06.09.2014 / Köln Almanya
Yurt dışında yerleşik Türk girişimciler ve profesyonelleri bir araya getirerek Türk lobisini güçlendirmeyi amaçlayan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) çalışmalarını hızlandırdı.
Avustralya’dan sonra Avrupa ve Balkanlar şehir örgütlenmesini tamamlayan DTİK, Almanya’nın Köln şehrinde 600’e yakın Türk işadamını bir araya getirerek yeni dönem stratejilerini belirledi. Toplantıda, 25 ülkeden 120 şehir temsilcisine de sertifikaları törenle verildi. Toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcıları Halim Mete ve Faik Yavuz, TOBB Yönetim Kurulu üyesi Sahin Bilgic, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Zeynel Abidin Erdem, Ayhan Zeytinoğlu, DEİK Yönetim Kurulu üyesi Murat Yalcıntas”ında aralarında bulunduğu geniş bir işadamı heyeti katıldı.
-2023 hedeflerinde diaspora rolü
Köln’de düzenlenen ‘’Avrupa ve Balkanlar Büyük Buluşması’’ sertifika töreni öncesinde DTİK Yönetim Kurulu üyeleri ile bir basın toplantısı düzenleyen DEİK/DTİK Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’2023 yılı ulusal hedeflerimiz Türk girişimcisinin cesareti, tecrübesi, bilgisi ile gerçekleşecek. Bu hedeflere dünyanın dört bir yanına yayılmış Türk girişimcisinin dinamizmiyle ulaşacağız. Başka ülke deneyimleri bize bu konuda ilginç örnekler sunuyor. Çin diasporası Çin’i dünyanın üretim üssü haline getirdi. Hindistan diasporası Hindistan’ı dünyanın yazılım merkezi haline getirdi. İsrail, diasporası ile etkin iletişim ve işbirliği içinde çalışarak inovasyon merkezi haline geldi. Aynı şekilde yurt dışında yerleşik 6 milyon Türk diasporası da küresel aktör olmamız için; dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefini gerçekleştirmemiz için en önemli varlıklarımızdan birisidir’’ diye konuştu.
-Türk diaspora merkezi kuruluyor
Türk diasporasını güçlendirmek için yeni projeleri hayata geçireceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ bünyesinde Dünya Türk Girişimcileri Uygulama ve Araştırma Merkezi kuracaklarını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi:
‘’İkinci projemiz hem diasporamızın iş sahibi olmasına hem de Türkiye’deki markalarımızın dışa açılma sürecini hızlandırmaya yönelik olarak Diaspora Franchise Platformu idi. Bunun için Ulusal Franchise Derneği (UFRAD) ile bir protokol yaptık. Bu protokol ile diasporadaki girişimcilerimize indirimli franchise veriliyor. Üçüncü projemiz, her yıl belirli sayıda genç ve başarılı diaspora gencini Türkiye’ye getireceğiz. Yurtiçinde şirketlerde staj yapacaklar. Ayrıca, program katılımcısı gençlerin DEİK iş konseyi başkanları ile eşleştirilmesi ve iş konseyi başkanlarının gençlere mentorluk yapmalarını sağlayacağız.’’
-100 milyar dolar hedefi
Türk diasporasi olarak 2023 yılına kadar olan 10 seneyi icraat dönemi ilasn ettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Diasporadaki Türk girişimcileri ile iki ekonomik hedefimiz var.İlki, 2023 hedeflerimiz için diasporamızın 100 milyar dolarlık değer oluşturması. İkincisi de, Diaporadaki girişimcilerin kuruduğu en az 10 şirketin geleceğin finans merkezi İstanbul’da yani Borsa İstanbul’da halka açılması” diye konustu.