02.06.2014 / KKTC
Kıbrıs, Ada ekonomisi açısından tarihi önem taşıyan bir Zirve’ye ev sahipliği yaptı. Toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ve Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides ile beraberlerindeki işadamları katıldı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Zirve’de yaptığı konuşmada tarihi bir ana şahitlik ettiklerini vurgulayarak, “İlk defa iki Kıbrıs toplumundan, Yunanistan’dan ve Türkiye’den odalar Kıbrıs konusunu konuşmak için biraraya geliyor. Sadece bu bile Kıbrıs görüşmelerinden ne kadar umutlu olduğumuzun bir göstergesi” diye konuştu.
-TOBB’dan tam destek
Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası’na ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası’na katkıları için teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, Yunan Odalar Birliği Başkanı Mihalos ile birlikte bu sürece ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Burada olmak benim için büyük bir gurur kaynağı. Umarım bugün attığımız bu adım, iş dünyası arasında oyunun kurallarını değiştiren bir diyalog mekanizmasının oluşmasını sağlar. TOBB olarak bu süreci sonuna kadar destekliyoruz” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, sık temaslarla devam edecek bu iş dünyaları diyalog mekanizmasının Türkiye tarafında sekretaryasını TEPAV’ın üstleneceğini söyledi.
- "Tarihi bir an yaşandı"
Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos da adada tarihi bir an yaşandığını belirtti. Çözümün ada ekonomisine önemli faydalar sağlayacağı, refah ve zenginliği artıracağını dile getiren Michalos, kapsamlı çözümün tüm bölgeye özellikle de içinde Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs'ın yer alacağı AB'ye önemli yararlar sağlayacağını kaydetti.
-Sak: "Adalılar, çözümsüzlük yüzünden uzun vadeli plan yapamıyor"
Başkanların açılış konuşmalarının ardından geçilen toplantının ikinci bölümünde Güven Sak Kıbrıs’ta çözümsüzlük nedeniyle adalıların geleceğe dair uzun vadeli plan yapamadıklarını söyledi. Eurobarometer anketine göre AB27’de yaşayanların yalnızca %37’sinin ileriye dönük plan yapamadıklarını belirttiklerini, ancak bu rakamın adanın kuzeyinde %66’ya ve güneyinde %61’e ulaştığını ifade eden Sak, ada halklarını hayatlarını orta ve uzun vadede planlayabilir duruma getirmek gerektiğini vurguladı.
Tüm tarafların adadaki mevcut durumun kabul edilemez olduğu yönünde fikir belirttiği toplantıda, müzakereleri sürdüren siyasetçilerin zor kararlar almalarına yardımcı olmak için iş dünyasının sürece tam destek vermesi kararlaştırıldı.
-Ortak deklarasyon
Zirve sonunda, 14 Eylül 2014’de İstanbul’da, toplantının ikincisinin yapılması kararlaştırılırken, ortak bir deklarosyon yayımlandı. Deklarasyonda sürece katkı yapma konusunda tarafların katkısına vurgu yapılırken, çözümsüzlüğün devamının tüm taraflar için olumsuz sonuçlar doğuracağı ifade edildi. Ortak deklarasyonda şu görüşlere yer verildi:
“Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’daki iş camiasının önde gelen temsilcileri olan Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği bugün Lefkoşa’da bir araya gelerek, Kıbrıs sorununun çözüm sürecine desteklerini bildirmişler ve sürece gereken her türlü katkıyı yapma konusundaki kararlılıklarını belirtmişlerdir.
Odalar, Kıbrıs sorununa son vermeyi hedefleyen kapsamlı çözüm müzakereleri öncesinde imzalanan 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Metni desteklemektedirler. Çözümün, ada ekonomisine önemli faydalar sağlayacağı, Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların refah ve zenginliğini artıracağına inanmaktadırlar.
Odalar ayrıca, kapsamlı çözümün, tüm bölgeye özellikle demokratik değerler, insan hakları ve temel özgürlüklerin hakim olduğu, refah içinde ortak bir geleceğin sağlandığı genişlemiş bir Avrupa Birliği içinde Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’nin de yer alacağı coğrafyaya da önemli yararlar sağlayacağına inanmaktadırlar.
Odalar, Kıbrıs sorununa bulunacak kalıcı, adil, yaşayabilir ve uygulanabilir bir çözümün, Doğu Akdeniz’de güç, istikrar ve güvenliği artıracağına, bölgedeki ülkeler arasındaki işbirliği ve ticaret için büyük fırsatlar sağlayacağına, ve bunun da hem kendi piyasalarına hem de geniş Avrupa Birliği,Orta Doğu ve ötesindeki piyasalara yönelik olacağına inanmaktadırlar.
Statüko gerçekten kabul edilebilir değildir ve çözümsüzlüğün devamı tüm taraflar için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu çerçevede Odalar sürece katkı yapma ve siyasi liderlikleri çabalarına destek olma konusundaki kararlılıklarını vurgularlar.
Odalar özellikle de olumlu bir atmosferin yaratılması ve güven artıran önlemlerin uygulanmasına katkı yapmakla kalmayıp, ekonomik ve ticari işbirliğinin önünün açılmasına katkı sağlayabilirler. Önümüzde Kıbrıs sorununu doğru bir şekilde çözmek için büyük bir fırsat vardır ve Odalar bu fırsatın kaçırılmaması için ellerinden geleni yapacaklardır.
Nicosia Commercial Forum (Lefkoşa Ticaret Formu) olarak isimlendirilen bu Gurup, Eylül 2014’de İstanbul’da yeniden biraraya gelmeye karar vermişlerdir. İstanbul’da yeralacak toplantı öncesinde, Odalar amaca yönelik insiyatifler geliştirecek ve bunlar İstanbul’da ortak bir karara bağlandıktan sonra ilgililere iletilecektir”.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |