TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

AB ile müzakereler siyasi kararlarla kilitlenmemeli


03.06.2014 / Ankara



Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğuna Odaların Katkısı, ETCF-II Kapanış Toplantısı’nda konuşan EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının Türkiye’nin AB üyelik sürecini desteklediğini belirterek, “Türkiye-AB müzakerelerinin hızlandırılması, teknik konularda mesafe alınması, siyasi kararlarla kilitlenmemeli” diye konuştu.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


Türkiye-AB Sivil Toplum Diyaloğuna Odaların Katkısı, AB-Türkiye Odalar Forumu II Projesi (ETCF-II) Kapanış Toplantısı, EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi ve AB Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Yücel’in de katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, 2001'de Oda Geliştirme Programlarının ilki başlatıldığında oda ve borsalarda ciddi bir kapasite sorunu olduğunu belirterek, AB üyesi ülkelerin odalarıyla eşleştirecek oda ve borsa bulmakta sıkıntı yaşandığını anlattı.

 

-41 oda ve borsa AB üyesi ülkelerden 34 oda ile eşleşti

 

Türkiye'den 41 oda ve borsası, AB üyesi ülkelerden 34 oda ile eşleştirildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Eşleşme projeleri Türkiye'nin her bölgesine yayıldı. Örneğin, Batman ve Şırnak, Gümülcine Ticaret ve Sanayi Odası ile eşleşti. Diyarbakır TSO İtalya'dan Prato Odası ile eşleşti. Eskişehir Sanayi Odası ile Kütahya TSO, Almanya'dan Stutgard Odası ile eşleşti. Trabzon Ticaret Borsası İspanya'dan Kaseres Odası ile eşleşti. Uzun Köprü Ticaret Borsası, Uzun Köprü TSO, Kavala TSO ve Romanya'dan Sibiu TSO ile eşleşti" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, bu eşleştirme projeleriyle, dış ticaret, inovasyon, kümelenme, tarımsal destekler, çevre ve mesleki eğitim konularında işbirliği geliştirildiğini anlattı.

 

Türk iş dünyası olarak Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB müzakerelerinin hızlandırılması, teknik konularda mesafe alınması, siyasi kararlarla kilitlenmemesi gerektiğine dikkati çekti.

 

- AB Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Yücel

 

AB Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Yücel ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğiyle ilgili teknik sürecin siyasi nedenlere bloke edilmemesi gerektiğini söyledi.

 

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde müzakereye konu olan 17 faslın siyasi nedenlere bloke edildiğini belirten Yücel, "Aslında bloke edilen, Türkiye'nin AB standartlarına ulaşmak için göstermiş olduğu iradeyi, gayreti, AB'nin vereceği desteğin önündeki bir engel. Bugün siyasi blokajlar kalkmış olsa Türkiye'nin her alanda ortaya koyduğu reform iradesini AB desteklese teknik alanda tarımdan ulaştırmaya, çevreden diğer alanlara kadar tüm alanlarda AB standartlarına yükseltilmesinde AB'li dostlarımız bu desteği bize sunsa bundan sadece Türkiye kazançlı çıkmayacak AB'de kazançlı çıkacak" diye konuştu.

 

Türkiye'nin AB'ye katılımının sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda AB'nin de çıkarına olduğunu dile getiren Yücel, bu çıkarın sadece ekonomik anlamda değil, AB'nin kuruluş amacındaki barış projesi sürecinin Türkiye'nin üyeliğiyle bölgesel olmaktan çıkıp küresel hale dönüşeceğini anlattı.

 

Gümrük Birliği'nin genişletilmesinin iki tarafında çıkarına olduğunu bildiren Yücel, Türkiye'nin Gümrük Birliği'nden kaynaklanan sıkıntılarının giderilmesini istedi. Yücel, Serbest Ticaret Anlaşmaları nedeniyle Türkiye'nin ciddi sıkıntılar yaşamasının, malların serbest dolaştığı Gümrük Birliğinde iş adamlarının vize sıkıntısı yaşamasının Gümrük Birliği'nin potansiyelinin tam gerçekleşmesinin önünde ciddi bir engel olduğunu kaydetti.

 

-AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservis

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi de AB'nin krizden çıktığını belirterek, iyileşmenin sürdürülebilir olması ve istihdamın azaltılması gerektiğini bildirdi.

 

Türk ekonomisinin sağlam temellere sahip olduğunu dile getiren Manservisi, "Türkiye AB'ye üye olsaydı İspanya'dan sonra 6. büyük devlet olacaktı" dedi. Geçen yıl Türk ekonomisinin yüzde 4 büyüdüğünü anımsatan Manservisi, komşu ülkelerin krizde olduğu bir dönemde Türkiye'nin durumunun diğer ülkelere göre çok iyi olduğunu kaydetti.

 

Türkiye'de kamu harcamalarının Ar-Ge alanında yeterli olmadığını, inovasyon ve yenilikçilikte ilerlemenin hala sınırlı olduğunu ifade eden Manservisi, hem reformlara hem de yapılara yatırım yapılması gerektiğini söyledi.


- Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun

 

Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun ise konuşmasında hibe sözleşmeleri hakkında bilgi verdi. AB fonları hakkında farkındalığı artırmak gerektiğini bildiren Altun, firmaların büyük bölümünün AB fonlarından habersiz olduğuna değindi.



-





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA