerinden geleni yaptığını, yeri geldiğinde kendilerini de devreye soktuklarına dikkati çeken Gül, "Sayın Bakanınızın, gayet yakından biliyorum, siz de bilirsiniz. Onu ne kadar yakın tanıdığımı. O da muhakkak ki Adana için elinden gelen her şeyi yapacak. Ama sizin hepinizin artık çok kenetlenmeniz gerekir. Şüphesiz ki, hükümetin ve benim temsilcim olarak vali buradaki devlet organlarının koordinasyonunu en iyi şekilde sağlayacak. Hepinizin çok kenetlenmesi gerekir. Seçimler geride kaldığına göre buranın geleceği için" değerlendirmesini yaptı.
Gül, Adana Ticaret Borsasının 100'üncü yıl dönümü vesilesiyle toplanıldığını hatırlatarak, başta TSK olmak üzere, Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri olmak üzere birçok devlet kurumunun yaşının 100'den büyük olduğunu kaydetti. Gül, "Sayıştay, Danıştay... Bazen bunların kuruluş yıl dönümlerini kutlarız. 150'nci yılı, 160'ıncı yılı. Ama Cumhuriyet'ten çok eski ekonomik kuruluşumuzun sayısı çok azdır. Çok azdır. Bunlardan birisi Adana'dır. Adana Ticaret Borsası'dır" diye konuştu.
Borsanın, Cumhuriyet kurulmadan, yeni devlet kurulmadan önce hayata geçmesinin şehirdeki ticaretin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi olduğuna işaret eden Gül, "Aslında Osmanlılar döneminde de burada çok büyük çiftlikler kuruldu. Seyhan Barajı'nın ilk yapım çalışmaları Sultan Hamit döneminde başlar projeleri falan. Ama 1950'lerde ancak başlandı. 56'da bildiğim kadarı ile açılışı yapıldı" ifadelerini kullandı.
Gül, ilk döverbiçerin, makinenin Adana'ya geldiğini, Osmanlı döneminde ise Adana'da 20'ye yakın sanayi kuruluşu ve tekstil fabrikaları bulunduğunu anımsatarak, "Burası çok köklü bir geleneği olan bir yerdir. Ticari geleneği olan bir yerdir. Buranın eşrafı güçlüdür. Buranın işadamı güçlüdür. Bunu geleceğe hep beraber taşımamız gerekir. Bu sadece Adana için değil, Türkiye için gerekli" dedi.
Ankara'dan hükümet ve devlet organları, Adana'da ise yerel yöneticiler ve işadamlarının el birliği içinde bunu gerçekleştirmesi gerektiğine inandığını kaydeden Gül, Adana'ya gelişinin nedenini ise bu mesajı ve motivasyonu vermek olarak açıkladı. Adana'ya büyük hamleler yaptırmak gerektiğine inandığını kaydeden Gül, bunu siyasetçiler, yöneticiler ve şehrin sahipleri olan Adanalıların yapacağını söyledi.
-Adana TB Başkanı Çalışkan
Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan da, borsanın 100’üncü yılını kutladıklarını, ama fiilen en az 500 yıllık bir borsa olduklarını söyledi.
Adana Ticaret Borsası’nın diğer pek çok borsada olduğu gibi, bir kısım ürünlerin, dünyada referans alınan borsalardaki fiyatları, anlık olarak bir ekrandan üyelerine duyurduklarını ifade eden Çalışkan, “Bugünkü elektronik haberleşme ortamında, bu hiç de zor bir şey değil.
Ama Adana Ticaret Borsası, çok benzer bir uygulamayı 100 yıl önce de yapmakta idi. O günlerde, dünya pamuk piyasasında referans alınan Liverpool Borsası’nda oluşan fiyatlar, Osmanlı bankası Adana şubesindeki telgraf yardımıyla günlük olarak alınırdı, aynı gün ilgili üyelere duyurulurdu.
Böylece, fiyatın oluşmasındaki en önemli etken olan dışpazar fiyatından, üyeler haberdar edilmekteydi. Yani, bugün Türkiye’de geçerli borsacılık kültürü, Adana Ticaret Borsası’nda, yüzyıllar ile ifade edilen bir zamandan beri süregelmektedir” dedi.
Çalışkan, Adana Ticaret Borsası’nın İzmir ile birlikte, dünyada Türk pamuk fiyatının, referans alındığı iki borsadan biri olduğunu belirtti.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |