TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu'ndan, YÖREX'e tam destek


03.09.2014 / Ankara



Türkiye'nin en büyük yerel ürün fuarı olan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 22 Ekim'de kapılarını ziyaretçilere açacak. Antalya EXPO Center'da Anadolu'nun yerel lezzetleri, el emeği göz nuru ürünlerinin sergileneceği, tanıtılacağı, pazar aranacağı YÖREX'e 81 ilin katılımı bekleniyor.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünlerin zenginliğe dönüştürülmesi için markalaşma çalışmalarının yapılması gerektiğini belirterek Yöresel Ürünler Fuarı'na sahip çıktı.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde bu yıl "Sizin oraların nesi meşhur" sloganıyla 5'incisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'in Anadolu'nun bütün değerlerini bir araya getireceğini kaydederek, "Türkiye’nin dört bir tarafından, illerimizin ve ilçelerimizin yöresel ürünleri, marka değerleri YÖREX'te tanıtılacak. Bu fuar, benim çok önemsediğim bir organizasyon. Bizim petrolümüz ve doğalgazımız yok. Ama topraklarımızdan çok daha kıymetli zenginlikler fışkırıyor. Gıda ürünlerinden el emeği, göz nuru işçilikle yapılmış ürünlere, sanayi mamüllerinden el sanatlarına, tekstil, kilim, oymacılığa kadar 3 binden fazla yöresel ürünümüz var.

 Emin olun bu zenginlik, bu kalite başka bir milletin elinde olsaydı, sırf bu markalarla zengin olurdu" diye konuştu.

 

YÖREX’in yerel değerlerin ekonomiye kazandırılması için iyi bir fırsat olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, illerdeki oda ve borsaların buna sahip çıkmasını istedi.

 

Hisarcıklıoğlu,  “YÖREX'le bir yandan ürünlerin tanıtımını yaparken, diğer yandan bu ürünlerin markaya ve ticari değere dönüşmelerini sağlıyoruz. Aslında bu Fuar maya tuttu. Bakın Fuarımıza Van’dan katılan yerel bir lokumcu, tam 80 otele ürünlerini sattı. Gelibolu Mevlevi tatlısı, Türk Hava Yolları’nın sağlayıcı firması ile anlaşarak menüye girdi. Yani, yılda 30 milyondan fazla yerli-yabancı artık Gelibolu’nun Mevlevi tatlısını yiyor" dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, fuarın uluslararası bir alana taşınması gerektiğini belirterek, TOBB'un başından beri fuara her türlü desteği verdiğini ve vermeye de devam edeceğini söyledi.

 

-50 milyar dolarlık ticaret hacmi

 

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da, coğrafi işaretli yöresel ürünlerin dünya ticaretinde 50 milyar dolaklık hacme sahip olduğunu belirterek, "Her geçen yıl bu hacim artmaktadır. Bu potansiyeli biz de değerlendirmeliyiz" dedi.

 

Avrupa Birliği'nde yaklaşık 1500'e yakın yöresel ürünün koruma altında olduğunu, bu ürünlerin AB ülkeleri ve dünya genelinde satışından elde edilen gelirin 2005 yılında 48 milyar Avro iken, 2010 yılında 55 milyar Avro'ya çıktığını kaydeden Ali Çandır, "Sırasıyla İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz ve Yunanistan ilk beş sırayı almakta ve toplam AB’nin coğrafi işaretli ürünler ticaretinin toplamında bu beş ülkenin yüzde 89'unu kapsamaktadırlar. Örneğin AB’de, doğrudan bu alanda 300 bin kişi istihdam edilmekte, üretimin ortalama yüzde 30’u ihraç edilmektedir. Keza Brezilya da son 15 yılda bu alandaki ekili arazisini 1,3 kat, üretimini ise 10 kat artırmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

 

Çandır, 3 bine yakın yöresel değeri olan Anadolu topraklarında sadece 183 ürünün coğrafi işaretli olduğuna dikkat çekti.

 

10 bin yıllık geçmişe sahip Anadolu topraklarının yüzlerce medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Çandır, "Medeniyetlerin hepsi bu eşsiz topraklarda kalıcı izler bırakmışlar. Bu izler, tarihin süzgecinden geçerek bizlere kadar ulaşmış. Türkiye’de kıyıda köşede kalmış binlerce yöresel ve geleneksel ürünlerimiz var ancak bunların birçoğu maalesef kaybolmaya yüz tutmuş durumda" şeklinde konuştu.

 

Yöresel ürünleri ekonomiye kazandırmak için “Yöresel Ürünler Projesi”ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Ali Çandır, proje çerçevesinde 2010 yılından başlayarak Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nı düzenlediklerini kaydetti. Çandır, tüm illeri ve ilçeleri YÖREX'e davet etti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA