TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İstihdam ve mesleki eğitim projesinde dev adım


08.05.2014 / Ankara



İstihdam ve mesleki eğitimi geliştirmeyi hedefleyen UMEM Beceri’10 Projesini büyütecek yeni adımlar için imzalar atıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu işsizlere ‘gelin meslek öğrenin, üretime katılın’ çağrısı yaparken, iş dünyasından da eleman ihtiyaçlarını bu projeden sağlamalarını istedi.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


PROTOKOL ve ÖDÜL TÖRENİ FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Yapılan protokol gereğince daha önce hizmet ve tarım sektörlerinin de dahil edildiği proje kapsamında, bütün meslek liselerinde mesleki eğitim kursları açılabilecek. 1 çalışanı olan şirketler bile bu projeden eleman temin edebilecek.

 

TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ve TOBB ETÜ işbirliğinde uygulanan UMEM Beceri’10 Projesi Protokol ve Ödül Töreni, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

 

-Hem iş arayanlara hem işçi arayanlara çağrı

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında projenin kamu-özel sektör-üniversite işbirliğine güzel bir örnek olduğunu belirterek, hem iş arayanlara hem de meslek sahibi eleman arayan işverenlere çağrıda bulundu. Firmalardan yeni eleman ihtiyacını bu projeden karşılamalarını isteyen Hisarcıklıoğlu işverenlere şöyle seslendi: “İş dünyasını, mesleki eğitimin dümenine geçirdik. UMEM Beceri’10 projesi ile artık iş dünyasının hangi meslekte kaç elemana ihtiyacı varsa yetiştiriyoruz. Sonrasında da bu adamı istihdam et diyoruz. İstihdam ederken de 4,5 yıla varan sigorta primi işveren payını ödeme diyoruz. Bu kişi başına 166 liralık bir avantaj. Üstelik bu istihdam teşvikinde öyle bölge, il sınırlaması yok. Türkiye 81 ilinde de geçerli.”


Hisarcıklıoğlu projenin iş arayanlar için de çok büyük bir fırsat olduğunu belirtirken, ancak bazı kurslarda çalışacak insan bulmakta zorlandıklarını anlattı. Hisarcıklıoğlu iş arayanlara şu mesajı verdi: “Düşünün! İş var, kursa girecek, çalışacak adam yok. Sosyal yardım alıp istihdama katılmayan gençlerimizi görünce ben çok üzülüyorum. Gençlerimiz, işsizlerimiz iş beğenmiyor. Çalışmak isteyen de masa başında çalışmak istiyor. Üretmek için sanayide çalışacak elemana ihtiyacımız var. İşsiz kardeşlerimden rica ediyorum. Lütfen iş ayrımı yapmayın. Önce kendiniz için sonra ülkemiz için çalışın. Ara eleman değil, aranan eleman olun.”

 

-4 yıl önce başladı

 

UMEM Beceri’10 projesini bundan 4 yıl önce Başbakan Erdoğan’ın mesleki eğitime verdiği önem ve öncelikle uygulamaya geçirildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Dünya artık hızla değişiyor. İş yapma biçimi değişiyor, yeni iş alanları ortaya çıkıyor. Meslekler geçerliliklerini yitiriyor, yeni meslekler doğuyor. İşgücü piyasasında düzenlemeler, uygulamalar değişiyor. Özel sektörün ihtiyaçları değişiyor. Artık bir karar aldık, sonuna kadar onu uygularız dönemi bitti” dedi.

 

UMEM Beceri’10 Projesi İcra Kurulu’ndaki ve teknik komitede çalışanların illerdeki kurs yönetimlerinden gelen her türlü sorun ve çözüm önerisini dikkate aldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu süreci şöyle anlattı: “Bugüne kadar yapmamız gereken ne varsa hemen yapmaya çalıştık. 2010’da sadece imalat sanayi ile başladığımız projede 2012’de kapsamı genişlettik. Hizmetler ve tarım sektöründe de kurslar açmaya başladık.  Bugün de günümüzün gerekliliklerine uygun ve hedeflerimize ulaşmamız için önemli bir katkı sağlayacak yeni protokolümüzü imzalayacağız. Yeni protokolümüzle kurs açılacak okullarımızın kapsamını genişlettik. Artık Türkiye’nin tamamındaki meslek liselerinde mesleki eğitim kurslarını açabileceğiz. Buna ek olarak artık tüm şahıs firmaları ve 1 çalışanı olan şirketler de UMEM Beceri’10 projesinden eleman temin edebilecek. Yani kısacası bu yeni protokol ile mesleki eğitimin önündeki tüm engelleri kaldırdık. Artık hiç kimsenin bahanesi kalmadı.”

 

-Türkiye’ye örnek proje

 

UMEM Beceri’10 projesini çok önemsediğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu projenin birçok yönüyle Türkiye’de örnek bir proje olduğunu söyledi.

 

Kamu-özel sektör-üniversite işbirliğini sağlayan Beceri’10’un tam 5 kurumu bir araya getirdiğini açıklayan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Gücümüzü bundan aldık. Hepimiz kurumsal taassupları bir kenara bıraktık. Yapacağımız işi birbirimizle istişare ettik. Birlikte düşündük, birlikte karar aldık. Üstelik bunu sadece Ankara’da yapmadık. Türkiye’nin 81 ilinde bu şekilde çalıştık. İllerdeki kurs yönetimlerimiz böyle çalıştı. Bizim kültürümüzde çok güzel bir söz vardır. ‘Yapacağı işi ehli ile istişare edene, o işin en güzeli nasip olur.’ İşte biz, hep birlikte bu şiar ile çalışıyoruz.

 

Firmaların yapması gereken tek bir şey var. Gidin üye olduğunuz Oda-Borsaya ne tür elemana ihtiyacınız var bildirin. İstediğiniz adamı bulamazlarsa da gelin bana söyleyin.”

 

-Mesleki eğitimin geçmişi

 

Oda-Borsalar olarak Ahilik ve Lonca kültürünün günümüze yansımaları olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Dünyadaki ilk Oda sistemi Avrupa’dan çıktı diye bilinir. Ancak Oda-Borsa sisteminin kökleri bizim kültürümüze dayanmaktadır. Bakın Ahilik ve Lonca sisteminin temel görevlerinden biri de mesleki eğitimdi. İşyerlerinde çalışacak kişileri Ahilik ve Lonca sistemi yetiştiriliyordu. Geçmişte, mesleki eğitimde Ahilik ve Lonca sistemi nasıl söz sahibi ise bugün de Oda-Borsalarımızın mesleki eğitimde söz sahibi olmasını istiyoruz. Yani işin aslına geri dönmesini istiyoruz. TOBB olarak bu zamana kadar mesleki eğitimi hep gündemimizde tuttuk. UMEM Beceri’10 projesi ile her Oda-Borsamızda mesleki eğitimle ilgilenen ekipler, birimler oluşturduk. Artık Oda-Borsalarımız da mesleki eğitimde uzmanlaştı, kurumsallaştı” diye konuştu.

 

Mesleki eğitimde en başarılı olan ülkelerin başında Almanya ve Avusturya’nın geldiğinden söz eden Hisarcıklıoğlu, bu 2 ülkenin özelliklerini mesleki eğitimin özel sektör kontrolünde olması ve dünyadaki genç işsizliğin en düşük ülkeler olması diye açıkladı. Hisarcıklıoğlu, “Çünkü gençleri, özel sektörün kontrolünde olan iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda bir mesleki eğitimden geçiriyorlar” ifadesini kullandı.

 

Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Biz de TOBB olarak ülkemizde mesleki eğitimin özel sektörün idaresinde olmasını istiyoruz. TOBB ve 81 ildeki 365 Oda-Borsamız ile mesleki eğitimi, meslek liselerini devralmak istiyoruz. Meslek liselerini, kaybedenlerin okulu olmaktan çıkarmak istiyoruz. Mesleki eğitime iş dünyasının vizyonunu ve dinamizmini katmak istiyoruz. İşte bu yüzden mesleki eğitimin özel sektöre devri konusunda desteklerinizi bekliyoruz.

 

Siz ortak bir amaç için birlikte çalışınca başarı zaten kendiliğinden gelir. Bakın biraz sonra projede 2011 ve 2013 yılları arasında en başarılı illeri ödüllendireceğiz. Öyle illerimiz var ki, bu dönemde gerçekleşen her yeni 3 istihdam 1’ini UMEM Beceri’10 projesi sağlamış.

 

Düşünün o ilde evine ekmek götürmeye başlayan 3 insandan 1’ine siz sebep oldunuz. Allah aşkına bundan daha güzel bir iş olabilir mi? Allah sizden razı olsun. Ama artık yeni protokolümüzle daha çok çalışmak zorundayız. Daha çok işsize ulaşmalıyız, daha çok firmadan talep toplamalıyız, daha çok kursiyere eğitim vermeliyiz.”

 

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de konuşmasında işsizlikle mücadelede en önemli problemin mesleksizlik olduğuna dikkat çekti. Eleman isteyen firmaların büyük çoğunluğunun nitelikli bilgi ve meslek eksikliğine işaret ettiğini bildiren Çelik, “ne iş olsa yaparım” döneminin bittiğini ifade etti. Bakan Çelik şöyle konuştu: “Özel sektör odaklı kalkınmanın daha sağlıklı ve doğru olduğuna inanıyoruz.  UMEM Projesi’nin temelinde de işverenlerimiz var. Proje daha önce sanayi kesimini kapsarken artık tarım ve hizmet sektörlerini de içine alacak. İşsizlikle mücadele anlamında son derece önemli olan kamu ile özel sektör bakış açısını aynı noktada buluşturan bu protokol son derece önemli.”

 

İşsizliğin önlenmesi noktasında çok önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Faruk Çelik “Bir taraftan stoktaki işsizleri eritme gayreti içindeyken, her yıl 700-800 bin gencimiz de istihdam piyasasına katılıyor. O açıdan ortaya koyduğumuz olumlu tabloda istihdam paketlerinin yatırım teşvik uygulamalarının, yatırım yapan işverenlerimizin, İŞKUR’un ve aktif işgücü programlarının katkısı önemli” diye konuştu.

 

-Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı

 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise konuşmasında artık iş gücü piyasasında mesleklerin eskidiğini ve yeni mesleklerin ortaya çıktığını belirterek mesleki ve teknik eğitimi kalkınmanın en temel öğelerinden birisi olarak gördüklerini söyledi. Bakan Avcı, “Milyonlarca gencimize mesleki eğitim verdik. Sektörün ihtiyaçlarına göre mesleki ve teknik eğitimlerin gözden geçirilmesini önemsedik. Nitelikli insan gücünün artırılması uluslararası rekabet için hayati önemli. Bir taraflı nitelikli eleman şikayeti bir tarafta işsizlik var. Bu nedenle mesleki eğitimi ve nitelikli eğitim üzerine yapılacak tüm çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz.

 

-Başarılı illere ödüller verildi

 

Toplantının sonunda UMEM Beceri’10 Projesi kapsamında 2011 ve 2013 yılları arasında en başarılı illere ödülleri verildi.

Türkiye genelinde en fazla kurs açan il Bursa olurken, en fazla kursiyere eğitim veren il Sakarya, İşgücü talep eden en fazla firmaya sahip il İstanbul, en fazla işgücü talebi toplayan il Şanlıurfa, en fazla istihdam sağlayan il de Kocaeli oldu. Bölgesel başarı-performans ödülleri ise şu illere verildi: Sivas, Mersin, Malatya, Tekirdağ, Bayburt, Manisa, Tokat, Rize, Karaman, Kilis, Bilecik.







 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA